daje efekt taki, że jak masz to pijesz. Sprawdź sam Drukuj Czas przygotowania 3 min Czas gotowania Czas całkowity 3 min Składniki 4 plasterki cytryny 4 plasterki ogórka świeżego 2 plasterki imbiru świeżego gałązka mięty szczypta soli himalajskiej (do każdej porcji wody) 1 litr wody (po skończeniu dolewamy świeżej) Wykonanie Do dużego dzbanka na dno dajemy wszystkie składniki
Apetyt na Zieloneobiad w upalne dni. Chłodnik z bombą witaminową, w którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością papryczki. Składniki: 750g pomidorów 1 czerwona papryka 1 ogórek 1/2 małej papryczki chilli 1 cebula 100ml wody mineralnej niegazowanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny garść świeżej bazylii 2 łyżki oliwy extra virgin sól cukier Wykonanie(...)Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić w kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię, oliwę i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania solą i cukrem. Najlepiej podawać
Szalona Kuchnia Ewelinygrubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści się w salaterce :D Ładnie wygląda, jak jest w tej sałatce marchew. Nabiera wtedy koloru. Najważniejsze
Pieprzyć z Fantazjąwszystkiego co żyje wokół domu. Po mrozach, które nam ostatnio dokuczyły mogę stwierdzić, że nie jest tak źle. Myślę, że w nadchodzącym tygodniu mogę wysadzić do gruntu pomidory, paprykę, ogórki, selera i pora. Tak w ogóle odnoszę wrażenie, że wszędzie gdzie się nie obejrzę jest coś do zrobienia nie tylko w ogrodzie warzywnym. Myślałam dziś zrobić sobie przejażdżkę rowerową
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Następny słoneczny piękny dzień za nami <3 Dość owocny też przyznam. Ogród już calutki posadzony. Pomidory, papryka, ogórki, selery, pory. Wszystko.....prawie.....aksamitki i jeszcze inne kwiatuszki wymagają wysadzenia. Jednak to już na rabaty, więc spokojnie :) Coś na szybko na obiad? Znów tuńczyk :D Tym razem w pomidorach. Danie z tuńczykiem w puszcze podbiło serca domowników
Pieprzyć z Fantazjąrękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia(...)czasie zabrałam się za siekanie, krojenie i tego typu czynności :D Ser i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Podobnie postąpiłam z cebulą i papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie
Pieprzyć z Fantazjąkońcu i porządnie skropił roślinki :D Dziś zaświeciło słońce i czego więcej trzeba, żeby przyroda ożyła :D W moim ogrodzie zaczęło wszystko rosnąć " w oczach". Odniosłam wrażenie, że ogórki w ciągu dwóch dni urosły drugie tyle. Wszystko zresztą jakoś zabrało się do życia. Jedynie co mogę narzekać, to jak nigdy marchew, pietruszka i koper nie dały rady
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Sezon goni sezon i dla odmiany zamiast dziś o ogórkach napiszę o czymś zielonym .....ekhem....:P Rzeczywiście wielka odmiana :D Ostatnio córka coś kręciła nosem, że zjadłaby coś ze szpinakiem. W sumie nie trzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała się
Pieprzyć z Fantazjąsosem i dusiłam przez kilka minut. Odstawiłam na chwilkę by wszystko naszło smakiem. Można się najeść :D Smaczne to :D Pobiegnę jeszcze zobaczę co słychać na moim ogrodzie. Ogórki już będą lada dzień. Bób jest do zrywania. Doby mało
Pieprzyć z FantazjąMiały być przetwory, ale to może jutro. Dziś zwyczajnie nie dałabym rady. Mój ogród w pełni daje teraz to, co wiosną wysiałam do gruntu. Jest tego wszystkiego ogrom. Pomidory, ogórki, sałata, kapusta itd itp. Przetwory przetworami, ale to co jest chwilowe trzeba jeść i cieszyć się smakiem dopóki dostępne i pod ręką. To co dziś zrobiłam na szybko
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup * ser żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się po lodówce i stwierdziłam, że to co mam też może być :D Do zmielonego(...)Cały smak z mięsa został w bułeczkach :D Były potem takie chrupiące :D Smarowałam majonezem dolą część bułki, na to położyłam liść sałaty,plaster sera żółtego, kotlet, pomidor i ogórek, cebula i tylko pozostało przyłożyć wierzchnią częścią bułki :D Włala! Pycha! Palce lizać :D Miłego wieczoru życzę :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjągrubych oczkach, majonez, jajko starte na tartce, majonez i na koniec odrobinę żółtego sera. Jest dowolność składników w tej sałatce. Dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Można dodać pokrojone ogórki konserwowe, ziemniaki. Jednak trzeba liczyć się z tym, ze nie wszystko zmieści się w salaterce :D Ładnie wygląda, jak jest w tej sałatce marchew. Nabiera wtedy koloru. Najważniejsze
Pieprzyć z Fantazjąrękę...Stwierdziłam, że to znak jakiś i coś z niego zrobić trzeba :D Sałatka :D Składniki: * puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju roślinnym * 8 dkg makaronu ryżowego * ogórek kiszony ok 2 sztuk * kukurydza * majonez * czerwona cebula * papryka * koperek * żółty ser * sól, pieprz Tuńczyka odcedziłam z zalewy. Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i odstawiłam do ostygnięcia(...)czasie zabrałam się za siekanie, krojenie i tego typu czynności :D Ser i ogórka pokroiłam w drobną kosteczkę. Podobnie postąpiłam z cebulą i papryką. Kukurydzę odcedziłam z zalewy. Dodałam to wszystko do tuńczyka. Jak makaron już przestygł połączyłam go z pozostałością. Wymieszałam z dwoma łyżkami majonezu, przyprawiłam solą i pieprzem. Wierzch lekko oprószyłam posiekanym koperkiem. Pyszne? A pewnie
Pieprzyć z FantazjąForszmak lubelski to rodzaj gulaszu z mięsa i wędlin które na zostały często po różnych uroczystościach czy poprzednim obiedzie. To gulasz z ogórkami kiszonymi, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany najczęściej w wydrążonym bochenku chleba. Forszmak został także wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego. To jak jedziemy do lublina czy gotujemy forszmak w domu? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikodsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi
mojewypiekiinietylko