Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej 2/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych lub zmielonych 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju 2/3 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, płatki owsiane, orzechy, proszek do pieczenia, cukier. W drugiej mieszamy mokre składniki jajka, olej, maślankę. Łączymy składniki mokre z suchymi(...)Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Wierzch sypiemy mielonymi orzechami. Pieczemy w 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Inspiracja
Moja Galeria Smakubułeczek: 175 g mąki pszennej 75 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 75 g śmietany 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżka rodzynek 7 orzechów włoskich 1 małe żółtko szczypta soli Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Do miski wsypać oba rodzaje mąki. W środku zrobić dołek. W innym naczyniu wymieszać śmietanę z 50 ml ciepłej wody(...)przelać do mąki. Wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać masło i sól. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Znowu odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Orzechy obrać ze skorupek, pokroić. Rodzynki odcedzić, pokroić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część zagnieść z orzechami włoskimi, drugą część z rodzynkami. Z każdej części uformować 3 bułeczki. Piekarnik
Moja Galeria SmakuZdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać
Moja Galeria SmakuSurówka z selera z dodatkiem orzechów włoskich i koperku. Z dodatkiem lekkiego dressingu z jogurtu greckiego, oliwy i musztardy. Składniki: 1 seler (bulwa) 2 garście orzechów włoskich 1 łyżka koperku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sól morska Seler zetrzeć na tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić
Moja Galeria SmakuAlternatywę dla kaszy jaglanej stanowią płatki jaglane. Przygotowuje się je bardzo szybko, można krótko podgotować, albo po prostu zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Potem dodać tylko owoce, orzechy czy konfiturę i zdrowe śniadanie gotowe. Płatki jaglane dużo dobrego zrobią też dla naszej urody :) Zawierają kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie, są również świetnym(...)źródłem witaminy E. Składniki na 1 porcję: 4 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać mleko
Moja Galeria Smakuzarazem zdrowe śniadanie! Tym razem będzie coś bardziej na słodko ( cyzli tak jak lubię najbardziej ;) ) Pełnoziarniste, chrupiące tosty z dodatkiem aromatycznego sera gorgonzola , soczystych gruszek , słodkiego miodu i chrupiących orzechów. Już na samą myśl cieknie ślinka, prawda?! Takie grzanki są nie tylko smaczne, ale i bardzo szybkie do zrobienia! W ciągu kilku minut możemy sobie dogodzić jak w restauracje serwującej(...)pełnoziarniste – 2 kromki * oliwa z oliwek – 1 łyżka * ser gorgonzola – ok. 50 g * twarożek śmietankowy – 1 łyżka * mała gruszka – 1 szt * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * orzechy włoskie – 2 łyżki DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy w plasterki
Ostra na Słodkowszędzie gdzie tylko się da! Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe(...)szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana kremówka – 200 ml * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. BUDYŃ MALINOWY: Maliny miksujemy
Ostra na Słodkochęci spadają.. O wiele bardziej wolałabym brzydkie poranki i piękne popołudnia! Jeżeli lubicie tofu i mango to ten zestaw jest dla Was, a z dodatkiem spodu z orzechów to już absolutnie rewelacja. Najlepiej posłużyć się bardzo dojrzałym mango, gdyż wtedy możemy pominąć dosładzanie masy. Ja niestety kupiłam lekko kwaskowate, gdyż atrakcyjna cena mnie skusiła - i to był błąd(...)namówić cenie! Przepis starczył na dwie formy o średnicy 12cm. Jedna forma to 4 porcje, czyli 1 to ok. 83g = 145kcal. (kaloryczność bez dekoracji) Składniki na spód: - 40g orzechów włoskich (tartych) - 25g migdałów (tartych) - 10g oleju kokosowego - 1 łyżka miodu/syropu z agawy *opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego (ja dodałam) Jeżeli nie mamy tartych orzechów, musimy zmielić je w blenderze
Be Fit Be StrongPyszna propozycja na romantyczną kolację lub wieczór ze znajomymi :) Zapiekany ser camembert z podsmażaną gruszką w occie balsamicznym ze świeżymi ziołami i orzechami włoskimi. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 2 małe krążki dobrego sera camembert (najlepiej w bambusowym pudełku) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 gruszka, obrana, pokrojona w kostkę 2 łyżki octu balsamicznego(...)łyżka drobno posiekanego świeżego oregano 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii 3 orzechy włoskie, drobno posiekane sól, pieprz do smaku 2 gałązki oregano do dekoracji Do podania: chrupiące włoskie pieczywo prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie) szynka szwarcwaldzka (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę
My Culinary Artdoprawione chrzanem i z delikatną orzechową nutką jest wyśmienite! Kotlety zaskakują smakiem! Ja podałam je z babeczkami (przepis wkrótce). Bardzo polecam!!! Składniki na kotlety drobiowe z nutką chrzanu i orzechów: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól pieprz 1 porządna łyżka chrzanu startego samodzielnie (lub 3 łyżki chrzanu ze słoiczka) 1 łyżka zmielonych orzechów lub masła orzechowego 1-1,5 łyżki(...)tarta olej do smażenia Mięso kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy jak zwykle, oprószamy solą i pieprzem, odkładamy. Chrzan mieszamy z orzechami i dodajemy tyle śmietany aby otrzymać gładką pastę. Każdego kotleta z jednej strony smarujemy masą chrzanową, panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy
Rozpustne gotowanieprzysmaki. Jak widać, nie dodajemy jej jednie do dań na słono. W tym przypadku znakomicie podbiła smak placuszków, dodając im ciekawego posmaku. Grecy, dawniej i obecnie podają tiganites z orzechami, cynamonem i miodem kwiatowym. Moim zdaniem warto wypróbować takie właśnie greckie śniadanie - kolejne w cyklu śniadania z różnych stron świata . Zapraszam :) Składniki : 1 szklanka mąki owsianej (w oryginale pszenna(...)szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oliwy skórka z połowy cytryny Dodatkowo: gęsty jogurt naturalny orzechy cynamon miód Rozgrzewamy patelnię. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mieszamy ciasto i nakładamy małe, okrągłe porcje. Smażymy, aż wierzch będzie suchy, następnie przewracamy i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy z gęstym jogurtem, cynamonem, orzechami i ewentualnie miodem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogśmiało możecie je zmieniać i komponować wedle Waszych upodobań, gdyż granola nie może się nie udać :) Składniki: - ok. 200g rabarbaru - 150g płatków żytnich - 150g płatków owsianych - 50g słonecznika - 40g orzechów włoskich - 30g orzechów laskowych - 30g nerkowców - 30g płatków migdałów - 30g siemienia lnianego - 2 łyżki miodu (u mnie rzepakowego) - 2 łyżki oleju kokosowego *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia Rabarbar płuczemy pod bieżącą(...)miodem. Dusimy pod przykryciem do uzyskania konsystencji musu, co jakiś czas mieszając. Rabarbar ma być miękki, jeżeli jest za mało słodki - dosładzamy ksylitolem. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Orzechy możemy rozkruszyć na mniejsze kawałeczki, ale nie na pył. Wystudzony mus łączymy w sporej misce z resztą składników do całkowitego ich połączenia. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i staramy
Be Fit Be Strongdeseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami! Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt Składniki: 1/2szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki orzechów włoskich, szklanka płatków owsianych, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 czubate łyżki ziaren słonecznika, 150g masła, 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody), lody(...)Milk Yogurt Strawberry. Wykonanie Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, dodać posiekane orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki. Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około
Z miłości do słodkościtego dramatu, chcę już wakacje, słońce i pełno wolnego czasu, by móc pichcić, piec, gotować, wszystko na raz. Proponuję dziś bardzo zdrowe i pożywne muffinki, będące głównie na bazie orzechów. W dodatku dodaję do nich zdrowego substytutu mąki pszennej - mąkę ryżową i mąkę z amarantusa. Len mielony - źródło kwasów Omega-3 i otręby - źródło kwasu linolowego, oleinowego oraz palmitynowego(...)słowem, muffinki te zawierają ogrom zdrowych i potrzebnych nam ważnych składników odżywczych, a nie puste kalorie. Mi wyszło 13 babeczek, jedna ma ok. 45g = 185kcal . Składniki: - 200g mieszanki orzechów (dałam włoskie, nerkowce, laskowe i migdały) - 70g mąki ryżowej - 60g masła - 30g płatków jęczmiennych - 20g otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa
Be Fit Be Strongpianką kokosową na wierzchu. Wychodzi 5 porcji, z czego 1 to ok. 83g = 124kcal . Składniki na bazę: - 260ml mleka sojowego (migdałowego, kokosowego, krowiego...) - 35g tartych/mielonych migdałów (bądź innych orzechów) - 30g nasion Chia - 1 łyżka masła orzechowego Składniki na piankę: - 4 łyżki mleczka kokosowego - 1 białko - 1 łyżeczka ksylitolu Jeżeli nie mamy tartych/mielonych orzechów mielimy je w malakserze(...)blenderem. Do dużej miski nalewamy mleka i dodajemy nasionka, orzechy i masło. Mieszamy, aż do ich częściowego połączenia (można ułatwić sobie mikserem, gdyż możecie mieć problem z masłem orzechowym). Nie przejmujcie się małymi grudkami z masła orzechowego, tak ma być, dodają ogromnych walorów smakowych podczas pałaszowania). Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, bądź na całą noc. Przed wyciągnięciem nasion
Be Fit Be Strong