Kanapka z pomidorem, jajkiem i grillowanym boczkiem to pomysł na oryginalne weekendowe śniadanie. Przepis jest niezwykle prosty. Do przygotowania tego śniadania wybierzcie pieczywo jakie lubicie najbardziej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!które odbyły się we Wrocławiu. A tematem przewodnim było Zero Waste (czyli nic do zmarnowania) Składniki: sałata rzymska 1 marchewka k ilka rzodkiewek zielone szparagi 1 średni ogórek 100 ml octu winnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu ½ łyżeczki soli k ilka płatków suszonej wołowiny Beef Jerky Sokołów(...)Wykonanie: Warzywa (oprócz sałaty) po umyciu pokroiłam: rzodkiewkę na cienkie plasterki, marchewkę i ogórka pokroiłam wzdłuż na cienkie długie wiórki,, a szparagi na większe kawałki. W rondelku zagotowałam ocet z wodą, miodem, solą, pieprzem i gorczycą. Warzywa zalałam gorącym wywarem i odstawiłam na 30-40 minut do zamarynowania. Sałatę rzymską podzieliłam na liście, opłukałam i rozłożyłam na pojedyncze listki
Kuchnia u KrysiMały pęczek zielonej cebuli (cebuszki) Sól, pieprz do smaku Dodatkowo do dekoracji: 2 opakowania serka do smarowania (użyłam naturalnego) Kiełki pora Kilka czerwonych pomidorków truskawkowych i żółtych rzymskich Zielony ogórek Odrobina zielonej sałaty strzępiastej Kilka plastrów cieniutko pokrojonego salami Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy bez tłuszczu aż do odparowania. Letnie łączymy z posiekaną szynką konserwową, startym(...)całkowitego wystudzenia. Ja upiekłam dnia poprzedniego, przed pójściem spać. Nazajutrz- lub po prostu gdy ostygnie, smarujemy całość serkiem naturalnym i ozdabiamy. Dół, to nic innego jak cieniutkie plastry ogórka, koronę stanowią kiełki pora, pokrojone pomidorki, sałata i zwinięte w różyczki salami
Kuchnia w czekoladziełyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki soku z ananasa 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz patyczki do szaszłyków tacka do pieczenia Sałatka: 4 ogórki korniszony z czosnkiem Krakus około 250 g młodych, małych ziemniaczków 1 główka sałaty rzymskiej garść roszponki 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka szczypiorku Sos do sałatki: 2 łyżki gęstego jogurtu
Kraina Miodem Płynącaoliwy z suszonych pomidorów) 160 ml mleka (ja użyłam migdałowego) 1/2 opakowania suchych drożdży FARSZ: 200 g ugotowanego i obranego bobu ok. 12 suszonych pomidorów z zalewy ząbek czosnku ogórek kiszony sól, pieprz 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj sól, suszone oregano, suche drożdże oraz mleko i oliwę. Zagnieć gładkie i elasytczne ciasto. Włóż(...)minut w ciepłym miejscu, aby ciasto podrosło. W tym czasie przygotuj farsz, do miski włóż obrany bób, a następnie dodaj pokrojone na kawałki suszone pomidory, pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą w niej pozostać większe kawałki. Ciasto
365 dni dookoła kuchniłyżeczki ostrej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 2 małe korniszony granulowany czosnek sól, pieprz Przygotowujemy sos. Majonez łączymy z musztardą oraz octem winnym. Dodajemy starte na tarce ogórki. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy na plasterki. Awokado obieramy ze skórki, kroimy
Smaki Na Talerzutych pysznych sałatek, którą robi się raz dwa! Polecam, jak zawsze! Co nam trzeba? główka sałaty masłowej 100g czarnych oliwek 10 suszonych pomidorów 2 wędzone udka kurczaka 3 świeże ogórki gruntowe 2 czerwone cebule kulka mozzarelli sos: 4 łyżki oliwy z oliwek plus łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, po pół płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, mieszanki
LatosiowydomDzień dobry :) Rozpoczyna się sezon na ogórki, cukinię i pomidory.Większość z nas ma swoje sprawdzone przepisy które co roku wykorzystuje. Chciałam Wam przypomnieć kilka moich starych przepisów na przetwory. Postaram się co jakiś czas wrzucić coś nowego na bloga, chociaż ostatnio mnie tu mało, w okresie letnim więcej zajęć na dworze i na blogowanie brak czasu.Mam nadzieję
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki : rzodkiewki słona woda przyprawy takie jak do kiszenia ogórków Przygotowanie: Odcięte od liści rzodkiewki umyć Przygotować solankę w proporcji 1 łyżka soli na litr wody Rzodkiewki włożyć do słoja przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem, ziarnami pieprzu, liściem laurowym Ułożone w słoju rzodkiewki zalewać solanką i zakręcić słoik. Przepis znalazłam u Marzyni Mamci . Dziękuję za pomysł :) Jak dla mnie
Proste Potrawyjogurt naturalny 330 gram, musztarda miodowa 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 6 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana 12% gęsta 200 gram, ziemniaki ugotowane 50 dag, mizeria: 2 ogórki węże, do smaku cukier, sól, pieprz, ocet winny, śmietana 12% 200 gram, koperek 1 pęczek Przyprawę wsypać do miski, wlać jogurt, dodać musztardę miodową i wymieszać, do marynaty włożyć
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ok. 200 g wędzonej ryby 2 ogórki konserwowe 3 jajka 3 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 cebuli 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Rybę pozbawić ości … Czytaj dalej Pasta rybna z kukurydzą
czarrna od kuchnidodać ulubione mleko i chłodnik z truskawek gotowy. Czas: 10 minut Poziom trudności : Bajecznie proste Liczba porcji : 2 Słowo chłodnik zazwyczaj kojarzy się z daniem wytrawnym, np. z botwinki, ogórków, czy z hiszpańskim gaspacho. Jeśli wśród składników są owoce to mówi się już nie chłodnik, ale koktajl. Naszym zdaniem to gruba przesada. Chłodnik a koktajl to dwie różne sprawy
Niedzielny kucharzpożywna smaczna zimna zupa na buraczkach i kefirze, idealna na upalne dni. Przygotowałam ją w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 1 pęczek botwinki 1 spory ogórek 1 pęczek rzodkiewki 1 litr kefiru 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku ( niekoniecznie ) 2-4 jajka na twardo(...)dzbana robota przekładamy umytą botwinkę, wlewamy 1 szklankę wody i gotujemy 10 minut/temp. 100 %. Po try czasie wszystko miksujemy 10 s /o 6. Studzimy. Do ostudzonej botwinki dodajemy obrany ogórek, pęczek umytych rzodkiewek bez liści, czosnek, kefir i miksujemy 10 s / 0 10. Następnie dodajemy przyprawy do smaku, koperek i szczypiorek, chwilkę miksujemy 3 s/o 10. Chłodnik podajemy zimny
Kulinarne Fantazje Mariolikopru i szczypiorku. Pasta doprawiona chrzanem i śmietanką. Absolutnie pyszne smarowidło do chleba. Pasta z sardynek w oleju świetnie smakuje z podpieczoną na rumiano bułką wrocławską i plasterkiem świeżego ogórka. Pasta z sardynek przyrządzona w taki sposób jest naprawdę wyśmienita. Oto składniki i przyprawy na domową pastę z sardynek z puszki: 1 puszka sardynek w oleju (około 200g) 2 łyżeczki(...)kromek bułki wrocławskiej podpiec na patelni lub w piekarniku na rumiano. Każdą kromkę posmarować masłem i nałożyć porcję pasty z sardynek. Na wierzchu położyć po plasterku zielonego ogórka i udekorować świeżymi ziołami np. tymiankiem lub bazylią. Smacznego :) Pasta z sardynek na kanapki
Moja Książka Kucharskamacie pomysłu na obiad,do tego gorąco na dworze -polecam zrobić sałatkę-mamy początek lata więc obowiązkowo młode ziemniaczki i małosolne ogórki które można później zamienić na kiszone,do tego prażona cebulka ,smażona kiełbaska-ostatnio ją wymyśliłam i była rewelacyjna -polecam
Swojskie jedzonko