ogórki - 26028 przepisów (strona:1047/1736)

ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 196

zbytnio zbrylona i tą czynność powtarzamy przez 5 dni. Jeżeli chcemy aby zakwasy były szybciej ukiszone można do nich dodać po łyżce kwasu chlebowego lub po łyżce soku z ogórków kiszonych. Kiedy zakwasy są już kwaśne, zakręcamy je dekielkami i przechowujemy w lodówce. Można je również przelać do szklanych lub plastikowych butelek. Domowy zakwas jest smaczny, mocny idealny

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą 211

przepis krok po kroku, możecie dowolnie modyfikować.   Pasta jajeczna z wędzoną makrelą. Składniki:   1 wędzona makrela (250 g) 4 jajka ugotowane na twardo 1 ogórek kiszony 4 łyżki posiekanego szczypioru 100g serka topionego 2 łyżki majonezu sól, pieprz     Makrele obierz ze skóry i ości, mięso przełóż do miski. Dodaj jajka(...)starte na tarce, ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę, szczypiorek, serek topiony i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku, całość ugnieć widelcem ale niezbyt drobno, pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki makreli. SMACZNEGO! Artykuł Pasta jajeczna z wędzoną makrelą pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Chaczapuri 177

łyżeczka sli 1 szkl. ciepłej wody 3,5 szkl. mąki pszennej nadzienie 400 g mielonego mięsa mieszanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 szt ogórka konserwowego sól, pieprz do smaku hyzop oregano 4 jajka Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka konserwowego. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy

Gotowanie jest łatwe
SAŁATKA WESELNA Z SELEREM I KURCZAKIEM 207

majonez około 3 łyżki jogurt grecki lub naturalny 2 łyżki pieprz do smaku olej do smażenia Seler naciowy myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce z płaskim ostrzem do tarcia ogórków. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Dodajemy do selera. Następnie żurawinę lub rodzynki i cebulę siekamy

Kuchnia Paulettes
FASZEROWANE PIECZONE POMIDORY Z TABBOULEH 233

obiad i kolację na ciepło. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * pomidory – 5 szt * kuskus – ok. 100 g * bulion warzywny – 500 ml * papryka czerwona i żółta – 1 szt * świeży ogórek – 1 szt * ser żółty Gouda Serenada – ok. 100 g * cebula – 1 szt * świeża natka pietruszki * orzeszki pini – 1 garstka * sól, pieprz * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Sałatka z frikeh, mango i fety 185

łyżki oliwy i octu jabłkowego szczypta cynamonu lub przyprawy Ras el Hanout świeżo zmielonu pieprz puszka fasoli czerwonej puszka pomidorów w kawałkach dojrzałe mango pokrojone na kawałki ogórek – obrany i pokrojony na kawałki, posolony pół cebuli pokrojonej w piórka i osolonej opakowanie sera feta pokrojonego na kawałki szczypiorek drobno posiekany Przepis na sałatkę z frikeh, mango i fety Frikeh(...)ułożyć w miseczce i polać sosem ukręconym z harrisy, oliwy, octu, cynamonu i pieprzu. Obok ułożyć w osobnych kubkach pomidory, mango i ogórka. Udekorować cebulą, serem feta i szczypiorkiem. Jeśli zabieramy sałatkę do pracy możemy wszystkie składniki ułożyć warstwowo w słoiku. Artykuł Sałatka z frikeh, mango i fety pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Miruna po japońsku na ostro 215

octu 10% 1,5 szklanki wody ¼ szklanki oleju 2 łyżki cukru 4 łyżki pikantnego keczupu 190 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 czerwona papryka 10 ogórków korniszonów (średniej wielkości) 1 duża cebula Rybę wcześniej rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Składniki

VioletoweKucharzenie
Zupa a’la strogonow 384

czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy(...)wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne *** *** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa

Blog z Apetytem
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką 170

już kolejna propozycja na blogu sałatki ziemniaczanej. Naprawdę uwielbiam ich wszelakie odmiany, w wersji z łososiem czy sosem musztardowym, z ogórkami czy jak ta z groszkiem ptysiowym. Naprawdę lubię się bawić tworząc nowe wersje takich sałatek. A jak lubisz sałatki, na blogu znajdziesz wiele pysznych propozycji, zerknij do kategorii sałatki . Lubisz sałatki ziemniaczane? Zajrzyj do kilku innych moich przepisów

nietylkopasta.pl
Tarta z kapustą i grzybami 146

kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g białej kapusty 300 ml bulionu warzywnego 500 g grzybów leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy  na kawałki, lekko obgotowujemy(...)posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min. Tak przygotowany sos łączymy z kapustą. Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze

R'n'G Kitchen
sałatka z kaszy bulgur z wędzonym kurczakiem i warzywami 316

kasza z dodatkiem wędzonego kurczaka i świeżych warzyw doprawiona musztardowo - miodowym dressingiem. Polecam :-) składniki: 100 g kaszy bulgur 150 g wędzonej piersi z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 świeżego ogórka szklarniowego 1 mała papryka czerwona 70 g kukurydzy z puszki 2 łyżki oleju  2 łyżki octu winnego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy wykonanie: Kaszę gotuję według przepisu(...)opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Pierś z kurczaka, cebulę, ogórek i paprykę kroję w kostkę. Mięso i warzywa mieszam z kaszą.  Wszystkie składniki sosu łączę energicznie mieszając. Sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Całość wstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego

babka w formie
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 209

puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 240

puszce Mały przecier pomidorowy Dwie passaty pomidorowe Piwo stout 1 jajko 2 białe cebule 2 czerwone cebule 3-4 pomidory Natka pietruszki lub kolendra Pęczek bazylii Pęczek szczypioru 2 ogórki kiszone Sałata 6 dużych ziemniaków 4 średniej wielkości ziemniaki 5 marchewek 4 pietruszki Seler naciowy Czosnek Cytryna 1 duży batat (lub dwa średnie) 1 duży burak lub dwa małe

Niedzielny kucharz
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 313

najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później. Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu: solanka: litr wody i łyżka soli kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw 4 ząbki czosnku

Ugotowane pozamiatane
Gulasz z żeberek z piwem , miodem i kiszonym ogórkiem 164

właśnie powstał pyszny gulasz. Podałam go z kaszą pęczak oraz pysznymi patisonami  Firmy    ORZECH . Składniki: 600 g mięsa z żeberek wieprzowych 1 średnia marchewka 1 średni ogórek kiszony 1 średnia cebula 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki otartego majeranku 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 1 szklanka jasnego piwa(...)mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i poukładać kawałki mięsa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. Na patelnię wlać wodę i piwo. Dorzucić pokrojone w plasterki warzywa: marchewkę , ogórka ze skórką oraz cebulę w piórkach. Dodać miód i wszystkie przyprawy poza czosnkiem. Przykryć i dusić na małym ogniu około 45-55 minut. Na samym końcu dodać wyciśnięty przez praskę

Gosia gotuje