orzechy - 16941 przepisów (strona:204/1130)

Bezowe ciastka z kremem 255

znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Bezowe ciastka orzechowe Składniki: 32 ciastka 3 białka ½ łyżeczki cynamonu 150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone(...)rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości

codojedzenia
Babeczki burczane 189

surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki żurawiny suszonej, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki dowolnych orzechów 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub 2 łyżki kakao 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 100 g dowolnej mąki (u mnie(...)wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane

moj przepis na
Wegański parmezan 139

brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak(...)podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku. Składniki: Orzechy nerkowca – 75g Migdały w płatkach – 75g Płatki drożdżowe – 5 łyżek Chili – szczypta Sól – 1 łyżeczka + do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko. Smacznego! Artykuł Wegański

Blendman
Bananowe pancakes 138

naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 jajka 1-2 łyżki cukru/ksylitolu szczypta soli 2 małe banany 100 ml mleka(...)mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do pieczenia posiekane orzechy włoskie jagody sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego                          1 łyżka soku z cyryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wrapy z szynką parmeńską, orzechami i rukolą 133

Szybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione lekko pikantną rukolą, wyrazistą szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami są zdrowa i smaczna propozycją dla dbających o dietę. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 100g szynki parmeńskiej serek kanapkowy śmietankowy szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki prażonej cebulki Sposób przygotowania: Placki tortilli(...)podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Rozsypujemy równą warstwą zna serku kanapkowym razem z prażoną cebulką. Następnie układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość posypujemy świeżą ukolą. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy

Pyry na Gaz
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym 187

farsz wyszedł bardzo smaczny. Potrawa jest lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam(...)Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw, zarówno przygotowywanych na zimno, jak i na ciepło. Ogórki są zamarynowane w pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dodatkiem papryki, marchwi i cebuli

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pleśniak 109

kostka masła 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką(...)schłodzeniu część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy. Tak bogato wypełnioną foremkę wstawiacie do nagrzanego dla odmiany piekarnika (180 stopni

GRUBY WAŁEK
Lekcja języka duńskiego dla początkujących. I wiosenna tarta 130

brzydko, ale cóż... Nad pewnymi rzeczami nie da się zapanować. Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie dodają energii, a smak przywodzi(...)kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z jabłkami i miodem 165

Przepisów na tartę z jabłkami jest wiele. Do znalezionego przepisu w internecie wprowadziłam korektę. Zamiast migdałów dodałam orzechy laskowe i żurawinę. Zmniejszyłam też ilość miodu. Wyszła smaczna tarta. Polecam Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 130 gram masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ze składników wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę wysmarować masłem(...)formę. Nakłuć widelcem, odciążyć fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 180 st.C Dodatkowo: 4 jabłka 4 łyżki miodu 1/2 paczki masła 1/2 szklanki brązowego cukru ok. 80 gram pokrojonych orzechów laskowych garść pokrojonej suszonej żurawiny Jabłka obrać ze skórki, wyjąć gniazda i pokroić w cienkie plastry. Położyć na wypieczony spód  i zapiekać przez 20 minut w temp. 200 st.C

tojestpyszne.blogspot.com
Marysieńka 172

Pięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :) Marysieńka Składniki na biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Tagebuch po polsku
Przekąska z gruszką 143

świeżym powietrzu na różne sposoby. Mam zatem dla Was jako pierwszy świetny pomysł na prostą i łatwą przekąskę dla Waszych gości. :) Składniki: gruszki ser pleśniowy typu blue chleb pumpernikiel orzechy włoskie Wykonanie: Pumpernikiel, ser oraz gruszkę obraną ze skóry pokrój w ładne, kształtne kostki. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Na chlebie układaj kolejno ser oraz gruszkę. Posyp całość orzechami. Podawaj nadziane

Garniec Magalie
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 183

mnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry. Przepis znalazłam u Doroty .  Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska! Granola czekoladowa z ziarnami kakaowca i suszonymi wiśniami Składniki: (na 2 l) 200 g płatków owsianych drobnych 100 g płatków owsianych grubych 100 g płatków jaglanych(...)orzechów pekan 50 g ziaren kakaowca 30 g kakao 100 g syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać. W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej i ekstrakt, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pręga wołowa smażona z cebulką 195

którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy.  SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję i kroję na porcje.  Cebulę obieram i kroję w półplasterki.  2. Na patelnię przekładam masło oraz olej. Podgrzewam(...)małym ogniu do momentu, aż mięso się zarumieni. 3. Mięso podaję z puree ziemniaczanym i buraczkami. Mięso podałam z pysznymi tartymi buraczkami , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki ORZECH to doskonały dodatek do drugiego dania. Są bardzo dobre w smaku, idealnie doprawione. Produkt jest wart polecenia i zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pistacje – kopalnia witamin 216

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, to bogate źródło potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Są także świetnym źródłem białka oraz zawierają błonnik, który pęczniejąc w żołądku sprawia, że można najeść się już niewielką ilością produktu – a zatem małe pistacje to świetny sposób na walkę z podjadaniem w ciągu dnia. Są bowiem zdrową i pożywną przekąską! Pistacje a zdrowie(...)Orzechy pistacjowe zawierają również liczne witaminy: C, A, E, B6, B1, jak również biotynę, ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Zielone pistacje zawierają bogactwo dobroczynnych antyoksydantów . Już 30 gramów tych orzeszków dostarczy nam ich więcej niż filiżanka zielonej herbaty! Dodatkowo są bogate w błonnik – mają go najwięcej spośród wszystkich orzechów, dlatego też polecane są osobom dbającym o linię, mimo swojej

Ciasna Kuchnia
Zdrowe ciastka. Dla każdego 158

będzie można jeść bez wyrzutów sumienia. Najmniejszych!   Bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru... Bez wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka. W oryginalnym przepisie, który znalazłam na stronie Vegabutik , są to wytrawne(...)nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną wodę

Pożeraczka, czyli raz adobrze