wśród wypieków. Rozpływające się w ustach miodowe ciasto z delikatną masą z kaszy manny, której słodycz zostaje złamana konfiturą śliwkową, a całość zwieńcza masa kajmakowa oprószona kawałkami orzechów włoskich. Już sam opis zachęca do sięgnięcia po kawałek tego tradycyjnego, idealnego w smaku ciasta.Polecam.Miodownik / Grysikowiec -Składniki:3 szklanki mąki1/2 kostki margaryny (125 g)2/3 szklanki cukru2 duże żółtka(...)waniliowy (opcjonalnie) Masa:600 ml mleka3/4 szklanki cukrucukier waniliowy12 łyżeczek grysiku (kaszki manny)150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g)masa kajmakowa (ok. 200 g)ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania:Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 4 części. Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem
Słodka Stronabiałka | 31 g węglowodanów | 26 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓWPRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓWWybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna, nie musicie sztywno trzymać się przepisu – ważne, aby proporcje ziaren, płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców była podobna, wtedy batony nie będą zbyt monotonne w strukturze i smaku. Poniższe zdjęcie pokazuje te proporcje – u nas wyszło ½ szklanki suszonych owoców, ¾ płatków owsianych, ¼ wiórków kokosowych(...)ziaren, ½ orzechów (na zdjęciu wydaje się nieco mniej, ponieważ są już lekko posiekane). 2. SIEKANIE SKŁADNIKÓW (3 min) Wszystkie bakalie, ziarna i płatki (oprócz wiórków), z grubsza siekamy, gdyż batony będą miały dzięki temu bardziej zwartą konsystencję. Pamiętajcie jedynie o tym, aby oddzielić suszone owoce od reszty, ponieważ ta będzie jeszcze podprażona w następnym punkcie.3. PODPRAŻANIE SKŁADNIKÓW (5 min)Posiekane
Nerds Kitchendość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie: kasza jaglana- bomba witaminowa, migdały i orzechy- zdrowe tłuszcze, kakao- przeciwutleniacze, żelazo, magnez, jajka- pełnowartościowe białko i witaminy, miód- naturalny antybiotyk. Jeden kawałek (32g) to 100kcal w tym 3,9g białka(...)tłuszczu oraz 13,6g węglowodanów. Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu :)SKŁADNIKI:200g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem2 jajka1 białko40g posiekanych orzechów włoskich20g kakao- u mnie firmy Fresano (do nabycia tutaj)70g miodu20g płatków migdałowychcynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody, a następnie wystudzićWystudzoną kaszę przełożyć do miseczki, dodać jajka, białko, miód
peanutbuttermonsterstraganach powoli zaczynają się pojawiać truskawki i nie mogąc się im oprzeć postanowiłem wykorzystać je do sałatki. Połączenie słodkich mandarynek w syropie z młodymi liśćmi szpinaku i orzechami (w tej roli dzisiaj nerkowce) jest jednym z moich ulubionych, więc uzupełniłem je o wspomniane owoce oraz ciecierzycę. Do tego przyrządziłem dressing z tahini w roli głównej, do którego zainspirował mnie wpis(...)Marty na Jadłonomii. Sos jest doskonały i z powodzeniem można go wykorzystać do innych dań. Składniki (na 2 porcje):4 garści młodych liści szpinakupuszka mandarynek w syropiekilka truskawekgarść orzechów nerkowca1/2 puszki ciecierzycySzpinak myjemy i osuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing.Dressing z tahini:3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu
Food Squarejestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila, tarta gotowa :).Składniki:250 g mąki z kaszy jaglanej*2-3 łyżki melasy z karobu50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimnoskórka otarta z 1 pomarańczy4 łyżki soku(...)pomarańczyszczypta soli morskiejkrem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ("wegańska nutella" z tego przepisu)jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypaniaZ mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto (jest dość sypkie i nie daje się rozwałkować
Food Squarecudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę.Składniki (na około 20 roladek):2 duże bakłażany250 g orzechów włoskich3 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej kozieradki1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili2 łyżeczki octu winnego, np. jabłkowegogarść świeżej kolendry, posiekanej (ewentualnie pietruszki)100 ml wodygarść pestek granatuolej do smażeniasól(...)papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony, aż zmiękną. Następnie wykładać je na papierowy ręcznik celem odsączenia tłuszczu. Przygotować pastę z orzechów.Orzechy, czosnek, kozieradkę, kolendrę (świeżą i mieloną), ocet oraz chili włożyć do kielicha blendera i zmiksować na drobno. Następnie dolewając powoli wodę miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji przypominającej
Food Squarepieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli2 płaskie łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka suszonego imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździków1 szklanka startej na drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej)1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki1/2 szklanki rodzynekgarść suszonych moreli, pokrojonych na kawałkiJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki(...)suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką i wlać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.W przypadku babeczek masę
Food Squarewspólnego z Hiszpanią, i czy jakakolwiek Hiszpanka piekła kiedyś ciasto według podobnego przepisu. Pokrojone w kostkę jabłka zanurzone w kakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, więc raz dwa ciasto było w piekarniku(...)tortownicę o średnicy 26 cm)200 g miękkiego masła150 g cukru4 jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu4 jabłka125 ml ciemnego rumu80 g orzechów laskowychdodatkowo:80 g białej czekolady2 łyżki śmietany kremówki (38%)Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i kakao, wsypać cynamon i wymieszać.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasiennie i pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzedługo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze warstwa makowa, ale jakoś tak... Nie było nam po drodze tym razem. Zrobiłam więc po swojemu.Ciasto przygotowałam(...)jabłkami i orzechamiSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)ciasto:130 g mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej25 g cukru85 g zimnego masła1 jajkonadzienie orzechowe:125 g zmielonych orzechów laskowych100 ml mleka1 łyżka cukru1 łyżka ciemnego rumunadzienie jabłkowe:500 g jabłek40 g cukru25 g rodzynek1/2 łyżeczki cynamonudodatkowo:1 łyżka cukru pudruMąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly, jednak sporo w nim zmieniłam. Przede wszystkim podmieniłam masło orzechowe na curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste(...)Orzechowe brownies z cranberry curdSkładniki:(na formę 25x25 cm)180 g masła200 g ciemnej czekolady (70%)175 g cukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g mąki pszennej60 g mielonych orzechów laskowych1 łyżeczka proszku do pieczenia25 g ciemnego kakaododatkowo:150 g cranberry curdCzekoladę posiekać.150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić.Jajka ubić, pod koniec partiami dodając
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubi, rezolutnie odpowiedział: Nie, to ty lubisz rodzynki. I jak tu z tym dyskutować...?Jeśli więc rodzynek nie lubicie, możecie je pominąć. Zamiast możecie dać więcej żurawiny, jakieś orzechy, albo smażoną skórkę pomarańczową, którą proponowano w oryginale, a którą wolałam pominąć, bo bałam się, że mały smakosz będzie kręcił nosem. Ciasteczka pomimo rodzynek zostały skonsumowane, więc wnioskuję, że musiały smakować(...)miodu50 g jasnego brązowego cukru50 g masła1 żółtko1 łyżeczka kakaoskórka otarta z 1 cytryny2 łyżeczki przyprawy do piernika250 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mielonych orzechów laskowych75 g płatków migdałowych50 g rodzynek50 g suszonej żurawiny1 łyżka mlekalukier:200 g cukru pudru1 białko1 łyżeczka rumuMiód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrzepokroić na zgrabne kwadraty, jednak w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2007 w oko wpadły mi marchewkowe babeczki. Ślicznie wyglądały z maleńkimi, marcepanowymi marchewkami. Wczytałam się w przepis - orzechy laskowe do marchewki pasują bardzo. Nie wahając się, właśnie te upiekłam. Trochę czasu zabrało mi lepienie marcheweczek, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Babeczki wyglądają cudnie, w pracy ponoć zrobiły furorę(...)szans na dokładkę. Mam już zamówienie na kolejne ciasto, ale najpierw muszę się poczuć mniej przeziębiona...Babeczki marchewkowo-orzechowe z lukremSkładniki:(na 12 sztuk)100 g marchwi75 g mielonych orzechów laskowych125 g miękkiego masła125 g cukru trzcinowego2 jajka50 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenialukier:2 łyżki soku z mandarynek60 g cukru pudrudodatkowo:80 g marcepanu60
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku nie wzbudzało mojego zaufania i, szczerze mówiąc, spodziewałam się zakalca(...)idealne. W przygotowaniu przypomina ciasto kruche, świetnie się wałkuje, zupełnie się nie klei. Po upieczeniu smakuje jak ucierane - miękkie i pyszne. Do tego słodko-kwaśny morelowy dżem wymieszany z orzechami, które są tutaj dobrze wyczuwalne, ale nie dominują (czego też się obawiałam). Subtelna nuta rozmarynu podkręca całość i sprawia, że ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Lukier z odrobiną alkoholu nadaje ciastu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChciałam zrobić owocowy ogródek, czyli tort obłożony podłużnymi biszkoptami. Pech chciał, że ciacho wyszło tak wysokie, że ogródek nijak nie chciał wyjść... Znów więc zmieniłam plany, boki obsypałam płatkami orzechów laskowych (migdałowe wyszły, ale może to i dobrze, bo orzechy laskowe świetnie tutaj pasują), wierzch udekorowałam mnóstwem owoców, i oto jest: tort dla C. Właściwie to był, bo większość zniknęła(...)śmietany kremówki250 g mascarpone2 łyżki cukru waniliowegoponcz:sok z 1,5 cytryny2 łyżki wodyowoce:500 g truskawek1 banan4 kiwi125 g jagód125 g malin1 świeży ananasdodatkowo:75 g płatków z orzechów laskowychlistki melisyBiszkopt jasny:Mąki przesiać, wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednocześnie efektownie. I wtedy przypomniałam sobie o stempelkach, które kupiłam, bo były w ogromnej przecenie. Postanowiłam upiec kruche ciasteczka, a w nich wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy...Panie(...)może ich zatrzymać na pamiątkę, a bardzo, bardzo by chciała...Kruche ciasteczka orzechoweSkładniki:(na 25-30 sztuk)150 g mąki orkiszowej50 g mąki gryczanej25 g mielonych orzechów laskowych60 g cukru125 g zimnego masła1 jajkoMąki przesiać, wymieszać z orzechami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć
Pożeraczka, czyli raz adobrze