orzechy - 16941 przepisów (strona:203/1130)

Ryba z zasmażanymi warzywami 145

zasmażanymi warzywami. Potrawa jest szybka do przygotowania. Każdemu będzie smakować.  SKŁADNIKI: 3 płaty mintaja świeżego lub mrożonego, 2 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, 1/2 słoika zasmażanych warzyw ORZECH , sól, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Rybę myję i osuszam (zamrożoną wcześniej rozmrażam). Rybę kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą. Kawałki mintaja zanurzam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce(...)Warzywa przekładam do garnka i podgrzewam. Wykładam na talerz. Na wierzchu układam rybę i podaję.  Do przygotowania potrawy wykorzystałam zasmażane warzywa , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Warzywa ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placek czekoladowy z orzechami 192

jednak chcą na szybko zrobić sobie coś słodkiego. Ciasto ma w sobie coś brownie, dlatego wydaję mi się, że bardzo przypadnie Wam do gustu. Zapraszam na placek czekoladowy z orzechami! Składniki na placek czekoladowy: 4 jajka 90 g cukru 140 g mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżeczki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki(...)mleka 3,2% 25 g orzechów laskowych 25 g migdałów 100g czekolady mlecznej dodatkowo czekoladowa posypka Sposób przygotowania placka: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. W oddzielnej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i drobno pokrojone orzechy. Do masy jajecznej dolewamy olej i mleko, następnie partiami wsypujemy suche składniki. Gotową

Słodkie Przyjemności
Wiewiórka 156

Wiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie z pracy, w międzyczasie przygotowywania obiadu dla rodziny. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie. 200 g mąki pszennej 15 g kakao 7 g przyprawy do piernika po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie(...)cukru trzcinowego (Mama dla Ciebie 125 g cukru trzcinowego i bez miodu) 2 łyżki miodu 2 jajka 3 bardzo dojrzałe banany po garści, dużej garści posiekanej grubo czekolady i orzechów włoskich 1 duże jabłko pokrojone w kostkę Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Keksówkę smarujemy masełkiem i wysypujemy bułką. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka

Kocham Czekoladę
Bitki z karkówki duszone z pieczarkami i koperkiem 267

łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18%, 3 łyżki śmietany 30%, 1 łyżeczka musztardy, woda, sól i pieprz do smaku, ziemniaki, Sałatka Ukraińska z zielonych pomidorów ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i mieloną papryką.  Na maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam(...)Śmietany mieszam razem z musztardą. Dodaję do mięsa. Gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Bitki podaję z ziemniakami i sałatką Ukraińską z zielonych pomidorów ORZECH.  Bitki podałam z sałatką Ukraińską z zielonych pomidorów, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Sałatka ta to idealny dodatek do drugiego dania. Produkt ma doskonały smak, jest wart polecenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryż z jabłkami 131

Ryż z jabłkami jadłam, jem i zapewne dalej jeść będę... Dlaczego? To smak mojego dzieciństwa! Najbardziej lubię, gdy jest w nim dużo cynamonu i orzechów włoskich. Czy Wam też ryż z jabłkami kojarzy się z dzieciństwem? Serdecznie polecam!     Składniki: (na 2 porcje)   200 g białego ryżu woda do ugotowania ryżu 3 duże jabłka 3 łyżki wody(...)szkl mleka 2 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich     Przygotowanie:   Ryż ugotować, aż będzie al dente (nie może być zbyt miękki!). Odsączyć na sitku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku razem z cynamonem, 3 łyżkami wody, masłem

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu) 135

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić! Składniki: na keksówkę o dł. 28cm 150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej 1 łyżka miodu 5 łyżek płynnego oleju kokosowego szklanka letniej wody(...)szklanka ziaren słonecznika 3/4 szklanki siemienia lnianego 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki maku szklanki orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego czubata łyżeczka soli Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej. Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie oleju kokosowego innym tłuszczem

Pyry na Gaz
Różowe risotto. 175

tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał w dziesiątkę :) PS Róż nam się kończy...  Co to będzie w następnym tygodniu - ktoś się zastanawia? Ja wiem! ;) Składniki(...)łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera (koziego, owczej bryndzy lub krowiego typu bałkańskiego) kilka orzechów włoskich zielona pietruszka Wykonanie: Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie

zadanie-gotowanie
Gulasz z karkówki z groszkiem i marchewką 123

pyszny gulasz z groszkiem i marchewką. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: 600g karkówki bez kości, 3 szklanki wody. 1 marchewka,  1 cebula, 4 łyżki groszku konserwowego ORZECH , 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, oliwa sól, pieprz(...)groszek konserwowy. Gotuję jeszcze przez 5 minut. Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, oregano, solą oraz pieprzem.  Do przygotowania gulaszu wykorzystałam groszek konserwowy , którzy otrzymałam do testowania od firmy ORZECH .  Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ambasador 354

pszennej  2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto: 6 łyżek spirytusu puszka brzoskwiń w zalewie 4 łyżki gorzkiego kakao 100 g mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę  100 g orzechów włoskich poszatkowanych  opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej  duże opakowanie herbatników Polewa:  8 łyżek cukru  4 łyżki kwaśnej śmietany  6 łyżek kakao  120 g masła(...)powstanie nam gęsty gładki budyń. Gotowy budyń pozostawić do całkowitego wystudzenia. W między czasie brzoskwinie należy porządnie odsączyć i pokroić w sporą kostkę, czekoladę należy również pokroić a orzechy posiekać dość cienko. Gdy budyń będzie już wystudzony proponuję go spróbować (jeżeli jest za mało słodki to do masła dodajemy odpowiednią ilość cukru i go ucieramy na jasną puszystą masę), jeżeli

Krakowskie smaki Ani
Ciasto drożdżowe Jabłkowo-orzechowe 135

trzeba się spieszyć, żeby spróbować chociaż trochę ;) Składniki:  2 jajka pół szklanki cukru 1,5 szklanki maślanki 700g mąki 100g masła  20g drożdży 2 duże jabłka orzechy włoskie kruszonka: 50g masła 50g cukru 100g mąki Ja w przypadku ciasta drożdżowego posługuje się trzepaczką, zamiast miksera Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i odrobinę wody, rozgniatamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy(...)margarynę, siekamy nożem, dodajemy cukier i na zmianę ugniatamy w kulkę i kruszymy. Ostatnim krokiem ma być uformowanie kulki- taką wstawiwszy do lodówki. Jabka obieramy, kroimy na mniejsze części, orzechy drobniej siekamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy (najlepiej mokrą łyżką), na nie dajemy jabłka, posypujemy orzechami i kruszonką. przykrywamy ściereczką, żeby jeszcze trochę urosło. Piekarnik nagrzewamy

Idę coś wszamać
Sernik jogurtowy z kiwi. Super fit. 157

eksperymentów i w dzisiejszym stanowi już prawie 50%. Sernik z dodatkiem jogurtu ma świetną konsystencję jest lekki i mocno odchudzony. Spód sernika wykonany ze zmielonych płatków owsianych, z dodatkiem orzechów laskowych nie jest bardziej pracochłonny, niż zmielenie gotowych ciasteczek, a o ileż zdrowszy. Cukier tradycyjnie już zastąpił ksylitol, nie tylko najzdrowszy słodki jego zamiennik, ale uboższy o 30% kalorii. Słodka(...)masa serowa i kwaskowate kiwi z chrupiącymi pesteczkami tworzą doskonałą kompozycję smakową. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 150 g płatków owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g masła 2 łyżki ksylitolu/cukru Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 500 g jogurtu greckiego, po odcieknięciu 400 g 3 jaja M 200 g ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Salceson z jabłkami i rabarbarem. 240

oleju  (rzepakowego Polski) 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy 5 jabłek 100-150 g orzechów włoskich 3-4  łodygi rabarbaru Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy.  Jajka w temp pokojowej wybijamy(...)miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując.  Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką 165

łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka: 50g masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, Dodatkowo: 300g rabarbaru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z rumem ORZECH , 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam(...)cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam powidła śliwkowe z rumem , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Powidła ORZECH to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Mają doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 319

gorzkiej czekolady 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance wrzątku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić samemu) 2/3 szklanki żurawiny suszonej lub rodzynek 1/3 szklanki dowolnych orzechów posiekanych na drobne kawałki (u mnie włoskie) 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Formę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia Kasze wsypać na sitko o drobnych oczkach, płukać(...)napęcznienia. Mieszankę przelać do kaszy. Dodać olej. Całość zmielić do momentu, aż cała masa będzie gładka i nie będzie czuć kaszy między palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi. 155

Pyszne, pulchne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowo-migdałowymi i marmoladą wieloowocową Orzech. W sam raz na śniadanie a także do kawki. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki: 25 g drożdży 2oo ml ciepłej wody 4/5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki oleju 1 żółtko 500 g  mąki tortowej Młynomag typ 550   marmolada wieloowocowa  Orzech(...)powidła śliwkowo-migdałowe  Orzech   cukier trzcinowy do posypania 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Do kubka wlać ciepłą wodę, pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, olej, jajka, i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne i odchodzić od ręki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia

Sama słodycz i szczypta chili