pycha! Składniki: 1/2 litra naturalnego jogurtu 1 pęczek rzodkiewek 5 liści sałaty lodowej 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 50 g kiełków rzodkiewki do posypania plasterki rzodkiewki do dekoracji Sposób przygotowania: Warzywa umyć, z ogórków obrać skórkę pokroić w kostkę tak samo obraną z natki rzodkiewkę,sałatę porwać
Wanilia i Kardamonryżem i szczypiorkiem to propozycja na przystawkę czy jako dodatek do bułeczki na śniadanie, jest pyszna i aromatyczna. Warto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól(...)pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, zostawiamy do wystudzenia. Przesypujemy do miski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy zimne kroimy w kostkę , tak samo ogórka konserwowego, cebulę i szczypiorek, oraz jabłko, mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość mieszamy. Schładzamy przed podaniem
Wanilia i KardamonLekka surówka z młodej kapusty, bardzo ją lubię w połączeniu z ogórkiem, polecam jako dodatek do dań obiadowych, delikatna, a jednocześnie o wyraźnym bukiecie smaku, prosta i tania! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 ogórek świeży 1 pęczek koperku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju lnianego sól morska do smaku 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć poszatkować drobno nożem przełożyć do miski osolić do smaku lekko ugnieść aby zmiękła., Koperek posiekać ogórka pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie warzywa. Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem wlać olej lniany, wymieszać. Schłodzić 30 minut w lodówce przed podaniem, dzięki temu wszystkie smaki idealnie się połączą
Wanilia i Kardamonpomidory, zielony świeży ogórek, duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze) ok 20 oliwek (mogą być również czarne wg uznania) czerwona papryka ok 5 łyżek oliwy 2 łyżki suszonego oregano szczypta pieprzu łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i oregano i odstawić. Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki, a ogórki w plastry. Cebulkę
ChilliJemyszklanki przegotowanej wody ketchup 400ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier duża czerwona cebula 2 pomidory duża czerwona papryka miks sałat (4 garści) pół zielonego ogórka przyprawa do kebaba opcjonalnie żółty ser Przygotowanie: Do mąki wsypujemy drożdże + szczyptę soli i stopniowo dodając wodę z oliwą wyrabiamy ciasto ( ja robię to ręką). Pulchne ciasto wkładam do nasmarowanej oliwą(...)kawałki, posypuję przyprawą do kebaba i grilluję z obu stron. Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty
ChilliJemypodrobowym szaleństwie spróbowałam tym razem czegoś innego. Zamiast klasycznego gulaszu z serc drobiowych, wybrałam uduszenie połówek tych wieprzowych w sosie z czerwonym winem. Wyszło przepysznie i delikatnie, a dodatek ogórków kiszonych polecam i Wam, naprawdę świetnie pasują. :) 3 duże serca wieprzowe ok. 50g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 700ml bulionu warzywnego 2 duże ząbki czosnku 1 spora(...)ugotowaniu wykładamy mięso i kroimy w plasterki, układamy na nich boczek i polewamy sosem, który można zagęścić zasmażką z mąki i masła. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej pasował mi ogórek kiszony, ale może być to również kwaśna surówka z kapusty
Kuchenna Kontrrewolucyamojego noża szefa. Sprawdził się idealnie, a tatar wyszedł... właściwie jak zawsze. ;) Na dwie nieduże porcje: ok. 350g mięsa wołowego (chudego i świeżego, najlepiej polędwicy) sól, pieprz, sos sojowy ogórek kiszony nieduża cebula małe żółtko (najlepiej przepiórcze, ja niestety nie miałam) Do siekania mięsa, jak wiadomo, lepiej nie zabierać się tępym nożem. Wymaga to nie tyle wprawy, co cierpliwości(...)być kolorowy) oraz kilka kropel sosu sojowego (ciemnego). Gotowe mięsa układamy równiutko na talerzu, robimy w mięsie zagłębienie i wkładamy w nie żółtko. Podajemy z posiekaną cebulą i kiszonymi ogórkami. Przed zjedzeniem oczywiście wszystko na talerzu ze sobą dokładnie mieszamy. Jajko powinno być małe ze względu na to, by po przemieszaniu składników nie pozostało nam w buzi ze smaku
Kuchenna Kontrrewolucyamięsem. Tym razem zupełnie nic to wyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz(...)choć delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy z plastrów oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem, a także rozsmarowujemy około łyżki musztardy oraz układamy plasterek salami. Kładziemy na nie również kawałek ogórka, cebuli i papryki. Zawijamy całość szczelnie w roladkę i zapinamy dobrze wykałaczką lub zawijamy w sznurek kuchenny. Na patelni z tłuszczem podsmażamy wszystkie gotowe roladki, po czym wkładamy
Kuchenna Kontrrewolucyarobi cała Polska w słoneczny, wiosenny weekend? GRILLA! A do grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka. Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz Sposób(...)przygotowania: Kapustę drobno szatkujemy. Paprykę i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Listki bazylii odrywamy z gałązek i płuczemy pod bieżąca wodą. Warzywa mieszamy i przekładam do salaterki. Polewamy oliwa z oliwek wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość posypujemy czarnuszką. Najlepiej odłożyć na 30 minut do przegryzienia smaków, ale można
Pyry na Gazpolecam pyszne szaszłyki. Ja osobiście bardzo często je przygotowuję i zawsze podaję je z keczupem. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona, 1/2 cukinii, 3 cebule czerwone, 1 ogórek, 20 dag kiełbasy cienkiej, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej, Keczup Extra Kielecki Łagodny SPOŁEM. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubszą kostkę. Cukinię oraz kiełbasę(...)kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Ogórka obieram i kroję grubsze w plasterki. 2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę, paprykę, kiełbasę, cukinię oraz ogórka. Szaszłyki oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrapiam obficie olejem. 3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki
Tradycyjna kuchnia Kasikurczakiem w obłędnym sosie na bazie serka TAPAS z grillowaną papryką i oliwkami, duża dawka zdrowia w postaci, najwyżej cenionej pod względem odżywczym, sałaty endywii, świeżej botwinki, bazylii, awokado, ogórka i bogatej w witaminę C papryki! Łatwo przyrządzisz, pysznie zjesz! A dodajmy że łatwo zabierzesz ze sobą gdy czas nagli ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: -pierś z kurczka - serek Arla Apetina Tapas - tortilla(...)4szt - endywia - sałata masłowa - botwinka młoda - ogórek zielony - papryka czerwona - cebula - awokado - świeża bazylia, pietruszka - przyprawa harissa, curry - 2 łyżki masła Na rozgrzaną patelnię włóż masło i pokrojonego kurczaka. Posyp przyprawą i ciągle mieszając smaż równomiernie z każdej strony po 3 minuty. Dodaj serek Tapas. Wymieszaj dokładnie, smaż 3-5 minut. Rozłóż tortillę, posmaruj sosem z patelni. Ułóż
SMYKWKUCHNItorebki kaszy jęczmiennej (2 x 100g) 1 litr wody + 1 kostka rosołowa z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchew 1 por 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik ogórków w zalewie octowej bardzo mały pęczek pietruszki do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie można dodać kilka liści świeżego szpinaku i rukoli WYKONANIE Do garnka włożyć obraną marchewkę i umyte udka(...)może przywierać do dna. Gotową kaszę przelać na sitko i zostawić by ochłodła i wyleciał z niej nadmiar wody. Do dużej miski wsypać kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ogórek i por (z pora tylko biała część), obranego kurczaka, połowę ugotowanej marchewki (należy ją zgnieść widelcem) i kaszę. Pietruszkę (i ewentualnie, jeśli posiadamy akurat, szpinak i rukolę), posiekać drobno i również
Passions hobbies lifezrobić takie spaghetti za pomocą zwykłej, będzie po prostu trochę grubsze :) Składniki : -1 duża cukinia - 1 ząbek czoasnku - 2 duże pomidory - puszka czerwonej fasoli - 2 ogórki małosolne - pół dużego awokado - oliwa - sól, pieprz, przyprawy(...)Przygotowanie : Pokroić cukinie na makaron i podsmażyć bardzo krótko (ok 1 minuty nawet krócej, żeby była trochę twarda ) razem z czosnkiem, w misce wymieszać pokrojony pomidor, awokado, ogórek i fasolę polać oliwą przyprawić, podawać razem z makaronem z cukinii
zdrowa vege kuchniapapryka słodka mielona -mała garść żurawiny drobno posiekanej Ziemniaki: -ziemniaki młode -szczypiorek posiekany -łyżeczka masła -śmietanka 18% dwie-trzy łyżki -śmietana 12% duża łyżka -sól, pieprz po szczypcie Surówka: -ogórek zielony, obrany i pokrojony jak do mizerii -trzy łyżki kukurydzy konserwowej -dwie duże łyżki jogurtu naturalnego -łyżka śmietany 12% -sól, pieprz Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy(...)maksymalnie ogień i dodajemy śmietany, mieszamy intensywnie około minuty i ściągamy z ognia. Odcedzone ziemniaki zalewamy przygotowanym sosem i przykrywamy garnek pokrywką. Potrząsamy nim delikatnie, by sos okrasił ziemniaki. Ogórki posiekane zgniatamy lekko w garści, solimy i pieprzymy, znów zgniatamy. Zalewamy jogurtem i śmietaną, mieszamy. Dodajemy kukurydzę i również mieszamy. SMACZNEGO
BaRepasWarto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę. Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 jajka(...)twardo 1 opakowanie białego serka np. Bieluch sól pieprz Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie
My Chcemy Jeść