ogórki - 26028 przepisów (strona:1017/1736)

TATAR Z TUŃCZYKA Z MANGO 198

syrop z agawy - około łyżki sriracha lub inna pikantna pasta - pół łyżeczki garść świeżej kolendry Do podania: Zmiksowane z kolendrą dojrzałe mango (można dodać chilli i posiekaną kolendrę) Rukola, ogórek, sos sojowy, olej sezamowy, uprażony sezam. Stek z tuńczyka siekamy, mieszamy z porem, chilli i sosem.  Osobno - jak żółtko w tradycyjnym tatarze z wołowiny, podałam sos z mango(...)Żeby danie miało formę sałatki podałam je na rukoli ze świeżym ogórkiem i prażonym sezamem, skropione olejem sezamowym i sosem sojowym. Do tego ziołowa grzanka

Cytryna&Co.
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 172

zmienia się w pełnowartościowy obiad. Przepis inspirowany blogiem myrecipes.com Składniki: 2 steki (polędwica, rostbef) 2 sałaty rzymskie 2 ciabaty lub kawałek bagietki 500 g różnych pomidorków koktajlowych 1 mały ogórek 1 czerwona papryka 1 mały bakłażan 1 mała czerwona cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego czosnku Sól i pieprz Dresing 5 łyżek oliwy(...)energicznie potrząśnij aż powstanie gładka emulsja. Krok 4 Umyj sałaty i podziel na małe kawałki. Wyłóż na nie kawałki podpieczonego chleba, dalej pieczoną paprykę, bakłażana i pomidorki. Posiekaj cienko ogórek i cebulę i dodaj do sałaty. Na wierzch wyłóż pokrojony w paski stek. Polej dresingiem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka z tuńczykiem i jajkami 163

tuńczyka z puszki – w sosie własnym 2-3 garści mieszanki sałat 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3-4 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1 zielony ogórek gruntowy ok 5 rzodkiewek kilka łyżek oliwy sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalne: pestki dyni lub nasiona słonecznika     *** Na spodzie miski lub dużego talerza układamy mieszanki sałat *** *** Papryki(...)ogórka oraz rzodkiewki kroimy w kostkę i przekładamy do miski *** *** Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i wszystko mieszamy *** *** Mieszankę warzywną wykładamy na talerz z sałatą *** *** Tuńczyka odsączamy z zalewy, porcjujemy i układamy na warzywach *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki i układamy na sałatce *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą (użyłam oliwy ze słoiczka z suszonymi

Blog z Apetytem
Wytrawne muffiny 179

cebuli i parówek, maślane, chrupiące z zewnątrz. Ciasto jest na tyle wdzięczne, że możecie do niego dodać posiekaną chili, wędlinę, ser, warzywa, jak np. kawałki cukinii, papryki czy kiszonych ogórków. Każda wersja z pewnością przypadnie do gustu. Polecam! Przepis na 18 wytrawnych muffinek. SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 2 jajka szklanka

Zasmakuj Kuchni
MACZANKA KRAKOWSKA 158

krakowskich dorożkarzy. Co to jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta

Kuchnia MagdaLeny
Smalec domowy z ziołami 228

labiryncie szczelin, olbrzymich bloków skalnych, korytarzy i zaułków jest taras widokowy gdzie można odpocząć po zwiedzaniu, popatrzeć na niesamowite widoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. Zawsze wspominam te przepiękne widoki, kiedy zajadam w domu chleb z domowym smalcem, kiszonym ogórkiem czy marynowanymi grzybkami. To wspaniała przekąska. Lubię takie połączenia a smalec

Leśny Zakątek
Kotlety z komosy ryżowej z warzywami 177

suszone pomidory 4 kostki mrożonego szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 2 jaja 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej lub zwykłej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Dodatki: ogórki kiszone lub konserwowe, musztarda. Komosę przesypać do miski, wbić 2 jaja ( dla wegan ugotowane siemię lniane), dodać pocięte suszone pomidory, wcisnąć czosnek, i dodać rozmrożony wyciśnięty z wody szpinak

AZgotuj!
Sałatka szpinakowa z miodowo-musztardowym dressingiem 197

ląduje na moim talerzu. Dziś mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę bogatą w witaminy. Potrzebne nam (na 2 porcje): - trzy duże garści szpinaku - pół czerwonej papryki - pół ogórka - pół sporego lub jedno małe awokado - pół pęczka szczypiorku * dressing: - 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - po łyżeczce musztardy francuskiej i miodowej - pół łyżeczki kremu z moszczu balsamicznego - dwie łyżeczki miodu(...)Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do miseczki i łączymy za pomocą trzepaczki. Jeśli dressing jest za gęsty, dodajemy więcej oleju. Szpinak płuczemy i zostawiamy w durszlaku do przeschnięcia. Awokado i ogórka kroimy w talarki, a paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i stopniowo dodajemy dressing, mieszając tak, by pokrył cienką warstwą warzywa. Całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem

W poszukiwaniu inspiracji
FIT GNIAZDKA Z MIĘSA MIELONEGO ZE SZPINAKIEM 223

Dziś pierwszy raz robiłam Fit gniazdka z mięsa mielonego,szpinaku,świeżego kopru, zapiekane z serem mozzarella. Wszystkim bardzo smakowały. Podałam je z kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi. Zapraszam również do polubienia mojego FP a jeśli spodoba Ci się przepis udostępnij go innym ,będzie mi bardzo miło ❤ Zaczynamy .  Składniki na ok 12 sztuk :  🍽 500 g mięsa mielonego

Gotowanie Patki
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 207

śniadanie czy na kolację domowa pasta z wędzonej makreli do chleba zawsze smakuje świetnie. Przepis na pastę z wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć(...)trochę na desce za pomocą widelca, dodaj do makreli razem z majonezem, musztardą i koperkiem, dopraw pieprzem. Wszystko rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojonego ogórka i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem dobrze jest schłodzić pastę co najmniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Rada: do pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa

Kulinarna Polska
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM: najlepszy, wypróbowany przepis 148

sosie koperkowym? Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie krok po kroku. Polędwiczki w sosie koperkowym można podać z tłuczonymi ziemniakami i chrupiącymi, pikantnymi ogórkami z chilli >>> Przepis na polędwiczki wieprzowe  w sosie koperkowym. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula

Moja Książka Kucharska
Bezglutenowe i bez laktozy gofry z jajem 137

wody/ sól, pieprz, papryka ostra 2 jajka 1 łyżka masła bez laktozy 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia farsz: 4 jajka 100 g łososia wędzonego  1 kawałek ogórka zielonego 3 pomidorki koktajlowe 50 g serka z tofu 10 g tofu 6 oliwek czarnych roszponka pieprz czerwony olej rzepakowy Ciasto gofry: Płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy. Mąkę owsianą przesypuję(...)Smażę aż się zetnie białko. Gofry podaję z jajkiem serce, serkiem z tofu. Kawałek tofu kroję na plastry i przesmażam na patelni grillowej. Na gofry układam oliwki, pomidorki, roszponkę, ogórka, plastry łososia, posypuję kulkami pieprzu

wesoła kuchnia
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 140

ryżem, nie mówiąc o kaszach. To był pierwszy punkt odniesienia do poszukiwań. Drugi był taki, że Miłosz jest dość kapryśnym konsumentem jeśli chodzi o warzywa i z lubością zjada ogórki świeże i kiszone, ale na tym repertuar się kończy. Żeby dziecko jadło jakieś warzywa przemycamy je w różny sposób do jedzenia. I wreszcie trzeci trop, który pozwolił nam skompletować

Niedzielny kucharz
Sałatka z łososia wędzonego z czerwoną fasolką w tortilli 169

podgrzania posiłku. Spróbujcie Składniki: – 7 placków tortilli (gotowych lub przyrządzonych samodzielnie) – 200g łososia wędzonego na zimno – 1 puszka czerwonej fasoli – 1/2 puszki kukurydzy – 200g ogórka zielonego – 2 garście drobno posiekanej kolendry (można zamienić na ulubioną zieleninę) – 1 łyżka sosu sriracha – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżka oleju z awokado – sól(...)minut. Po wyjęciu różków z piekarnika od razu wyjąć wykałaczki. Póki nasze różki się pieką zrobimy sałatkę Fasolę i kukurydzę odcedzić z płynów, wyłożyć do dużej miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę, łososia pokroić w kostkę, dodać do fasoli. Dodać kolendrę, olej, ocet, sos i przyprawić wg smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wystudzonych rożków z tortilli. Smacznego Sałatka

Smaki Armine
Koralikowa sałatka z kurczakiem i fasolką 190

jeszcze nie raz zagości na naszym stole . 250 g fileta z kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 szklanka makaronu jajecznego koraliki 1 duży ogórek (świeży) 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Czosnek granulowany Makaron jajeczny gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy(...)patelni na oleju rzepakowym.  Na sitku odsączamy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę z puszki. Zielonego ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Łączymy z majonezem i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przegryzienia się składników

VioletoweKucharzenie