Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem kiszonym, jajkiem i sosem koperkowo-czosnkowym. - 1 opakowanie paluszków krabowych - 4 jajka ugotowane na twardo - 3 duże ogórki kiszone - 1 czerwona cebula - dwa ząbki czosnku - około dwie łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku - 1 łyżka majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - łyżeczka soku z cytryny - sól
Dobra karmaPasta z tuńczyka jest tania, prosta i smaczna. Jej zdecydowany smak tworzą dodatki takie jak ogórek, chilli czy koperek. Zawiera sporo białka więc jest idealna dla osób dbających o linię. Składniki: puszka tuńczyka 200 - 250g białego sera ogórek kiszony papryczka chilli koperek pieprz, sól Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy, a następnie zblendować z białym serem, aż pasta będzie gładka. Ogórka
Dobra karmaogórek, który wieńczy całość. Do tego tylko ulubiony sos – u mnie czosnkowy i można się zajadać. Takie tortille są idealna na śniadanie, kolacje i… na mecz. Dziś o 21:00 kibicujemy! Polacy jesteśmy z Wami! Składniki: (dla ułatwienia na 1 porcję) twardy żółty ser – około 4 łyżki po starciu 3 duże pieczarki 2 małe ogórki korniszone
Słodkie okruszkiniej kotlet drobiowy. My tak lubimy. Sałatka z małą ilością dodatków ale jaka pyszna. Składniki: 150 g makaronu orzo medium Melissa Primo Gusto 150 g szynki 150 zielonego ogórka(po obraniu i bez nasion) 2-3 łyżki majonezu 1 płaska łyżka chrzanu tartego 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż, szynkę, ogórek, koperek i natkę pietruszki. Dodać majonez, chrzan i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Włożyć na godzinę lub dłużej do lodówki by smaki się przegryzły
Ala piecze i gotujewarzywami Bonduelle. Przygotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz Dla 4-6 osób ● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz Ogórek obierz(...)ryżowej wypłucz, zalej w garnku wodą* i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedź i pozostaw do ostudzenia, a następnie wrzuć do miski, dodaj pokrojony ogórek, paprykę, pomidory i cebulę. Dokładnie wymieszaj, i dodaj cieciorkę. Cytryny wyciśnij. Zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, kumin, sól i pieprz, po czym
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapoeksperymentować ze składnikami. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 szklanki ryżu do sushi 200 g filetu z łosia 6 płatów sushi nori - listki prasowanych alg morskich wasabi sos sojowy szczypiorek zielony ogórek sałata kremowy twarożek np. Philadelphia, Almette ZAPRAWA DO RYŻU ¹⁄₃ szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli MARYNATA DO ŁOSOSIA 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu(...)polewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (góra/dół bez termoobiegu). Wstawiamy łososia i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy na blat, studzimy. OGÓRKA myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski. Przygotowujemy miseczkę z wodą i sokiem z cytryny. ARKUSZ NORI układamy na środku maty bambusowej (szerszą
cool and mintySałatka z ciecierzycą, papryką, ogórkiem, pomidorem i czerwoną cebulą to zdrowa i sycąca potrawa. Dzisiaj podałam ją z pieczonymi pałkami kurczaka, co wzbogaciło jej smak. Polecam(...)SKŁADNIKI : 150 g ziarna ciecierzycy 1 podłużny ogórek 1 pomidor 1 czerwona papryka pęczek natki pietruszki 1 czerwona cebula łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 5-6 pieczonych pałek z kurczaka
Kulinarne Fantazje Mariolidoczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliDODATKOWO : dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy(...)zarumienią lub na grillu. Odkładamy na talerz. Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy w opiekaczu. Następnie układamy na nich po plastrze pomidora, cebuli i ogórkach, na to kotlet, polewamy sosem i przykrywamy wierzchem bułki. Podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliszczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo sokiem z buraka bardzo ładnie prezentował się(...)spróbować, choć do lekkich ( przez ową zasmażkę ) ono nie należy. W bardzo elegancki sposób zostało podane kolejne danie - rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami oraz marynowanymi warzywami ( cukinią, marchewką i ogórkiem ). Zupa wyśmienita i tu znowu mogę nie być obiektywna - po prostu uwielbiam kuchnię azjatycką ! Ale, ale ... pochwały nad danie posypały się od każdej z dziewczyn, więc danie musiało należeć
kolorowotorcikowolubię serek wiejski. Zimą najlepiej smakuje mi sam bez żadnych dodatków. Jednak w sezonie gdy mamy pełno świeżych warzyw i ziół lubię dodać do niego różne dodatki. Rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, bazylia, papryka-możemy dodać co tylko lubimy aby nasz serek nabrał lepszego smaku. składniki: 500 g serka wiejskiego, może być zwykły lub ziarnisty pęczek szczypioru 300 g rzodkiewek(...)świeżego ogórka sól,pieprz do smaku Serek wiejski przełożyć do miski. Szczypior drobno posiekać. Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Ogórka obrać i również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodać do serka i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie gdyby serek jest zbyt suchy można dodać trochę jogurtu naturalnego. Serek z dodatkami wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujewypieku) ok. 500-600 g chrupiącego kurczaka (z TEGO lub TEGO przepisu) gotowy bukiet ulubionych sałat ok. 3-4 ugotowane ziemniaki, doprawione, drobno rozgniecione widelcem rzodkiewki, pomidory, ogórki ogórek konserwowy, papryczka jalapeno większy pęczek mięty, posiekany cheddar lub parmezan (lub inny ser - świetnie sprawdzi się też dodatek fety) prażona cebulka sok z cytryny jogurt naturalny lub grecki majonez, ketchup
Cooking Monsterogórek zielony - 1 szt jabłka -2 szt cebula czerwona -1/2 szt marchewka -2 szt jogurt naturalny - 100 ml cukier -2 łyżeczki sól - szczypta pieprz kolorowy zioła do sałatek oliwa - 2 łyżki Seler opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jabłka i ogórki umyć, obrać
Camilla w kuchniSkładniki: 1/2 paczki mieszanki sałat kolorowych 1 duży pomidory 1/2 ogórka zielonego 4 bulwy topinambura 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 małej cebulki 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Pomidor pokroić na ósemki, ogórka w talarki, a cebulę w półksiężyce . Topinambura obrać i pokroić w paseczki. Koper posiekać. Liście(...)sałaty wyłożyć na półmisek. Na sałacie ułożyć pomidor, ogórek, topinambur i po wierzchu rozrzucić piórka cebuli. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, na koniec wszystko posypać posiekanym koperkiem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijest po prostu przepyszna. Bardzo orzeźwiająca. Łączy w sobie słodki smak truskawek i kukurydzy, kwaskowy smak octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :) Składniki: 2 garści roszponki 1 ogórek gruntowy 100 g sera feta 70 g kukurydzy Bonduelle około 200 g truskawek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy(...)Przygotowanie: Warzywa i truskawki dokładnie umyć i osuszyć, kukurydzę odcedzić z zalewy Przygotowujemy sos. W tym celu należy zmiksować 10 truskawek z oliwą i octem balsamicznym. Ogórka pokroić w kostkę, pozostałe truskawki pokroić na plastry, ser feta pokruszyć Wymieszać wszystkie składniki, na końcu polać sosem Więcej warzywnych pomysłów można znaleźć na stronie http://warzywneinspiracje.pl/ Smacznego
pyszne zdrowości