pysznie smakują-idealne na każdą okazję,domówkę,urodziny czy święta,można przygotować je dzień wcześniej i przed samą imprezą tylko pokroić-polecam spróbujcie sami ,przepis znajdziecie tutaj Ogórki zawijane z paluszkami surimi i chrzanem Pyszna przekąska,bardzo lekka i świeża.Bardzo prosta do zrobienia i szybka,na jeden kęs,do tego efektownie wygląda,przepis znajdziecie
Swojskie jedzonkosuszonych daktyli 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 50 g suszonych rodzynek 50 g suszonej żurawiny 50 ml brandy 200 g kaszy kuskus 100 g zielonego ogórka 50 g suszonych moreli papryczka chili sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Suszone owoce wsypujemy do garnuszka, zalewamy brandy i doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy, aż całkowicie wchłoną płyn(...)zawijamy w folię. Pieczemy przez 75 minut w temperaturze 90 stopni Celsjusza. W międzyczasie gotujemy kuskus, zgodnie ze wskazówkami producenta. Morele kroimy w paski, chili w cienkie paseczki, a ogórka w kostkę. Wrzucamy do kaszki, wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas – pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze
Kulinarne przygody Gatityczosnkowy. Jak dla mnie połączenie idealne. Spróbujcie. Kolorowa sałatka obiadowa z sosem czosnkowym – u mnie przygotowana przy użyciu szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska Składniki: pół długiego zielonego ogórka 1/4 czerwonej papryki około 2,5 cm pora 2 małe garście porwanej w rękach sałaty 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu pieprz i sól(...)smaku Przygotowanie: Ogórka obieramy i kroimy (szatkujemy) na cieniutkie plasterki. Por kroimy na cieniutkie półplasterki. Paprykę również cieniutko kroimy (szatkujemy). Ja używam do tego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . Do reszty składników dodaję porwane w rękach liście sałaty, doprawiam delikatnie pieprzem i solą, mieszam składniki ręką. W osobnej miseczce przygotowuję sos czosnkowy: Czosnek ścieramy na tarce na drobnych
Słodkie okruszkimniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego! Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g potartego sera mozzarella 100 g czerwonej fasoli z puszki 1 pomidor 1 ogórek kiszony 1 jajko Przygotowanie Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz (ja pokroiłem 4×2). Na każdym(...)kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego oraz odsączoną czerwoną fasolę z puszki. Na koniec posypujemy wszystko potartą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem) przez około 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni
Programista w kuchniszaszłyki z mięsa mielonego, które muszę przyznać smakowały bardzo dobrze. Z 500 g mięsa udało się przygotować 6 szaszłyków o wielkości widocznej na zdjęciu. Do tego miks sałat, pomidor, ogórek zielony i frytki. Obiad nieco przypomina dania serwowane, w niektórych kebabach, a jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego(...)przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki, tak, aby były dobrze przygotowane z każdej strony. Podawaj na ciepło z miksem sałat, frytkami i ulubionymi warzywami (np. pomidor, ogórek zielony). Do szaszłyków z mięsa mielonego świetnie pasuje dip czosnkowy lub ketchup
Programista w kuchniZbilansowana dieta dobra o każdej porze roku Mamy dużo możliwości spożywania naturalnych witamin w zimie. Oprócz zakonserwowanych i odpowiednio przechowywanych warzyw takich jak kapusta i ogórki konserwowe, możemy wykorzystywać także mrożonki. Wystarczy zamrozić natkę pietruszki, czy koperku, by w środku zimy poczuć dotyk lata. Witaminy znajdziemy nie tylko w warzywach. Pamiętajmy również o mięsie, nabiale, przetworach z owoców
Tradycyjna Kuchniajajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany 18%, 100 ml majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć
królestwo garówmoże zabraknąć różnych gatunków ryb. marynata: 500 g filetu z łososi sól, pieprz 2 marchewki 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziele angielskie 3 łyżki octu winnego 1 ogórek zielony 1 łyżeczka żelatyny 1 szklanka wody pasta: 3 łyżki oliwy z oliwek 200 g serka puszystego śmietankowego 1/3 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka chrzanu 1 pęczek natki pietruszki sól(...)Rybę wyjmuję z zalewy na talerz i zostawiam na 30 minut aż puści soki zalewy. Układam ja na półmisku skórą do dołu, smaruję pastą pietruszkową, na to pasta chrzanowa. Ogórka kroję na pół wzdłuż, a potem na bardzo cienkie plastry. Układam na rybie w formie łusek, zaczynam od ogona ryby. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, wlewam szklankę gorącej
wesoła kuchniawarzywami Smaczna, zdrowa i elegancka przekąska, która pięknie zaprezentuje się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Polecam! Składniki: ok. 15 muszli makaronowych 1 nieduży zielony ogórek 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli 100g wędzonego łososia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów ok 200g serka śmietankowego (typu Almette, Turek itp.) 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)kwaśnej śmietany Przyprawy: sól, pieprz *** Ogórka obieramy i razem z papryką kroimy drobną w kostkę *** *** Rukolę siekamy na kawałki *** *** Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy *** *** Dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i przyprawiamy do smaku solą
Blog z ApetytemNarodzenie - jako alternatywa na te cięższe, majonezowe sałatki :) Potrzebujemy: mix sałat, 1/2 sera typu feta, 1/3 papryki czerwone, 1/3 papryki żółtej, 1/3 papryki pomarańczowej, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 1/2 ogórka świeżego, dość spora garść oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" Ser i papryki kroję w kostkę. Z ogórka wydrążam gniazda nasienne. Również kroję
Przepis na Dzień Dobrysię bardzo szybko więc gospodynie będą zadowolone. Składniki: 1 szklanka makaronu Arc Pol kółeczka 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 puszka tuńczyka w oleju 1 pomidor 1/2 świeżego ogórka sól pieprz majonez do smaku Makaron Arc Pol kółeczka ugotować al dente. Tuńczyka wraz z olejem przełożyć do miski i widelcem rozdrobnić. Dodać kukurydzę, pomidora pokrojonego w kostkę oraz cebule(...)ogórka. Przyprawić do smaku oraz dodać majonez. Wymieszać do połączenia się składników
Kuchnia w oparachSkładniki: 5 jajek 250-300 g szynki wieprzowej 3 ogórki konserwowe 1 puszka krojonego ananasa 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 1 por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka … Czytaj dalej Sałatka z szynką i ananasem
czarrna od kuchniskładniki: 3 filety śledziowe 50 g sera żółtego 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłka pieprz do smaku 2 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jabłko oraz cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Schładzamy w lodówce i podajemy
Domowy Smak JedzeniaSałatka z tuńczyka, pomidorów, papryki, ogórka, oliwek i cebuli skropione oliwą oraz limonką Propozycja szybkiego lunchu w upalne południe. Proporcje na dwa talerze: Składniki: 200 g filetów z tuńczyka w oliwie 1 papryka 1 pomidor 1 mała cebula 1 ogórek 2 garści oliwek sól i pieprz oliwa z pierwszego tłoczenia 1 limonka 2 garści świeżych
Wino Francja Kuchniasłodyczy i delikatności oraz lekki dresing na bazie mango i szalotki. Czytaj dalej Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem Zaskakująco dobrze dobrany zestaw marynowanych, kwaskowych składników (kapary, ogórki kiszone, grzyby), ze słodkimi, pieczonymi (papryka) i dymnym, wędzonym tarogiem. Środa: Krem ze smażonych brokułów Prosty i równocześnie odkrywczy pomysł na przygotowanie dość przecież standardowego kremu z brokułów
Niedzielny kucharz