Sałatka gyros - przepis Składniki: - pierś z kurczaka (pojedyncza) - ulubiony mix sałat np. z rukolą - pomidor - cebula czerwona - 2 plastry sera feta - 1/2 ogórka zielonego - garść orzeszków pini - przyprawa gyros do kurczaka - słodka papryka (przyprawa) - 1 łyżka oliwy - oregano/bazylia Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki wody - 1/2 łyżki octu winnego - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: - kurczaka(...)pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni na łyżce oliwy wraz z przyprawą gyros i słodką papryką; - na talerze ułóż umyty mix sałat, pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę czerwoną oraz ser feta w kostkę; - przygotuj sos, usmażonego kurczaka ułóż na sałatce z pozostałymi składnikami; - całość polej sosem; - na koniec orzeszki pini upraż na suchej patelni i posyp na samą
MintTastemożna je po prostu nabić na widelec i w ten sposób spożyć. Jeśli trafią nam się zbyt duże kawałki, możemy pokroić je sobie nożem. Zielona sałata z ogórkami, ziołami i jogurtem Szparagi Matko jedyna jak ja kocham bez pamięci grillowanie szparagi. Najlepiej takie owinięte boczusiem. Te warzywa kroimy nożem i widelcem na mniejsze cząstki. Szparagi grillowane w boczku Inne
Kate's Kitchenplastrów salami pokrojonych na mniejsze kawałki – 2-3 kabanosy o smaku chili – kilka łyżek kukurydzy konserwowej – zielone oliwki nadziewane papryką lub czosnkiem – czerwona cebula pokrojona w piórka – 3 spore ogórki konserwowe – szklanka tartego żółtego sera Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej i sól. Robimy rozczyn z mleka i drożdży, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier i wlewamy do miski
W poszukiwaniu inspiracjizaskoczyło. Delikatność składników i ostry smak od Folwark , niesamowicie uzupełnia się. Surówkę polecamy do grillowanych mięs lub pieczonych. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mała czerwona cebula 125 g jeżyn 2 saszetki dressingu ziołowo musztardowego od Folwark Przygotowanie B Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Ogórek kroimy na pół plasterki
R'n'G KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 2 większe garście roszponki, 2 jajka, mały pomidor (najlepiej malinowy), duży ogórek małosolny, puszka tuńczyka w kawałkach (może być w oleju lub sosie własnym), garść posiekanego szczypiorku. Składniki sosu: łyżeczka majonezu, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 łyżeczki syropu klonowego(...)płynnego miodu. Przygotowanie: Z podanych składników przygotowuję sos. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidora kroję w większą kostkę, ogórka w półplastry. Tuńczyka osączam z zalewy, roszponkę myję i osuszam. Na dużym talerzu układam roszponkę, jajka, warzywa i kawałki tuńczyka. Całość polewam sosem i posypuję szczypiorkiem
JejKuchniagości. Składniki: 1 opakowanie makaronu tortellini 250 g. (ja miałam z szynką) 1 mały kalafior 1 puszka kukurydzy 1 duży pomidor lub 2 mniejsze 1 nie duża cebula 3 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować i podzielić na drobne różyczki. Tortellini ugotować. Warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez, sól
Agusiowe smakołykiUwielbiam robić filety z kurczaaka inaczej niż tradycyjnie. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki z piekarnika z serem cheedar oraz z brązowymi pieczarkami. Podałam je z ogórkami z fetą oraz kaszą kuskus. Taka propozycja obiadowa na pewno przypadnie do gustu nie jednej osobie. Smacznego :) Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com
Gotowanie Patkimacie? Sałatka z tuńczyka awokado Składniki: na 4 porcje 1 puszka tuńczyka 1 puszka ciecierzycy, odcedzona, 240 g 250 g koktajlowych pomidorów 1 czerwona cebula 2 awokado 1 ogórek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól i czarny pieprz do smaku 15 liści świeżej bazylii cytryna i koper(...)dekoracji Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i zdejmij skórkę. Pokrój na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i pokrój na dosyć grube plasterki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść warzywa i ciecierzycę w misce. W kubeczku wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, solą, ziołami i pieprzem. Wlej do miski i wymieszaj. Następnie dodaj odciśnięty
codojedzeniakomponował się w poniższym daniu. Składniki (2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1/2 małej dyni piżmowej 1 ugotowany burak 1 duży ogórek kiszony 2 duże garście świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit ) 150 g makaronu (u mnie wysokobiałkowy Ostrovit ) sól, pieprz(...)drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną wody i duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron. Do warzyw dodaj teraz szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość
Zdrowie na języku :Pzabija głód. Polecam go szczególnie osobom, które chcą jeszcze przed wakacjami pozbyć się kilku zbędnych kilogramów Czerwony koktajl oczyszczający porcja dla jednej osoby 100 g truskawek 100 g świeżego ogórka sok wyciśnięty z połowy cytryny pół szklanki soku z buraka pół szklanki wody + lód Do wysokiego naczynia przełóż umyje i pokrojone na mniejsze części truskawki oraz ogórek. Dodaj sok wyciśnięty
365 dni dookoła kuchnisałatka z makaronem ryżowym, lecz tym razem w zamian majonezu oliwa z oliwek z czosnkiem. Bardzo szybka do zrobienia! Zapraszam :) Składniki: makaron ryżowy 130 g, pomidor 1 szt, ogórek 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, natka pietruszki posiekana 3 łyżki, oliwa z oliwek 5 łyżek, czosnek 2 ząbki, musztarda 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania(...)Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy na sitku. Pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewkę drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku
kulinarne odsłony patibardzo duże ilości witaminy C i wiele innych składników odżywczych. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy pić: z rana Składniki : • duży pęczek natki pietruszki • cytryna • zielona papryka • ogórek • woda (według uznania) Przygotowanie : Paprykę oraz ogórek obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Posiekaj liście pietruszki i razem z pozostałymi składnikami dokładnie zmiksuj w blenderze. Następnie dodaj wyciśnięty
KUCHNIA POLSKApiknik potrzebujemy kilku produktów Hańderek . kabanosy grillowe Hańderek kiełbaski grillowe Hańderek karkówka pieczona Hańderek ponadto; ogórek sałata rukola młode listki buraczków ćwikłowych rzeżucha ogrodowa jajka gotowane na twardo rzodkiewka serek grillowy cukier brązowy tłuszcz do smażenia Karkówkę kroimy na cienkie plastry, maczamy w cukrze brązowym z obu stron i smażymy na odrobinie tłuszczu aż do uzyskania rumianej barwy(...)karmelizowania cukru, zdejmujemy na tackę i studzimy. Sałaty (po garści każdej) układamy na półmisku razem z jajkiem, plasterkami rzodkiewek, ogórka i karmelizowaną karkówką, polewamy karmelem który pozostał na tacce i patelni. Kiełbaski kroimy na kawałki ok 3 cm, nakładamy na niewielkie szpikulce na przemian i pieczemy na grillu razem z serkiem . Pyszny piknik z Hańderkiem gotowy. Wędliny Hańderek
Gotowanie jest łatwesosu sojowego łyżeczka miodu szczypta anyżu gwiazdkowego szczypta cynamonu mielony lub utarty w moździerzu goździk po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet łyżka skrobi ziemniaczanej szczypiorek papryczka chili ogórek ocet ryżowy olej rzepakowy ryż naturalny basmati Bio Planet kolendra opcjonalnie Mięso mielimy ze skórą i doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamami i posiekaną(...)papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy. Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy sezamem, szczypiorkiem i odrobiną chili. Ryz naturalny basmati gotujemy według
AZgotuj!DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa z oliwek - pęczek szparagów - 6 ugotowanych jajek przepiórczych - pęczek rzodkiewek - dymka - 1/3 kostki sera feta - ogórek zielony - koperek - 1 mała cebula - sól, pieprz, ocet balsamiczny do smaku Cebulę, ogórka, rzodkiewkę kroimy w talarki. Szparagi obierz i albo podsmaż na patelni przed grillem, bądź grilluj
SMYKWKUCHNI