znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Bezowe ciastka orzechowe Składniki: 32 ciastka 3 białka ½ łyżeczki cynamonu 150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru 1 czubata łyżka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z mascarpone 125 g mascarpone 50 g białej czekolady Przygotuj krem. Mascarpone(...)rozpuszczona czekolada powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj krem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 145ºC na termoobieg (bez termoobiegu 160ºC). Ubij białka na sztywno. Zmiel orzechy, a drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości
codojedzeniasurowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki żurawiny suszonej, namoczonych 30 min we wrzątku i odsączonych 1/3 szklanki dowolnych orzechów 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub 2 łyżki kakao 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 100 g dowolnej mąki (u mnie(...)wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane
moj przepis nabrokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak(...)podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku. Składniki: Orzechy nerkowca – 75g Migdały w płatkach – 75g Płatki drożdżowe – 5 łyżek Chili – szczypta Sól – 1 łyżeczka + do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko. Smacznego! Artykuł Wegański
Blendmannaszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 jajka 1-2 łyżki cukru/ksylitolu szczypta soli 2 małe banany 100 ml mleka(...)mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do pieczenia posiekane orzechy włoskie jagody sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cyryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione lekko pikantną rukolą, wyrazistą szynką parmeńską i chrupiącymi orzechami są zdrowa i smaczna propozycją dla dbających o dietę. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 100g szynki parmeńskiej serek kanapkowy śmietankowy szklanka posiekanych orzechów włoskich pół szklanki prażonej cebulki Sposób przygotowania: Placki tortilli(...)podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Rozsypujemy równą warstwą zna serku kanapkowym razem z prażoną cebulką. Następnie układamy plasterki szynki parmeńskiej i całość posypujemy świeżą ukolą. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy
Pyry na Gazfarsz wyszedł bardzo smaczny. Potrawa jest lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam(...)Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu potraw, zarówno przygotowywanych na zimno, jak i na ciepło. Ogórki są zamarynowane w pysznej słodko-kwaśnej zalewie, z dodatkiem papryki, marchwi i cebuli
Tradycyjna kuchnia Kasikostka masła 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką(...)schłodzeniu część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy. Tak bogato wypełnioną foremkę wstawiacie do nagrzanego dla odmiany piekarnika (180 stopni
GRUBY WAŁEKbrzydko, ale cóż... Nad pewnymi rzeczami nie da się zapanować. Na pocieszenie mam wiosenną tartę. Na pełnoziarnistym, cudownie chrupiącym spodzie, z kremową ricottą, zielonym szpinakiem, czerwonymi pomidorkami i płatkami orzechów laskowych, które miło zaskakują i sprawiają, że tarta nabiera oryginalnej nuty. Świetna na obiad i kolację; sprawdzi się też na lunch do pracy. Kolory zdecydowanie dodają energii, a smak przywodzi(...)kremówki (38%) 150 g serka ricotta 2 jajka sól pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka pesto dodatkowo: 10 g płatków orzechów laskowych Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepisów na tartę z jabłkami jest wiele. Do znalezionego przepisu w internecie wprowadziłam korektę. Zamiast migdałów dodałam orzechy laskowe i żurawinę. Zmniejszyłam też ilość miodu. Wyszła smaczna tarta. Polecam Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 130 gram masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ze składników wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Formę wysmarować masłem(...)formę. Nakłuć widelcem, odciążyć fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 180 st.C Dodatkowo: 4 jabłka 4 łyżki miodu 1/2 paczki masła 1/2 szklanki brązowego cukru ok. 80 gram pokrojonych orzechów laskowych garść pokrojonej suszonej żurawiny Jabłka obrać ze skórki, wyjąć gniazda i pokroić w cienkie plastry. Położyć na wypieczony spód i zapiekać przez 20 minut w temp. 200 st.C
tojestpyszne.blogspot.comPięknie prezentujące się ciasto :) Bardzo smaczne, delikatnie waniliowe z chrupiącymi kawałkami orzechów. A dodatkowo wszystko polane aksamitną polewą. Pracochłonne, ale naprawdę warto! Zapraszam :) Marysieńka Składniki na biszkopt: 7 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki cukru 2 pełne łyżki cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich 5 białek 200g cukru 1,5 łyżki płynnego miodu łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 0,5 litra mleka 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy 5 żółtek 170g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Tagebuch po polskuświeżym powietrzu na różne sposoby. Mam zatem dla Was jako pierwszy świetny pomysł na prostą i łatwą przekąskę dla Waszych gości. :) Składniki: gruszki ser pleśniowy typu blue chleb pumpernikiel orzechy włoskie Wykonanie: Pumpernikiel, ser oraz gruszkę obraną ze skóry pokrój w ładne, kształtne kostki. Orzechy rozgnieć w moździerzu. Na chlebie układaj kolejno ser oraz gruszkę. Posyp całość orzechami. Podawaj nadziane
Garniec Magaliemnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry. Przepis znalazłam u Doroty . Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska! Granola czekoladowa z ziarnami kakaowca i suszonymi wiśniami Składniki: (na 2 l) 200 g płatków owsianych drobnych 100 g płatków owsianych grubych 100 g płatków jaglanych(...)orzechów pekan 50 g ziaren kakaowca 30 g kakao 100 g syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy i ziarna kakaowca wymieszać. W garnuszku wymieszać kakao, syrop klonowy, cukier, olej i ekstrakt, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy. SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję i kroję na porcje. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. 2. Na patelnię przekładam masło oraz olej. Podgrzewam(...)małym ogniu do momentu, aż mięso się zarumieni. 3. Mięso podaję z puree ziemniaczanym i buraczkami. Mięso podałam z pysznymi tartymi buraczkami , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki ORZECH to doskonały dodatek do drugiego dania. Są bardzo dobre w smaku, idealnie doprawione. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia KasiPistacje, czyli orzechy pistacjowe, to bogate źródło potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Są także świetnym źródłem białka oraz zawierają błonnik, który pęczniejąc w żołądku sprawia, że można najeść się już niewielką ilością produktu – a zatem małe pistacje to świetny sposób na walkę z podjadaniem w ciągu dnia. Są bowiem zdrową i pożywną przekąską! Pistacje a zdrowie(...)Orzechy pistacjowe zawierają również liczne witaminy: C, A, E, B6, B1, jak również biotynę, ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. Zielone pistacje zawierają bogactwo dobroczynnych antyoksydantów . Już 30 gramów tych orzeszków dostarczy nam ich więcej niż filiżanka zielonej herbaty! Dodatkowo są bogate w błonnik – mają go najwięcej spośród wszystkich orzechów, dlatego też polecane są osobom dbającym o linię, mimo swojej
Ciasna Kuchniabędzie można jeść bez wyrzutów sumienia. Najmniejszych! Bez jajek, bez nabiału, bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru... Bez wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka. W oryginalnym przepisie, który znalazłam na stronie Vegabutik , są to wytrawne(...)nowego. Jednym słowem - dla każdego! Skusicie się...? Orzechowe ciastka z chia Składniki: (na 20 sztuk) 100 g chia 75 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 50 g mielonych orzechów laskowych 250 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu Wszystkie ziarna i orzechy wymieszać. Miód rozpuścić w wodzie, zalać nim mieszankę. Odstawić na 10-15 minut, aż chia wchłoną wodę
Pożeraczka, czyli raz adobrze