lekki obiad, kolację a nawet na imprezie. Polecam wypróbować przepis, bo warto. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: około 600 g piersi z kurczaka około 600 g kapusty pekińskiej ogórek sałatkowy czerwona papryka pęczek szczypiorku na sos: około 4 łyżek oliwy duży ząbek czosnku około 2 łyżek soku z cytryny sól, pieprz przyprawy do piersi z kurczaka: pieprz ziołowy papryka słodka(...)kilka minut, do miękkości mięsa. Usmażoną zdejmuję z patelni i odstawiam do przestudzenia, a w tym czasie kroję pozostałe składniki sałatki. Kapustę pekińską drobno kroję i przekładam do miski, ogórka obieram i kroję w ćwiartki, oczyszczoną z gniazd nasienną paprykę kroję w cienkie paseczki, szczypiorek drobno kroję i wszystkie składniki dodaję do kapusty. Dodaję przestudzoną pierś z kurczaka i przygotowuję
Uwaga Babcia Gotujemąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet (poza octem jabłkowym, który jest dopuszczalny), sklepowych wędlin z kiepskim składem, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno
KardamonovyBardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do kanapek. Są proste i szybkie w zrobieniu. Najbardziej lubię w nich to, że są wilgotne i świetnie smakują z kromką chleba oraz kiszonym ogórkiem. Kanapki z pomidorową pastą z makreli szybko znikają z talerza. To mój niezapomniany smak z dzieciństwa. Mama często robiła pastę z makreli na śniadanie lub kolację. Fantastyczny smak zachwyci(...)łyżka musztardy pół łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzy czarnego łyżka masła lub oleju do podsmażenia cebuli Opcjonalnie dodatki i zamienniki: Do pasty możesz dodać też 1 ogórka kiszonego lub konserwowego. Sprawdzą się także suszone pomidory z zalewu w oleju. Czasami dodaję również rzodkiewkę i szczypiorek. Jeśli lubisz, możesz też dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Dla poprawy smaku
Ania gotujesłoik gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kuchennym blacie, na kilka dni. Jeśli chcesz przyśpieszyć fermentację możesz dodać łyżkę zakwasu na chleb lub łyżkę soku z kiszonych ogórków. Zakwas zazwyczaj miesza się codziennie, najlepiej drewnianą łyżką uważając, aby nie przetransportować do zakwasu niepotrzebnych bakterii, które mogłyby zepsuć cały zakwas. Zepsutego zakwasu już nie uratujesz. Kiedy zakwas
Z Kuchni Do KuchniTopiony ser raclette podawany z gotowanymi ziemniakami i kiszonkami. SER RACLETTE Z ZIEMNIAKAMI SKŁADNIKI 500 gramów ziemniaków sałatkowych; 300 gramów sera raclette; kilka ogórków konserwowych lub kiszonych; marynowane cebulki; pieczarki marynowane; sól, pieprz; przepis na raclette z ziemniakami i kiszonkami Artykuł Raclette z ziemniakami i kiszonkami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaKawałki ciemnego pieczywa podane z sałatką z krewetek, ogórka i cebuli połączonych majonezem z dodatkiem koperku. TARTINKI BANKIETOWE Z KREWETKAMI SKŁADNIKI 200 gramów krewetek koktajlowych świeży ogórek czerwona cebula 2 cytryny musztarda Dijon majonez świeży koperek 2 wiejskie jajka ciemny chleb musztarda lub sos koperkowy sól przepis na tartinki bankietowe z krewetkami Artykuł Tartinki bankietowe z krewetkami pochodzi z serwisu
Kuchnia Tomkaprzysmak jest prosty i można go jeść sam lub z dowolnym rodzajem sosu, warzywa i ryżu. Alternatywnie falafel można podać jako przekąskę do dipów, takich jak chrzan, hummus czy ogórki kiszone. Wnioski 1. Smażenie falafela to sztuka, którą warto opanować. 2. Falafel można podawać na różne sposoby – podajemy przepisy na trzy różne dodatki. 3. Pamiętaj o dobrym oleju – najlepszy
kruche babeczkiwieprzowiny-łopatka, szynka 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona lub żółta papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml przecieru pomidorowego 1 litr bulionu mięsnego Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Marynata do mięsa(...)zalać całość ciepłym lub gorącym bulionem ewentualnie wodą z przecierem pomidorowym. Gotować na wolnym ogniu godzinę. Na krótko przed końcem gotowania, dodać koncentrat i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka i ewentualnie doprawić do smaku. Całość podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje z chrupiącą pszenną bułeczką. Smacznego
Wanilia i KardamonKrewetki w galarecie z dodatkiem pieczarek marynowanych, jajka oraz świeżego ogórka i kawioru. KREWETKI W GALARECIE SKŁADNIKI 24 sztuki średnich surowych lub podgotowanych krewetek; żelatyna; pieczarki marynowane; groszek konserwowy; świeży ogórek; 3 ugotowane na twardo jajka; pęczek koperku; 1 ząbek czosnku; kawior (z jesiotra, łososia, pstrąga lub tańszy w zależności od zasobności portfela); majonez; 1... Artykuł Krewetki w galarecie
Kuchnia Tomkaprzygotowaniu sałatka, składająca się z kilku ogólnodostępnych składników, które w połączeniu ze sobą smakują wprost wyśmienicie! Składniki: 150g makaronu orzo ( makaron w kształcie ryżu) 3 jajka 1 ogórek zielony pęczek szczypiorku 15 dkg szynki konserwowej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól, pieprz *** Makaron gotujemy według(...)instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy *** *** Dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek oraz po trochu soli i pieprzu *** *** Całość dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą
Blog z ApetytemNiezwykła sałatka azjatycka z kurczakiem, fasolką szparagową, ogórkiem i marchewką w intrygującym sosie. SAŁATKA Z KURCZAKIEM PO AZJATYCKU SKŁADNIKI 200 gramów piersi z kurczaka; 100 gramów fasolki szparagowej; około 100 gramów świeżego ogórka; 100 gramów marchewki; 1 czerwona papryczka chilli; 1 szalotka; kiełki fasoli; uprażone wcześniej orzechy pistacjowe; uprażone wcześniej ziarna sezamu; 3 łyżki octu... Artykuł Sałatka z kurczakiem
Kuchnia TomkaSAŁATKA JARZYNOWA SKŁADNIKI 4 duże marchewki; 2 pietruszki; pół selera korzeniowego; 3 duże ziemniaki w mundurkach; 3 wiejskie jajka ugotowane na twardo; 1 cebula; 3-4 ogórki kiszone; mała puszka zielonego groszku; majonez; sól, pieprz; przepis na sałatkę jarzynową Artykuł Sałatka jarzynowa przepis tradycyjny pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaSAŁATKA Z RYŻEM SKŁADNIKI 150 gramów tuńczyka; 150 gramów ryżu basmati; 1-2 ogórki kiszone; kawałek czerwonej papryki; kawałek żółtej papryki; mała puszka czerwonej fasolki kidney; dymka; 150 gramów jogurtu naturalnego; szczypta mielonej kurkumy; szczypta mielonej przyprawy curry; 1-2 łyżeczki majonezu; sól, pieprz; przepis na sałatkę z ryżem tuńczykiem i warzywami Artykuł Sałatka z ryżem tuńczykiem i warzywami
Kuchnia TomkaSAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI 350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych); 1 duża marchewka; dwie garści świeżego lub mrożonego groszku; 1 cebula (najlepiej biała – jest łagodniejsza); 2 ogórki konserwowe; majonez; sól, pieprz; przepis na sałatkę śledziową z warzywami Artykuł Sałatka śledziowa z warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaróżnej formie. Tym razem upiekłam drożdżowy spód do tortu w prostokątnej formie. Po przełożeniu podzieliłam tort na porcje i każdą udekorowałam szynką, krewetkami, jajkami, koktajlowymi pomidorami, oliwkami, świeżym ogórkiem i zieleniną. Do dekoracji tortu możecie użyć to co akurat macie pod ręką i lubicie. Najważniejsze, żeby tort smakował i ładnie się prezentował. Drożdżowy spód do tortu prostokątna forma o wymiarach(...)drobno posiekać. Dodać koper, majonez, creme fraiche i wymieszać. Doprawić solą. Dekoracja tortu 100 g szynki dojrzewającej 250 g krewetek 5 jajek ugotowanych na twardo 20 pomidorów koktajlowych 1 ogórek cytryna oliwki zielenina – koper, rukola Wytrawny tort surf and turf – montowanie Na pierwszy placek rozprowadzić porcję krewetkowego nadzienia. Przykryć drugim plackiem, który następnie posmarować całym nadzieniem z boczku
codojedzenia