podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki są przepyszne, mają delikatny smak. Robi się je z tanich , łatwo-dostępnych składników a przy tym jeszcze robi się je bardzo szybko . Przy tak wielu(...)smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji. Składniki: 6 plastrów chudej szynki 1 słoik ciętego selera w zalewie 1 duże kwaśne jabłko 1/2 dużej cebuli 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką) 3 łyżki majonezu (w wersji fit polecam jogurt naturalny) sól, pieprz Sposób przygotowania : Seler umieszczamy na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Jabłko kroimy
Pobite gary Barbarydziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku. Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna, ale nie przekombinowana. Polecam Wam przepis, który wyszperałam w książce Pana(...)Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :) SKŁADNIKI: 200g obłuskanej pszenicy 200g maku 200ml płynnego miodu 100g migdałów bez skórki 100g orzechów włoskich 50g rodzynek 4 figi 6 daktyli 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego skórka starta z 1 cytryny 50ml rumu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy
Moja Książka Kucharskapotrawy zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jagnięcina w tym wydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych. Polecam, wypróbujcie to danie :) SKŁADNIKI: na 4 porcje 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki startego(...)oliwek 8 kotlecików jagnięcych ok. 1 szklanka mrożonego groszku 2 duże ziemniaki ok. 2 łyżki masła gałązka rozmarynu 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki. Krok 2. Rozgrzewamy grill do najwyższej
Moja Książka KucharskaDania z makaronów są proste i szybkie do przygotowania. Na dzisiaj mam przepis na makaron z duża ilością bazylii i pieczarek. Pychota! Składniki: garść świeżych liści bazylii kilka orzechów nerkowca 3 łyżki oliwy z oliwek suszona papryczka chili 2 duże ząbki czosnku 1/4 szklanki tartego parmezanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na samym początku gotujemy makaron. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, przekładamy(...)blendera. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni. Bazylię, czosnek, oliwę z oliwek miksujemy w blenderze razem z orzechami papryczką chili z której pozbywamy się ziaren. Dodajemy do pieczarek i podsmażamy dwie minuty, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i parmezan. Mieszamy wszystko razem dokładnie i podsmażamy kolejne dwie minuty. I gotowe
Delusional Trinemarynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam! Babka cynamonowa Składniki: 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków(...)łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (białka i żółtka osobno) łyżeczka cynamonu szczypta soli łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju garść posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy
Smak mojej kuchniroku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu. Dodatkowo do nadzienia można dodać pokrojone w kostkę jabłko. Bułeczki po upieczeniu odrywamy od całości jedna po drugiej. Przepis(...)masła pół szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Na glazurę karmelową: 80g masła pół szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki mleka (można pominąć) 3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane) Wykonanie: Ciasto: drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę
Smak mojej kuchniGranola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, rodzynek lub suszonych owoców z cukrem lub miodem, pieczona do chrupkości. Oczywiście można ją wzbogacać innymi składnikami jak siemię lniane, słonecznik, sezam. Granola jest lekko słodka, chrupiąca, idealna na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. U mnie również podjadamy ją bez dodatków, gdy nachodzi nas ochota na przekąskę. W sklepach znajdziemy duży wybór musli(...)bakaliami Składniki: 3 szklanki płatków owsianych, orkiszowych lub jęczmiennych (najlepiej po 1 szklance z każdego rodzaju) pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki posiekanych orzechów laskowych (lub innych) pół szklanki rodzynek pół szklanki żurawiny suszonej 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi i orzechami, dodajemy miód i olej
Smak mojej kuchniśrodku. Najczęściej oprószone są cukrem pudrem, często również podawane są z filiżanką czekolady, w której można je umoczyć. U mnie dzisiaj obie wersje z tym, że czekolada była z orzechami. Churros to moja propozycja na tłusty czwartek, który już w tym tygodniu (przyznam, że zaspałam w tym roku i dopiero wczoraj zorientowałam się, że to JUŻ w ten czwartek). Może(...)masła 190g mąki pszennej 4 jajka 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego, ale może być również biały) łyżeczka ekstraktu z wanilii Do dekoracji: cukier puder, czekolada z orzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka
Smak mojej kuchniKolejna odsłona kuchni gruzińskiej: dziś bakłażany z orzechami. SKŁADNIKI: 3 bakłażany oliwa do smażenia pasta: 3/4 zmielonych orzechów włoskich 3-4 ząbki czosnku 1 mały strączek papryki chili 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki szafrany imerytyńskiego 2-3 łyżki octu winnego sól do smaku garść posiekanych ziół:kolendra, pietruszka WYKONANIE: najpierw trzeba bakłażany odgoryczyć, kroimy(...)się goryczki i zmniejszymy wchłanianie tłuszczu), następnie przygotowujemy pastę: rozcieramy w moździerzu czosnek, kolendrę, szafran imerytyński, przekładamy do miseczki dodajemy ocet, drobno posiekaną paprykę chili, posiekaną zieleninę i zmielone orzechy, plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor, odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy pastą, zwijamy , dekorujemy granatem
Kuchnia Beatyrazem zaplanowałam przepis z owsianką w roli głównej. Nie była to jednak taka zwykła owsianka. Powstał z niej delikatny i bardzo syty budyń, do którego dodałam kokos o orzechy włoskie. Niebo w gębie, jestem przekonana, że z owocami, jest jeszcze lepsza! Spróbuj i Ty! Jest wiosna, czas na fit śniadanka! Budyń owsiany / 1 porcja Składniki: 5 łyżek płatków owsianych(...)szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko i wodę. Wsypujemy płatki owsiane i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, aż płatki rozpadną się i owsianka zgęstnieje. Owsiankę miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania konsystencji budyniu. Przelewamy do miseczki. Posypujemy orzechami włoskimi i kokosem. Smakuje doskonale na ciepło
Moja smaczna kuchniaszklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g rodzynek 200 g masła 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego wiórki kokosowe do posypania masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania Wykonanie tradycyjne: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem(...)tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - odstawiamy. Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy
peggiwkuchniKolejna, pyszna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence. Zapraszam na energetyczne kuleczki z marchewką, daktylami i orzechami. Wilgotne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy i formujemy z ciasta kuleczki. Do tego deser jest wegański, bez cukru. Na stronie Małej Cukierenki są już podobne kuleczki: „ Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie ”. Polecam… Energetyczne kuleczki z marchewką(...)wegańskie, bez cukru, fit Składniki na około 15 sztuk: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonych daktyli 1/3 szklanki migdałów 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2-3 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku) 1/2 szklanki płatków owsianych (możemy użyć bezglutenowych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia 1. Daktyle zalewamy
Mała Cukierenkadużych pietruszek 3 gruszki 3-4 ząbki czosnku gałązka rozmarynu łyżka miodu 1 cytryna 1/2 szklanki mleka łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki dodatki dla niej 50 g orzechów włoskich dodatki dla niego 250 g makaronu 15-20 dag wędzonego boczku 1/2 szklanki mleka (lub wody) Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Pietruszki obieramy i kroimy(...)według przepisu na opakowaniu. Dokładamy do zupy. Mieszamy. Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na patelni boczkiem. Z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupa dla niej: Orzechy włoskie drobno siekamy. Zupę przed podaniem posypujemy orzechami i posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 4-5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryPrzekąska orzechowa Dietę rozdzielną można wspierać innymi zdrowymi nawykami. Zamiast cukierków, czekoladek, żelków czy też chipsów, pod ręką mogą stać orzechy. Dobrą opcją jest by były to orzechy, które trzeba łupać. Ten proces zmniejsza ilość spożycia dzięki samemu procesowi wydobywania ze skorupek tego co właściwe. Organizm zdąży przeliczyć ilość wartościowych składników i poinformować o sytości. Dodatkowo taka zdrowa przekąska wspomaga(...)poziomach. Eliminujesz to co nie zdrowe i wprowadza harmonię w organizmie - dzięki czemu organizm nie marnuje energii na procesy naprawcze. Dostarczasz to co zdrowe i wspomaga organy - np orzechy włoskie są potrzebne do właściwego funkcjonowania mózgu. Ćwiczysz siłę woli kolejnym drobnym zadaniem. Trzeba pamiętać, że siła woli nie bierze się znikąd
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszny, chrupiący, miękki chleb z orzechami włoskimi i żurawiną. Zaskakuje smakiem. Cały bochenek ma orzechowy zapach i smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec. Przepis na jeden bochenek 350 ml wody(...)temperaturze pokojowej 2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk