pyszny chłodnik na mleku, śmietanie, jogurcie z olejem rzepakowym... 187Składniki: botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek(...)łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, koperek posiekany, wlać olej rzepakowy smakowy:bazylia,czosnek,pomidory, posiekane jajka ugotowane na twardo wlać mleko, śmietanę, jogurt, wymieszać, do smaku dodać przyprawę
W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka w tortilli 205calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1 cm zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy(...)plastry. Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek. Tortillę składamy i grillujemy na patelni z obu stron (podczas obracania uważając, by nie wysypać składników) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwilę na patelni / w mikrofali. Po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną remulady. Podajemy ciepłą. Smacznego
Słodkie okruszki
Warzywa do pochrupania 299Dziś taka propozycja na coś zdrowego do pochrupania podczas filmu lub po prostu gdy mamy ochotę coś podjeść. Wystarczą ulubione warzywa. U mnie to były: czerwona papryka, ogórek, marchewka, seler naciowy, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia. Oprócz warzyw można dodać mozzarellę. U mnie to były mini kulki mozzarelli. Dodatkowo sos. Można zrobić swój ulubiony. Ja wczoraj zrobiłam sos tzatziki(...)starty ogórek świeży - Po starciu posolić, odłożyć na chwilę na bok. Odlać z ogórka wodę. jogurt naturalny, dwa ząbki czosnku - wycisnąć, pieprz. Mój sos był troszkę odchudzony, ale można go jeszcze bardziej doprawić, dodać troszkę soku z cytryny czy też majonezu. Smacznego
W kuchni u Moniki
Kanapka z jajem 218problemu możecie go zmodyfikować. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje Produkty 2 x jajko, 2 x kromka chleba żytniego, 1 x pomidor, 1 x ogórek konserwowy, 4 x plaster szynki z indyka, szczypiorek, sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie Na początek myjemy dokładnie jajka, pomidora i szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy odrobin ę oleju i smażymy jajka(...)adzone, najlepiej na mi ękko . Pomidor i ogórek kroimy na plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Na kanapce układamy dwa plasterki w ędliny i kładziemy na to usmażone jajko. Całość przekrywamy pomidorem i ogórkiem, posypujemy szczypiorkiem. Na koniec kanapk ę solimy, posypujemy pieprzem i bazylią. Kanapka najlepiej smakuje, gdy jajko jest jeszcze ciepłe. Wiem co jem Jajka są doskonałym składnikiem diety
Fit&Fast Kitchen
Sałatka z kapustą pekińską i zielonymi szparagami 261wielu ogródkach został rozpoczęty. Świetnie sprawdza się w roli samodzielnej przekąski lub dodatku do mięsa. Zapraszam! Sałatka z pekińską i szparagami Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej kilka rzodkiewek pół ogórka zielonego kilka zielonych szparag sól morska, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany Przygotowanie: Kapustę, ogórek, rzodkiewki umyć pod bieżącą wodą. Kapustę posiekać na paseczki, ogórka i rzodkiewki
Tagebuch po polsku
Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym 209ulubiony kremowy serek kozi, majonez czy domowe pesto. Takie kanapki świetnie smakują na ciepło, opiekane np. w tosterze czy specjalnym zgrzewaczu do kanapek. Ciabatta z rukolą, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym Składniki: 1 ciabatta 2 łyżeczki majonezu 2 garście rukoli 4 plasterki ogórka zielonego 4 plasterki suchej kiełbasy krakowskiej 2 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Obie połówki(...)smarujemy majonezem. Na jednej układamy rukolę, plasterki kiełbasy krakowskiej oraz ogórka zielonego, przykrywamy drugą połową. Dzielimy na dwie części, spinamy wykałaczkami z pomidorkami koktajlowymi
Moja smaczna kuchnia
Koktajl - mango, kiwi, jabłko 233Składniki: 1 mango 6 kiwi 1 ogórek 5 jabłek Sposób wykonania: Mango,ogórek oraz kiwi obieramy i dowolnie rozdrabniamy. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Z jabłek za pomocą sokowirówki wyciskamy sok i dodajemy do koktajlu
Qchnia po prostu
Sałatka z szynką i jajkiem z sosem jogurtowo-musztardowym 440Prosta kompozycja sałatkowa ze składników, które miałam pod ręką. Jajka, ogórka i szynkę w całość połączył pyszny sosik jogurtowo-musztardowy. składniki: 3 garście porwanej sałaty lodowej 4 jajka 5 cieniutkich plastrów szynki dojrzewającej 1/2 świeżego długiego ogórka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżki musztardy francuskiej odrobina miodu sól,pieprz słodka papryka Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać(...)skorupek, przekroić na pół. Na półmisku ułożyć porwaną sałatę. Na sałacie ułożyć połówki jajek. Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki, ułożyć na sałacie pomiędzy jajkami. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, paski szynki zwinąć w małe różyczki. Ułożyć na sałacie pomiędzy innymi składnikami. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą, do smaku doprawić miodem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowym
Monia miesza i gotuje
Surówka jarzynowa z sosem jogurtowym 205kapusta pekińska - 50 dag marchewka - 2 szt ogórek zielony krótki -1 szt rzodkiewki -1 pęczek jogurt naturalny - 150 ml ocet winny -1 łyżeczka cukier sól pieprz zioła do sałatek natka pietruszki Warzywa oczyścić i umyć. Kapustę poszatkować, ogórki i rzodkiewkę pokroić na półplasterki, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej. Dodać sól, cukier, pieprz, ocet winny, zioła do sałatek
Camilla w kuchni
Rolmopsy śledziowe z ogórkiem i papryką 244Rolmopsy- szybka przekąska z filetów śledziowych. Wystarczą dobre filety ze śledzia , ogórek, papryka, cebulka, szczypiorek oraz pomidorki. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych z oliwkami i kaparami Seko , 1 ogórek konserwowy, 1 kawałek papryki konserwowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 mała cebula, kilka pomidorków śliwkowych. Przygotowanie: Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka
Aga w kuchni
Orzeźwiająca sałatka z dipem miętowym. 164stwierdziłam musi być pierwszy raz! Sałatka jest z dodatkiem moich trzech groszy! Jest pyszna i orzeźwiająca! SKŁADNIKI: 1 szkl. kaszy kuskus 1 drobiowa kostka + wrzątek 250ml 1 ogórek zielony długi nasiona z jednego granata 1 jogurt naturalny typu grecki garść mięty np. czekoladowej 3 łyżki rumu 250 gr. malin lub truskawek ewentualnie cukier, pieprz, sól WYKONANIE: szkl(...)kuskus zalać szkl. bulionu drobiowego, odstawić (wg. przepisu), miętę zmiksować z dwiema łyżkami jogurtu, ogórek zetrzeć na grubych oczkach, odsączyć, zmiksowaną miętę z jogurtem połączyć z ogórkiem, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie cukrem, dodać resztę jogurtu- mamy dip, kuskus układamy na środku półmiska, obsypujemy granatem, wokół kładziemy dip i gotowe
Kuchnia Beaty
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 196ugryźć ale właśnie tego spodziewaliśmy się po Mount Evereście ;) Karolina wybrała : MANDARIN z bułką maślaną, plastrami chrupiącej kaczki z orientalnym sosem śliwkowym, sałatą rzymską, sałatką z ogórka, dymki i marynowanej z imbirem marchewki, były też kiełki. Pyszna kaczka przygotowana w punkt lekko chrupiąca, z pysznym orientalnym smakiem. Boska ! Michał poszedł w ślady taty i wybrał HIGHLANDER(...)wręcz czarnej bułce z dodatkiem inkaustu z kałamarnicy z tuńczykiem marynowanym w whiskey Jack Daniel’s z dodatkiem guacamole, majonezu ze słodkim chili, pomidorem, sałatką z ogórków i dymki. I niestety wg nas był to najsłabszy burger. Bułka dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty
Kuchnia na wzgórzu
Smalec z fasoli 194nieodłącznie w „dobre praktyki” ze strony restauracji w stosunku do klienta na Podhalu. Przychodzisz na obiad z rodziną? Dostajesz na starcie na stół smalec, chleb i czasami ogórki. Taki appetizer polish style. Jest to odbierane jako miły gest ze strony restauracji lub karczmy, bo wygląda to tak, jakby chcieli nas ugościć i pokazać „czujcie się(...)przekładaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dla lepszej konsystencji dodaj oleju. I voilà. Twój smalec z fasoli jest już gotowy do jedzenia. Polecam podawanie z kiszonym ogórkiem. Smacznego! Artykuł Smalec z fasoli pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendman
Wiosenna sałatka z tortellini 301zaproponować: z wiosennymi nowalijkami i tortellini służącymi jako składnik sycący ;-) Robi się ją dosłownie chwilę, a jak smakuje... pycha! SKŁADNIKI 1 paczka tortellini z ricottą i szpinakiem 1 średni ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Ogórka(...)rzodkiewki kroimy w półplasterki, jajka i szczypiorek drobno siekamy, majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem. W salaterce mieszamy tortellini, ogórka, rzodkiewki oraz majonez z jogurtem i przyprawami. Wierzch posypujemy jajkami i szczypiorkiem
Czary - gary w kuchni
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 253polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule(...)kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej
Fiolka w kuchni