arbuza Składniki: na 2 porcje 100 g mieszanej sałaty 300 g arbuza 100 g sera feta garść borówek kilka liści mięty pieprzowej kilka liści bazylii 1 awokado 1 ogórek 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka winnego octu sól i pieprz do smaku Ułóż sałatę na półmisku. Dodaj plasterki ogórka, awokado i pokrojony w kostkę arbuz. Posyp
codojedzeniarobieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam
ladykitchenwłączając w to gotowanie jajek na twardo! Składniki: - 1 wędzona makrela (ok 300-400g) - 5 jajek rozm.M - 1 średnia cebula - 1 duża łyżka majonezu - sól, pieprz - opcjonalnie: ogórek konserwowy, szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem). Makrelę obieramy z ości i rozdrabniamy palcami. Dodajemy posiekane(...)jajko oraz cebulę. Dodajemy majonez i pierz. Mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojonego w drobną kosteczkę dużego ogórka konserwowego lub/i szczypiorek. Smacznego
CookYourselfjest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia, w której tworzone są naczynia, według(...)prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza i ten gewurztraminer... Punktu G nie można i nie należy pomijać. Podsmumowując
królestwo garówKarkówka duszona w cebuli Krucha, soczysta i bardzo aromatyczna karkówka duszona w cebuli to ciekawy pomysł na pyszny niedzielny obiad. Do tak przygotowanego mięska możemy podać kaszę i ogórki kiszone lub małosolne. Będzie szybko, łatwo i bardzo smacznie Składniki: ok. 1 kg karkówki wieprzowej 4 cebule (użyłam dwie białe i dwie czerwone) Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła
Blog z Apetytemzwane rodzinne spotkania. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 l wódki ok 0,5 kg cukru Przygotowanie: do dużego słoja (takiego w jakim robi się ogórki małosolne) wsypujemy cukier, umyte i wydrylowane wiśnie i zalewamy wódką dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w kąt kuchni na min 10 dni - u mnie stała na blacie znacznie dłużej
Gotowanie z pasjązwane rodzinne spotkania. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 l wódki ok 0,5 kg cukru Przygotowanie: do dużego słoja (takiego w jakim robi się ogórki małosolne) wsypujemy cukier, umyte i wydrylowane wiśnie i zalewamy wódką dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w kąt kuchni na min 10 dni - u mnie stała na blacie znacznie dłużej
Gotowanie z pasjąznajdziemy świeży koperek we własnym ogrodzie lub na targu, ale jeśli go nie mamy, to wystarczy koperek suszony czy mrożony. Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela kiszony ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 małej cebulki kilka nitek szczypiorku kilka gałązek świeżego koperku 3-4 łyżeczki majonezu (30-40 g) pieprz, ewentualnie szczypta soli Wykonanie: Szczypiorek i koperek(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo drobniutko siekamy. Makrelę pozbawiamy ości, a następnie dokładnie rozcieramy widelcem rybę z majonezem. Jajka, cebulkę i ogórka kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do ryby. Dodajemy przyprawy i mieszamy widelcem do połączenia się wszystkich składników. Artykuł Propozycja na letnie śniadanie, czyli pasta z wędzonej makreli pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.pllokalni kucharze zaczęli używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy robi ją odrobinę inaczej – ale pamiętajcie, że absolutnie nie wolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy i jakichkolwiek sałat! Pierwotnie szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek
Karo in the KitchenSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g ulubionego makaronu 5 ogórków konserwowych 1 nieduża cebula 2 cykorie 1 puszka groszku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżeczki musztardy … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z polędwiczką
czarrna od kuchnipokroić w kostkę, skropić oliwą, wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, piec około 20 minut (ostatnie 5 termoobieg) . Sałatka : Kroimy cukinie, ogórek zielony, cukinie, koperek skrapiamy octem jabłkowym niefiltrowanym i olejem lnianym tłocznym na zimno, odstawiamy na godzinę do lodówki. Dodajemy ugotowana cieciorke i ewentualnie doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z kiszonym ogórkiem
Szkrab Je Samnaszemu zdziwieniu był wyborny, co zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem ( DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA , OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka
Sprawni w smakuSkładnik: 2 cykorie 100 g kabanosów 3 ogórki konserwowe 1 puszka groszku 1/2 cebuli 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Cykorię przekroić na ćwiartki, wyciąć środek i … Czytaj dalej Sałatka z cykorią i kabanosem
czarrna od kuchniprzygotować jeden dzień przed uroczystą wizytą rodziny czy gości. Karkówka z pieczarkami w dzień przygotowania oraz na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Jako dodatek zachęcam podać do niej ogórki kiszone lub korniszony. Przygotowanie tego przepisuj nie zajmuje wiele czasu, a także nie wymaga od Was wielu czynności. Całość przygotowujecie w jednym naczyniu – albo dużej, głębokiej patelni, albo
Kuchnia Bazyliiwodą. Kotlety lekko je spłaszczamy, wtedy się lepiej usmażą. Obtaczamy w bułce tartej. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z obu stron. Podaję z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Smacznego :-) Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiem