energii, a na dodatek zawiera ważne dla zdrowia mikroelementy, jak potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12.- po garści orzechów laskowych i rodzynekOrzechy laskowe - mają pozytywny wpływ na mózg i narząd wzroku, jak również na cały układ nerwowy dzięki obecności zdrowych tłuszczy, a także magnezu, wapnia, potasu i fosforu(...)skórka z połowy pomarańczy- szczypta soli- jajko (rozmiar L)- pół szklanki mlekaPrzygotowanie: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Suche składniki przesiać do miski. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Orzechy i czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać
Kuchnia Ellieduże jajka1 szklanka cukru pudru200 ml śmietany 18%1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru waniliowego 3 duże jabłka½ szklanki rodzynek1/2 szklanki świeżej żurawiny1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian(...)śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów i kilkoma przekrojonymi żurawinami.Pieczemy około
Słodkie PrzyjemnościBardzo fajnie komponuje się w smaku z czekoladową polewą. Jeżeli lubicie te klimaty to gorąco polecam! "Składniki:600 g mąki200 g miodu150 g masła150 g cukru trzcinowego5 jaj50 g orzechów włoskich4 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropiełyżeczka sodyDodatkowo:100 g czekolady mlecznejgarść orzechów laskowychSposób przygotowania:Do rondelka wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy, dodajemy pół szklanki wody i mieszamy. Dodajemy miód, resztę(...)Przełożyć do dwóch prostokątnych keksówek, lub małych kwadratowych form wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez godzinę.Polać roztopioną mleczną czekoladą i posypać orzechami laskowymi.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSzczególnie, gdy w grę wchodzą domowe ciasteczka. Na przykład takie, jak te dzisiejsze, które dla Was przygotowałam. Domowe pieguski bez dodatku sztucznych spulchniaczy, za to z dużą ilością czekolady, orzechów i żurawiny! Smak nieziemski, wszystko idealnie dobrane i w odpowiedniej ilości. Mmm! Polecam wszystkim ciasteczkożercom! Zapraszam na Domowe Pieguski!Składniki:200 g masła2 żółtkajajko170 g cukru100 g czekolady gorzkiej30(...)mąki kukurydzianejduża garść orzechów laskowych/migdałówduża garść żurawiny300 g maki pszennej - tortowejłyzża ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy
Słodkie Przyjemnościmnie pod dostatkiem, dlatego nie mam innego wyjścia - muszę korzystać z nich jak najczęściej i jak najwięcej. :) Za oknem jesiennie, więc to idealna pora na tartę! Tarta z dodatkiem orzechów laskowych, najlepiej tych świeżych choć można również skorzystać już z tych podsuszonych. Do tego świeże, sezonowe gruszki i idealna jesienna tarta gotowa. Do ciepłej herbatki książki i kocyka jak znalazł(...)Zapraszam na tartę orzechową z gruszkami."Składniki:2 jajka250 g mąki80 g cukru80 g masłaDodatkowo:125 g masła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie
Słodkie PrzyjemnościLubię lekkie korzenne ciasta z dodatkiem orzechów. Może dlatego, że tak dobrze mi się kojarzą - z odpoczynkiem, przerwą świąteczną - nic nie robieniem. I choć do tego okresu jeszcze trochę czasu, zawsze gdy siadam na kanapie z kubkiem gorącej jesiennej herbaty, kocem i orzechowym ciastem czuję się jakoś błogo. Też tak macie? Takie proste, właściwie banalne ciasto, a daje tyle(...)przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."Składniki:5 jajłyżka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu goździkowegołyżka ekstraktu cynamonowego200 g cukru60 g orzechów laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościpostaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80 g suszonych śliwek60 g suszonych moreli70 g rodzynek4 łyżki mioducukier waniliowykilka kropel aromatu migdałowego 200 g maku ok. 50 g masłaMakiełki - Sposób przygotowania:Migdały zalewamy(...)ostygną obieramy. Mak również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie odcedzamy go i mielimy.Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła i podprażamy pokrojone migdały oraz orzechy włoskie.Następnie dodajemy pokrojone bakalie i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy miód, cukier waniliowy oraz aromat - mieszamy. Na końcu wszystko łączymy z makiem.W tym samym czasie w osolonej wodzie z dodatkiem
Słodka Stronaświetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* biała czekolada – 60 g*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder(...)łyżki* wanilia – 1 laska ( można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy
Ostra na Słodkoświetnym pomysłem nie tylko na Święta!Połączenie kremowej, puszystej śmietanki … z białą czekoladą , makiem i dużą ilości ulubionych bakalii sprawia, że już po pierwszym kęsie wzdychamy z zachwytu!Orzechy laskowe, włoskie, nerkowce i słodka mleczna czekolada przyjemnie pieszczą podniebienie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )*śmietana 36% – 250 ml* żółtko – 2 szt* cukier puder -4 łyżki* wanilia – 1 laska(...)można zastąpić cukrem wanilinowym )* masa makowa – ok. 80 g* biała czekolada – 50 g* orzechy ( u mnie laskowe , nerkowce , włoskie ) – 50 g* herbatniki – 4 szt* czekolada mleczna – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kremową, puszystą masę.Śmietanę ubijamy na puszysto z ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy
Ostra na Słodkoprzeze mnie cajuzinho. Przepis podejrzałam na blogu Słodziutkie okazje po brazylijsku (podaję z małą modyfikacją). Składniki: - 400g słodzonego mleka skondensowanego- 1 łyżka masła- 2-3 łyżki kakao- ok. 550g orzechów ziemnych niesolonychDodatkowo:- połówki orzechów do dekoracji- cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu(...)typowym owocem brazylijskim pochodzącym z obszaru połnocno – wschodniej Brazylii. Można też cajuzinho nadać kształt kulek, który również jest popularny – oczywiście z obowiązko wbitym orzeszkiem. Kto lubi orzechy, ich smak i zapach ten polubi cajuzinho. Przepis prosty, szybki, a efekt… sprawdźcie sami. Smacznego. :) Wydrukuj przepisThe post Cajuzinho appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomąki pszennej4 żółtka1 kostka margaryny1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki amoniakuMasa jabłkowa:1 kg jabłek2 galaretki pomarańczowe1 łyżka masłaMasa orzechowa:1 kostka masła20 dag orzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy(...)jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć
Kuchnia domowa Aninajpierw wizualnie, a potem smakowo skradły moje serducho. Ba, nie tylko moje! W sumie zrobiłam ich... 80 :D Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. A ja oczywiście pobawiłam się i dodałam orzechy (co oczywiście nie jest obowiązkowe). To co, do dzieła!Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru cukru1 łyżka cukru waniliowego1/2 szklanki wrzącej wody4 łyżki masła (w temp. pokojowej)1 jajko(...)temp. pokojowej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakako2 łyżki cynamonu10 zmiażdżonych/pokrojonych na drobno orzechów laskowychPrzygotowanie:Wyciągamy jajko i masło z lodówki. Mają mieć temp. pokojową.W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy 1 łyżkę cukru. Autorka pierników obiecywała, że garnek to przeżyje, i tak też się stało :) Ściągamy z ognia, gdy cukier się rozpuści, a całość będzie miała brązowy kolor.Czekamy
Kitchens Alphabetzrobić makaron grzybowy klik dziś pokarzę jak go wykorzystać do dania, które z powodzeniem może znaleźć się na wigilijnym stole. Makaron grzybowy z aromatycznym sosem gorgonzola oraz orzechami włoskimi. Danie proste a zarazem wykwintne, coś dla miłośników sera gorgonzola. Sos jest bardzo aromatyczny stworzony na bazie sosu beszamel z dodatkiem białego wina podlewane wywarem warzywnym. Czasem warto(...)jeżeli chcemy, aby nasz sos przed podaniem był bardziej puszysty i delikatny ubijamy go delikatnie mikserem Międzyczasie gotujemy nasz grzybowy makaron oraz na suchej patelni prażymy nasze włoskie orzechy. Ugotowany makron najlepiej al dente podajemy na talerze polewamy sosem i posypujemy uprażonymi orzechami. Taki zestaw na pewno znajdzie się na moim stole wigilijnym. Smacznego
Basia w kuchnizapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku :) Składniki:5 dużych ziemniaków4 małe pieczarki1 cebula4 orzechy włoskie 200g mrożonego szpinaku1 duży ząbek czosnku1 łyżka jogurtu1 pierś z kurczaka1 opakowanie sera mozarellasól, pieprz, bulion do ugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewkaPrzygotowanie:Pokrojone w ćwiartki(...)gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Na patelni prażymy lekko orzechy. Gdy ostygną, mielimy je lub kroimy w mniejsze części. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulę i pieczarkami. Przekładamy do miski.Ugotowanie ziemniaki wyjmujemy z garnka, przekładamy do miski
Kitchens AlphabetBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)porcje)Przygotowanie 1 godzinaSkładniki:2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda)700 g dyni, pokrojonej w kostkę2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskichsól i pieprz1 1/4 szklanki bulionu drobiowego1/2 szklanki cydru2 łyżki mąkiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie
karmelowy