pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek 800 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru galaretka pomarańczowa na masę bakaliową: szklanka startych orzechów włoskich 2 łyżki miodu 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100 g rodzynek 100 ml rumu na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami(...)zagniatać) aż się połączą ale całość pozostanie sypka. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem a na dno wyłożyć kruszonkę, lekko docisnąć. Orzechy wymieszać z rumem, rodzynkami, miodem i skórką. Jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę. Budynie i cukier rozmieszać w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyjemność na kolejny dzień. Zaraz po powrocie z pracy popełniłam najlepsze odrywane cynamonki, miękkie, delikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować ten przepis. Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej(...)ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy na prostokąt. Nadzienie: 1/2 kostki masła 8 łyżek cukru kokosowego 5 łyżeczek cynamonu ok 10 łyżek posiekanych orzechów laskowych żółtko do smarowania Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem aż się ładnie połączą. Tą mieszanką smarujemy ciasto, a następnie posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Zwijamy jak roladę i kroimy
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 4 garści mieszanki (rukola rukiew szpinak) 2 gałązki pokrzywy 4 świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia orzechów 2 łyżki octu balsamicznego z fig kilka małych kostek fety łyżka słodkiej papryki 1-2 jajka ugotowane na miękko sól i pieprz do smaku Sposób: *Mieszankę myjemy i osuszamy . *Pokrzywę(...)myjemy i traktujemy drastycznie wrzącą wodą, dzięki temu przestanie być kująca . *Pozostawiamy we wrzątku dosłownie chwilę 20 sekund i odcedzamy ,gdy przestygnie śmiało zrywamy listki. *Prażymy orzechy na oliwie z oliwek dodając łyżkę słodkiej papryki ,smażymy często mieszając do czasu aż nam pięknie zbrązowieją . *Odcedzamy na sitku orzechy pozbawiając ich oliwy . *W małej misce dodajemy oliwę z oliwek szczyptę soli
Viola cooks with passionmasła również - użyłam go tylko do polewy. Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą orzechów, całość idealnie przegryza się z pikantną rzeżuchą. Konsystencja miękka, lekko wilgotna - rozpływa się w ustach! Spróbujcie sami - jest pycha! Składniki na ciasto: - 2 kubki mąki - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżeczka octu - 5 łyżek oleju - 1 szklanka wody - duża garść orzechów włoskich - miseczka winogron - garść świeżej rzeżuchy Składniki na polewę czekoladową: - 1/4 szklanki wody - 1 i 1/2 łyżki masła - 2 łyżki cukru - łyżeczka cukru wanilinowego - 1 czubata łyżka kakao Suche składniki mieszamy w misce: mąka, kakao, soda
upichconateraz nadszedł czas na coś słodkiego, czyli sernik z kwiatów bzu oraz malin oczywiście bez glutenu, cukru, zbóż i nawet pieczenia . Kwiaty bzu świetnie współgrają ze słodkim sernikiem z orzechów nerkowca nadając im bardzo delikatny kwaskowaty posmak, a to wszystko dodatkowo uzupełniają maliny – poezja. Ci, którzy nie są przekonani do jedzenia kwiatków albo innych chwastów mogą je zastąpić swoim(...)wykorzystać je tylko do dekoracji. Nadal będzie to pyszny deser , ale warto wypróbować i pochwalić się wśród znajomych ciastem z bzu Składniki (na małą 12cm formę): Spód: ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki migdałów 1/4 szklanki daktyli (namoczonych) łyżka oleju kokosowego Ciasto: 2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych przez noc ⅓ szklanki miodu 3 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki śmietany z mleka kokosowego ½ szklanki
PaleoLifeCukinię uwielbiam pod każdą postacią! Dziś na obiad w formie zapiekanej, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i orzechów! Składniki: 2 młode cukinie 1 biała cebula 5 listków czosnku niedźwiedziego 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki zmielonych orzechów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię umyć, przekroić wzdłuż(...)wydrążyć. Następnie miąższ z cukinii przysmażyć na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem. Wsypać bułkę tartą z orzechami, przyprawić do smaku, wymieszać i po przestudzeniu dodać żółtka, śmietanę, natkę pietruszki i ubitą pianę z białek, po czym delikatnie zamieszać. Tak przygotowany farsz nałożyć na wydrążoną cukinię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniamakowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej i orzechów włoskich. Efekt wizualny jest niezły ale nie umywa się do efektu smakowego... Niebo w gębie:-) Mazurek zniknął piorunem:-) Spód migdałowy 400 g mąki migdałowej - nie mieliłam sama migdałów, kupiłam gotową(...)jego porąbania. Ale po dwóch dniach całość zmiękła i miała konsystencję ciasta kruchego. Masa chałwowo - orzechowa 200 g chałwy mały kubeczek śmietany 30% 100 g masła/ margaryny 1 szkl orzechów włoskich Całość wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Należy cały czas mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Gdyby całość była za gęsta można dodać 2-3 łyżki mleka
Ze smakiem bez glutenucieniutko pokrojona aromatyczna szynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja. Składniki: garść włoskich orzechów kilka liści sałaty 150 g sera gorgonzola 2-3 figi 100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej (ja użyłam szwarcwaldzkiej) garść świeżych listków bazyli i Półmisek lub miseczkę wyłożyć umytymi(...)osuszonymi dokładnie liśćmi sałaty. Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni. Na sałacie poukładać wszystkie składniki: kawałki sera gorgonzola, ćwiartki fig i szynkę. Udekorować uprażonymi i przestudzonymi orzechami i listkami świeżej bazylii. Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Gorgonzola ma tak wyrazisty smak, że wspaniale nadaje smaku innym składnikom
Codzienna kuchnia niecodziennapewno dużo zdrowszy. Bez żadnych sztucznych ulepszaczy. Polecam :) Na 2 porcje: 300g kremowego twarożku naturalnego 2 łyżki płynnego jasnego miodu łyżka kakao 3 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych Twarożek wymieszać z miodem. Podzielić na pół. Jedną część wymieszać z kakao i łyżką zmielonych orzechów. W dwóch małych szklaneczkach układać na przemian warstwę jasną i kakaową. W połowie nasypać zmielone(...)orzechy. Można podawać od razu lub przechowywać w lodówce
Smakołyki AsiMoże nie każdemu przypadanie do smaku, ale ja lubię eksperymentować i akurat ten zestaw bardzo mi odpowiada :) Składniki : zielony ogórek orzechy ok.7 sztuk olej, sól Przygotowanie : Umytego ogórka pokroić w grubą kostkę, orzechy wyłuskać- rozdrobnić Składniki połączyć mieszając, posolić lekko, skropić olejem ( najlepiej z orzechów włoskich
Proste Potrawywarto na przełamanie zrobić lody, dzisiaj zdrowsza wersja tego przysmaku, wystarczy zblendować banany z maślanką i kakaem, a na wierzchu polać czekoladą z rozpuszczonego oleju kokosowego i posypać orzechami, jeśli nie macie specjalnych foremek do lodów można użyć plastikowych kubeczków. Składniki : lody: 2 szklanki maślanki 2 banany 3 łyżki kakao 1-2 łyżeczki miodu szczypta soli(...)Polewa : 3-4 łyżki oleju kokosowgo 2-3 łyżki oleju kokosowego orzechy ziemne do dekoracji Przygotowanie : Składniki na lody zblendować przelać do foremek lub kubeczków i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy foremki polewamy gorącą wodą i wyjmujemy lody, układamy je na papierze do pieczenia i polewamy przygotowaną polewą (stapiamy w garnku olej i mieszamy
zdrowa vege kuchniaBiszkopt z masą krówkową, śmietaną i orzechami to ciasto w miarę szybkie w przygotowaniu ale za to bardzo smaczne. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki. Ciasto wygląda bardzo efektownie, idealne na różne imprezy. Do ciasta wykorzystałam produkty od Helio oraz Skworcu . Składniki na biszkopt (na blachę prostokątną 24 na 26 cm): * 5 jajek * 1 szklanka mąki(...)cukru waniliowego (Skworcu) Dodatkowo: * 250 ml śmietany kremówki 36% * 200 g serka mascarpone * cukier puder (ilość według upodobania) * puszka masy krówkowej o smaku kajmaku (Helio) * 100 g orzechów włoskich (Helio) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka i wszystko powoli wymieszać mikserem
Zrób to smaczniezwykłymi burakami. O tej porze roku szczególnie polecam młode buraki kupowane razem z botwinką. ➤ Spróbuj także: pesto bazyliowe według metody włoskich babć sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią makaron z pesto pistacjowym i łososiem Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują wybornie! Pistacje i buraki to połączenie, którego(...)dotąd nie próbowałam, robiąc sałatki raczej z orzechami włoskimi. Odejście od rutyny jednak się opłaciło :) Nie jestem tu zbyt precyzyjna odnośnie sera, bo możecie sięgnąć po tak naprawdę dowolny ser o wyrazistym smaku, jak np. ser z niebieską pleśnią, feta, ser kozi. Ja akurat miałam w domu kozi ser a'la feta, który sprawdził się w tej recepturze na szóstkę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki (na 10 porcji) - 2 banany (ok. 230 g), - łyżeczka kakao (ok. 5 g), - 3 szklanki płatków owsianych (ok. 330 g), - 100 g orzechów laskowych, - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Banany z dodatkiem kakao blendujemy na gładki mus. 2. Mus bananowo-czekoladowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy rozdrobnione orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Granola czekoladowa jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, orzechy włoskie siekane 150 gram, cukier puder - ile potrzeba obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cynamonem, budyniem jajka, miękka margaryna, cuikier, cukier(...)25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch z reszty ciasta rozsmarować na jabłkach trzy szersze pasy, posypać posiekanymi orzechami włoskimi piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzic w formie najlepiej całą noc aby masa z jabłkami zastygła, przed
W Mojej Kuchni Lubię