Domowe masło orzechowe. Bez utrwadzanych tłuszczy. Domowe jest zdecydowanie najlepsze, bo wiemy co naprawde w nim jest. Świetna wysokobiałkowa przekąska dla aktywnych;) Składniki; 400 g prażonych orzechów ziemnych 400 g solonych, smażonych orzechów ziemnych Orzeszki blendowałam, około 10 minut z przerwami. Orzechów musi być na tyle dużo, żeby nie rozpierzchły sie po ściankach blednera
Anioły w kuchniSzarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Ostatnio upiekłam jej zdrowszą i nieco inną wersję. Na bazie mąki razowej i orzechów włoskich, z dodatkiem suszonej żurawiny. Wyszło naprawdę bardzo smacznie:) foremka 23x33 cm Ciasto: 1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich, 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki(...)szczypta gałki muszkatołowej, 3 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 230g masła lub margaryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy, żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Nadzienie
Z miłości do słodkościstole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy spory jabłkowy placek. Składniki : ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych) 200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać) 150 ml rodzynków 200 ml cukru skórka z pomarańczy 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 350 ml mąki Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem. Jabłka obrać i pozbawić(...)gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na grube kawałki. Jabłka zasypać cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok. Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam. Składniki: Blaty makowe 1,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 7 jaj 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 50 g orzechów włoskich olejek migdałowy Masa kawowa 4 jaja 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 g masła 2 łyżki wody różanej (w oryginale spirytus) Dodatki 90 g bezików(...)szklanki wody 1/3 szklanki wody różanej (w oryginale amaretto) Mak wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować przez 15 minut. Dokładnie odcedzić na sitku i pozostawić do ostudzenia. Orzechy zalać wrzątkiem i odsączyć po ok. 10 minutach. Mak i orzechy zmielić dwukrotnie w maszynce. Oddzielić żółtka od białek przeznaczonych na blaty makowe. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodawać
Weekendy w domu i ogrodziedylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko(...)szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 3/4 szklanki orzechów włoskich około 15 suszonych daktyli 3 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam gotowego w wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru
Oryginalny smakpiernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g orzechów włoskich POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 25g masła 50g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną(...)tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien być papier do pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę
https:KKuchniaMniammąki pszennej łyżeczkę soli łyżkę oleju jedno jajko ciepłą wodę Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej oraz jajko. Jajko jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy, więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki(...)masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy siekamy, śliwki kroimy na drobne kawałki, morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy
ladykitchenTydzień temu odbyły się warsztaty kulinarne z Tabasco i Kikkoman, których tematem były orzechy. Ja wyjątkowo przyrządzałam deser, a w grupie gotowałam razem z Pauliną i Anią. Trafił nam się pudding z tapioki z karmelizowanymi orzechami. Pierwsze spojrzenie na przepis – pestka! Ostatecznie okazało się, że pracy było trochę więcej, ale efekt był pyszny! I bardzo słodki, ale chyba(...)chodzi w deserach? Składniki (6 porcji): Pudding: 150 Czytaj dalej... Artykuł Pudding z tapioki z karmelizowanymi orzechami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuRoots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto to szczególnie polecam wegetarianom, którzy szukają alternatywy na bożonarodzeniowy stół. To absolutnie nowy wymiar świątecznych(...)łyżeczki mielonych goździków Spód: 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych 100 g oleju kokosowego 50 ml syropu klonowego lub miodu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli Dodatkowo: kilkanaście orzechów pekan * PRZYGOTOWANIE Spód Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij
Food SquareSKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia bez skóry sól morska biały pieprz sok z cytryny 2 jajka 2 łyżki mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach
Moje Kuchenne RewelacjePrzepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland(...)grubsza posiekanych ½ szklanki migdałów Bakalland lub orzechów włoskich Bakalland, z grubsza posiekanych 1 szklanka pestek dyni 1 szklanka suszonej żurawiną lub rodzynek Bakalland 4 łyżki oleju kokosowego lub masła ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¾ do 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 8 łyżek miodu pokruszone pierniczki Stempel Delecty (ilość
karmelowysztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 małe jajko 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty ) Dodatkowo: migdały, orzechy(...)ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posypać cukrem i udekorować orzechami, migdałami. Piec w 180 st.C przez 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniewięc kilka książek i kilkanaście gazet, zanim znalazłam właściwą. Ech... Na szczęście się udało, i pyszne ciasteczka ucieszyły obdarowanych. A przecież o to właśnie chodzi, prawda...? Kakaowe ciasteczka z orzechami Składniki: (na 40-50 sztuk) 250 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 g mąki pszennej 75 g mąki kukurydzianej 30 g kakao 1 łyżeczka kardamonu(...)łyżeczka cynamonu dodatkowo: 40-50 orzechów laskowych Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą, jasną masę. Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawami. Dodawać partiami do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie kroić ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyprawami korzennymi gofry. Bardzo proste do przygotowania, ponieważ ograniczają się jedynie do wymieszania składników. Nie ma tu potrzeby odzielnego ubijania piany. Proste i pyszne za sprawą dodatków - przyprawy piernikowej orzechów włoskich i rodzynek. To zdecydowanie najlepsze gofry jakie ostatnio jadłam. Możesz przygotować od razu podwójną porcję, bo odgrzewane są jeszcze smaczniejsze i bardzo chrupkie. Składniki na 6 sztuk: 1 czubata(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła lub 1/6 szklanki oleju 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 jajko szczypta soli 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynków Wykonanie: wszystkie składniki wymieszać rózgą miksera. Na koniec wmieszać posiekane orzechy i rodzynki. Odstawić przynajmniej na 30 minut, lepiej na 1 godzinę piec w nagrzanej, lekko posmarownej masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrwać nawet klika godzin, zależy od temperatury pomieszczania (optymalna temperatura dla wyrastania to 25-26 st.). W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie. Składniki na nadzienie: 400 gr orzechów ziemnych prażonych niesolonych poszatkowanych na 3-5 mm kawałki 5-6 łyżek miodu płynnego (jeżeli jest w formie stałej należy go ogrzewać aż będzie w formie cieczy) Ponadto: 1 jajko wymieszanie(...)dwoma łyżkami mleka Orzeszki przełożyć do malaksera, poszatkować, na drobną kostkę (można też użyć blendera), pamiętajmy jednak o tym aby nie mielić na raz wszystkich orzechów, tylko partiami, jeżeli zmielimy wszystko na raz, wówczas część orzechów będzie zmielonych na mąkę a część nie będzie w dużych kawałkach). Do poszatkowanych orzeszków dodać miód. Miodu dodać tylko tyle aby połączyć orzeszki
moj przepis na