ogórki - 26028 przepisów (strona:935/1736)

Brzoskwinie z twarożkiem 37

Składniki: ? 10 brzoskwiń ? 250 g twarogu ? 1 duży pomidor ? 2 łyżki śmietany kwaśnej ? 1/2 ogórka szklarniowego ? 2 łyżki cukru ? Sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz ? zielenina do dekoracji Wykonanie: ? Brzoskwinie przeciąć na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skóry. ? Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć brzoskwinie i pogotować 2 minuty. ? Twarożek wymieszać ze śmietaną, pokrojonym w kostkę pomidorem(...)ogórkiem, posolić. ? Nakładać łyżeczką do wystudzonych połówek brzoskwiń, udekorować zieleniną. ? Zamiast świeżych owoców można użyć gotowych brzoskwiń w syropie

To co kocham
Zielone śledzie 42

Składniki na 8 porcji: ? 4 filety ze śledzia w oleju ? 1 długi ogórek ? 1/2 puszki kukurydzy ? 2 jabłka ? 1 cebula ? 4 łyżki gęstej śmietany ? sól, pieprz ? pęczek koperku i szczypiorku ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Śledzie osączyć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić. ? Ogórek i jabłka obrać, pokroić

To co kocham
Żaglówki z pastą jajeczną 38

Składniki na 2 kanapki: ? 2 bułki podłużne ? 2 jajka ? 1 łyżka masła ? 2 plastry sera żółtego ? 2 plastry dowolnej wędliny ? kilka liści sałaty zielonej np. liść dębu ? 1/2 ogórka zielonego ? 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ? sól do smaku Wykonanie: ? Jajka gotować przez 8 minut, obrać i rozetrzeć widelcem z masłem, doprawić solą. ? Z bułek odciąć spody, delikatnie usunąć część miąższu(...)jajkiem. ? Łódki ułożyć na sałacie zielonej udającej fale. ? Plaster sera i szynki położyć obok siebie zakładając jeden na drugi i połączyć szpadką ozdobną. ? Wbić żagle w bułkę, posypać szczypiorkiem. ? Ogórek pokroić w plastry i wyciąć nożem ozdobne rybki, położyć je na falach sałaty

To co kocham
Kanapki „amerykańskie” 39

Składniki na 4 kanapki: ? 8 kromek chleba tostowego ? 2 plastry wędliny ? 2 plastry sera żółtego ? 2 plastry pomidora ? 1/2 ogórka szklarniowego ? 6 liści sałaty np. liść dębu lub innej ? 4 pomidorki koktajlowe ? 4 oliwki Sos ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki keczupu ? 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: ? Chleb tostowy opiec w tosterze. ? Składniki sosu dokładnie wymieszać. ? Kromkę posmarować łyżeczką sosu, nałożyć sałatę(...)tost posmarowany sosem z obu stron. ? Następnie znów sałata, pomidor i tost z obu stron posmarowany sosem. ? Na trzeci tost położyć sałatę, wędlinę i ogórek pokrojony w cienkie plasterki. ? Przykryć ostatnim tostem posmarowanym sosem tylko od spodu. ? Piętrowa kanapka będzie krojona po przekątnej więc w środek tych trójkątów należy wbić po długim drewnianym szaszłykarzu. ? Kroić z góry na dół, dopiero

To co kocham
Kanapka Madame 40

taki cały rok. Zaczęliśmy więc od idealnego śniadania. Przedstawiam Wam moją kanapkę. Oto Madame! Składniki: ? 2 kromki chleba tostowego pszennego ? 1 plaster szynki ? 1 plaster sera żółtego ? kilka plasterków ogórka zielonego ? 1 łyżka creme fraiche lub gęstej śmietany ? masło do smarowania ? otarta skórka z 1/2 cytryny ? masło i oliwa do smażenia ? 1 jajko ? sól, pieprz ? zielenina i pomidorki do dekoracji(...)Wykonanie: ? Tosty posmarować masłem, międy nimi ułożyć szynkę, ser i plasterki ogórka. ? Dociskając namoczyć w roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. ? Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. ? Podawać ze śmietaną udekorowane zieleniną i pomidorkiem. ? Posypać grubo mielonym pieprzem. Taką kanapkę jadłam w restauracji Smaki Warszawy

To co kocham
Kanapka Monsieur 48

kanapka Sławka – przepyszny Monsieur! Idealny z kubkiem kakao. Składniki: ? 2 kromki chleba tostowego pszennego ? 1 plaster szynki ? 1 plaster sera żółtego ? kilka plasterków ogórka zielonego ? masło do smarowania ? otarta skórka z 1/2  cytryny ? masło i oliwa do smażenia ? 2 jajka ? sól, pieprz ? zielenina i pomidorki do dekoracji Wykonanie: ? Tosty posmarować masłem, pomiędy włożyć szynkę, ser i plasterki(...)ogórka. ? Dociskając namoczyć w jednym roztrzepanym jajku, aby pieczywo wchłonęło jak najwięcej jajka. ? Smażyć na mieszance masła i oliwy z dodatkiem otartej skórki z cytryny, z obu stron na złoty kolor. ? Drugie jajko usmażyć jako sadzone i położyć go na kanapce. ? Udekorować zieleniną i pomidorkami koktajlowymi. ? Posypać grubo mielonym pieprzem

To co kocham
Pikantna sałatka z kalmarem 39

czosnku ? 3 plastry imbiru ? 1/2 papryczki chili ? 1 łyżka octu ryżowego ? 1 łyżka sake lub wódki ? 1/3 szklanki pikantnego sosu chili ? 1/3 szklanki oleju ? po 1/3 papryki kolorowej ? 1 ogórek zielony ? 1 mała cebula czerwona ? 1 łodyga selera naciowego Wykonanie: ? Ugotować ok. 1/2 litra wody z przyprawami. ? Kalmara na wewnetrznej stronie pokroić w kratkę ale nie do końca, nie rozcinając(...)gotowego dodać sos chili. ? Do sosu wlewać powoli olej cały czas ubijając, aż powstanie gęsty sos. ? Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. ? Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. ? Warzywa i kalmara wrzucić do sosu, wymieszać. ? Na talerz położyć garść sałat, polać

To co kocham
Serek ziarnisty wiosenny 38

prawda wnikać w walory smakowe, bo do sezonu nowalijkowego mamy jeszcze trochę czasu, ale zielenina na talerzu jest jak najbardziej pożądana. Składniki: ? 500 serka ziarnistego ? 10 dużych rzodkiewek ? 1 ogórek zielony szklarniowy ? 2 pomidory ? 1 pęczek szczypiorku ? 1 łyżka majonezu ? sól, pieprz Wykonanie: ? Ogórek i rzodkiewki zetrzeć ze skórą na tarce. ? Pomidor pokroić w drobną kostkę. ? Połączyć warzywa z serkiem

To co kocham
Chłodnik rzodkiewkowy 37

latem mogę jeść codziennie, szczególnie gdy jest upalnie. Ten jest przyjemnie chrupiący i aromatyczny. Składniki: ? 400 g mleka zsiadłego ? 400 g jogurtu naturalnego ? 1 mała sałata masłowa ? 1 średni ogórek zielony ? 2 pęczki rzodkiewek ? pęczek drobnego szczypiorku ? garść kiełków rzodkiewki ? sól, pieprz do smaku ? 4 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: ? Zsiadłe mleko wymieszać z jogurtem, posolić do smaku. ? Sałatę umyć(...)osuszyć i porozrywać liście na drobne kawałki. ? Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Rzodkiewki również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kilka pokroić w plasterki. ? Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. ? Jajka gotowane obrać i posiekać. ? Chłodnik podawać schłodzony, w miseczkach posypany jajkiem, plasterkami rzodkiewek i kiełkami

To co kocham
Babeczki ziemniaczane 35

ziemniaków ? 2 cienkie łodygi selera naciowego ? 3 ząbki czosnku ? 1/4 szklanki oleju ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki obrać i zetrzeć na cienkie plastry na tarce do ogórków. Posolić do smaku. ? Seler naciowy drobno pokroić w plasterki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. ? Wymieszać ziemniaki z selerem, czosnkiem, olejem. Doprawić pieprzem. ? Wgłębienia w blasze na muffinki wyłożyć dwoma paskami papieru

To co kocham
Sałata rzymska z kurczakiem i jajkiem 33

słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole ? 1 ogórek zielony średni ? 1 duży pomidor ? 4 jajka ugotowane ? sos słodko-kwaśny do smaku, u mnie Tao Wykonanie: ? Sałatę umyć i pokroić w paski, ogórek ze skóką pokroić w półplasterki, a pomidora

To co kocham
Tatar wołowy 34

restauracjach? Kultywując więc zasadę „wiem co jem”, tatara będę przygotowywać sobie sama. Składniki na 2 porcje: ? 200 g polędwicy wołowej ? 2 żółtka ? 1 mała cebula ? 4 ogórki konserwowe ? 10 pieczarek marynowanych ? 10 czarnych oliwek ? sól, pieprz do smaku ? kilka łyżek oliwy Wykonanie: ? Mięso posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. ? Warzywa pokroić w drobną kosteczkę i każde podać

To co kocham
Sałatka a’la Tabuleh – dieta dr Dąbrowskiej 44

sałatki można dodać posiekane liście mięty. Smakuje tak jak wygląda. Jest pyszna! Składniki: – 1/2 kalafiora – po 1/2 papryki w trzech kolorach – 4 pomidorki – 1 średni ogórek zielony – szczypiorek, pietruszka – 2 liście sałaty kędzierzawej – sok z cytryny – sól czarna, pieprz do smaku   Wykonanie: – Różyczki kalafiora zetrzeć na tarce, posolić i odstawić(...)kalafior trochę zmiękł. – Paprykę, pomidorki i ogórek pokroić w drobną kostkę. – Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać, sałatę poszarpać palcami. – Składniki sałatki wymieszać. – Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem

To co kocham
Zupy – dieta dr Dąbrowskiej 44

wszystkim sycą, dodają energii i rozgrzewają. Dzięki zupom można na tej diecie spokojnie wytrwać pełne 42 dni. Wywar warzywny na włoszczyźnie, przyprawy i dodatek głównego składnika zupy, np. pomidor, ogórek kiszony, kalafior, brokuł, cebula, burak, kapusta – tworzą bardzo smaczne kompozycje. Warto przygotować sobie taką zupę na śniadanie czy na obiad, a zmiksowaną w postaci kremu do popijania w pracy(...)dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym   Rosołek z vegetti marchwiowym   Kapuśniak   Zupa botwinkowa z włoszczyzną   Zupa dyniowa z kiszonym ogórkiem   Kremowa zupa kalafiorowo-pomidorowa   Gazpacho

To co kocham