theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g tortellini np. z serem ogórek puszka kukurydzy cebula 250 g szynki 250 g żółtego sera majonez 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz papryka chili Tortellini przygotować według instrukcji na opakowaniu (ja gotuje dużo dłużej lubię(...)jest miękki). Szynkę pokroić na paseczki. Ser żółty oraz cebulkę w kostkę. Ogórka umyć pokroić w kosteczkę razem ze skórką. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć majonez z musztardą, doprawić do smaku. Masę wymieszać ze składnikami sałatki. Na samym końcu dodać wystudzone tortellini delikatnie wmieszać w sałatkę. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipysznymi wędlinami. Jeszcze raz dzięki :) Jedna z nich, baleron, posłużył mi do przygotowania tej sałatki. Składniki: 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę baleronu 1 szklanka pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych 1/2 szklanki pokrojonego białego pora 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 szklanka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sol i pieprz do smaku
Gosia gotujemałe korniszoany 1 mała cebulka sól, pieprz czarny do smaku szczypta pieprzu ziołowego Galeo 2 łyżki majonezu Wykonanie : Mięso obieramy ze skóry i kości, następnie kroimy na kawałki,ogórki i cebulę również kroimy na mniejsze kawałki tak aby zbytnio nie obciążać blendera, dodajemy pieprz czarny, ziołowy szczyptę soli, majonez i miksujemy na krem.Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą
Sama słodycz i szczypta chiliprzegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :) Zakwas na żurek – poniżej na zdjęciu zakwas w dniu 3-cim – po wymieszaniu
Kulinarne Przebojewiosennymi warzywami, fetą i upiec. Świetnie smakują z twarożkiem i dodatkiem zielonego tabasco. Jeśli jednak nie przepadacie za pikantnymi smakami, wystarczy szczypta soli :) 6 jajek 2 łyżki jogurtu zielony ogórek gruntowy 5-6 rzodkiewek mała marchewka pół pęczka cienkiego szczypiorku mała dymka 80 g fety sól i pieprz łyżeczka oliwy do natłuszczenia foremek dodatkowo: 200 g półtłustego twarożku łyżka kwaśnej(...)śmietany szczypiorek pieprz i sól opcjonalnie zielone tabasco Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy pokrojone w kosteczkę rzodkiewki i ogórka oraz posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy. Przelewamy do natłuszczonych foremek na babeczki, a na środku każdej układamy zwinięte w spiralki, cieniutko pokrojone marchewki. Najcieńsze paseczki uzyskacie dzięki użyciu
Mienta blogSkładniki : 5 łyżek mąki pszennej razowej ( typ 1850 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych 0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania : D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 puszki tuńczyka 20 dkg sera żółtego 4 jajka 3-4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1/2 pęczka dymki 1 cebula majonez sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i serem
czarrna od kuchniSkładniki : 5 łyżek mąki żytniej razowej ( typ 2000 ) 3-4 ząbki czosnku 1/2 łyżki majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka wody z kiszonych ogórków - najlepiej z domowych 0,5 l przegotowanej letniej wody Sposób wykonania : D o litrowego czystego słoja, a najlepiej do kamionkowego małego garnka wsyp mąkę. Słój możesz wyparzyć wrzątkiem
Przepisy i porady kulinarnepieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty. SMACZNEGO
Taste of imaginationsię nim zajadać. Czas obalić mit, jakoby smakował wyśmienicie tylko z udkiem kurczaka. Spróbujcie polać nim warzywa surowe lub pieczone. Smakuje??? Czas też, by przyrządzić go z cukinią zamiast ogórka, bo tego ostatniego sezonowo brak. Dla mnie bez większej różnicy w smaku. Ogórek czy cukinia - oba warzywa bardzo zdrowe, nawadniające i odkwaszające organizm. Oba świetnie pasują do sosu tzatziki. Wybieraj
Jeść, by żyć w zdrowiuśledziami jest, albo się je kocha albo nienawidzi. Ja kocham, Przemek pokochał a Ty lubisz, czy nie? Na Wielkanoc będą jak znalazł, polecam. Śledzie z ogórkiem w zalewie curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkła dniki: 5 ugotowanych na twar do jajek 100g wę dzonego łososia pęczek szczypiorku łyżka jogurtu naturalnego pieprz do po dania: 2 garści rukolo 2 rzo dkiewki 1/3 zielonego ogórka Przygotowanie: Ugotowane jajka kroimy na pół . Usuwamy żółtka i wrzucamy je do miseczki. Wę dzonego łososia porcjujemy i do dajemy do żółtek. Miksujemy z łyżką jogurtu. Mielimy pieprz(...)doprawiamy nim masę. Na dużym talerzu ukła damy rukolę, pokrojone w plastry ogórek oraz rzo dkiew. Puste miejsca w białkach wypełniamy łyżeczką przygotowanego łososiowego farszu, ukła damy na talerzu i posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem. Smacznego
ChilliJemyPyszna i zdrowa sałatka. Zrobisz ją zaledwie w kilka minut. Doskonała na śniadanie z chrupiącą bułeczką lub jako dodatek do obiadu. 1 ogórek szklarniowy kilka rzodkiewek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 kostki fety 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony pieprz Ogórka i rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki, cebulkę w piórka. Warzywa wymieszać, posypać pokruszoną fetą i szczypiorkiem
Smakołyki Asijedliście to koniecznie spróbujcie Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo puszka wędzonych szprotek w oleju 2 łyżki majonezu łyżka szczypiorku sól, pieprz, do dekoracji: młode listki botwinki, kawałki ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Białka odkładamy na półmisek, a żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich odsączone z oleju szprotki, przyprawy, majonez oraz(...)szczypiorek. Wszystkie składniki rozcieramy widelcem tak aby powstała w miarę gładka masa. Gotowym farszem nadziewamy połówki jajek, które układamy na listkach botwinki. Każde jajko dekorujemy ogórkiem, rzodkiewką oraz szczypiorkiem. Smacznego
Życie ze smakiemTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: tortille kilka plasterków polędwicy łososiowej pasta z suszonymi pomidorami sałata lodowa papryka pęczek rzodkiewek ogórek Ogórek, paprykę i rzodkiewki umyć, pokroić w paseczki. Tortille smarujemy pastą, układamy sałatę po całości, na sałatę plastry wędliny i całość posypujemy warzywami. Zwijamy ciasno w rulonik. Kroimy
kulinarnyswiatdomi