tutaj przepis ½ kg ziemniaków 250 g szparagów 4 małe pomidory kiściowe 2 łyżki oliwy sól i tymianek do smaku Tzatziki 250 ml greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku 1 mały ogórek sól do smaku Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem i solą w żaroodpornym naczyniu. Obok ułóż pomidory. Jeśli duże to przekrój na pół. Wstaw do piekarnika(...)nastawionego na 200ºC i piecz ziemniaki przez 40 minut. Na 10 Minut przez końcem pieczenia połóż na wierzchu szparagi skropione oliwą i posolone. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą. Ułóż szparagi, ziemniaki i klopsiki na chlebie, załóż końce chleba jeden na drugi ile się da i owiń papierem. Następnie
codojedzeniapuszka tuńczyka w sosie rzepakowym Princes 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 1 mała czerwona cebula 1 awokado 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek Kilka liści sałaty lodowej/masłowej 1 świeży ogórek Sos winegret miodowy: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego) szczypta soli 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz Sos czosnkowy: 1 ząbek(...)smaku. Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki. Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy
Wanilia i Kardamonrównież inne produkty PanSnack . Warto zapoznać się z pełną ofertą. Składniki: 5-6 łyżek cieciorki z puszki 2 jajka 2 liście sałaty rzymskiej mini około 3 cm zielonego ogórka 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku kilka kukurydzianych trójkątów Chyży Tringle PanSnack Przygotowanie: Do miski przekładamy cieciorkę z puszki, dodajemy porwaną(...)rękach sałatę rzymską, obranego i pokrojonego w półplasterki zielonego ogórka, posiekany szczypiorek i pokrojone w kostkę jajka (ugotowane na twardo). Na koniec dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem, ostrożnie mieszamy składniki sałatki. Sałatkę przekładamy do miseczki, wierzch zdobimy kukurydzianymi trójkątami Chyży Tringle PanSnack i odrobiną szczypiorku. Podajemy. Sałatka znakomicie smakuje w połączeniu z kukurydzianym trójkątem
Słodkie okruszkipysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 duże pomidory 1 kulka sera mozzarella (125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Master Tuńczyk kilka liści zielonej sałaty kilka rzodkiewek 1 ogórek gruntowy 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku szczypiorek według uznania Wykonanie: 1. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzchy i wydrążamy środek. Środek dokładnie(...)osuszamy. 2. Szczypiorek płuczemy i dokładnie osuszamy, siekamy drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Sałatę płuczemy i osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki. Umyty i obrany ogórek i rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory
IzabelawkuchniSkładniki na ok 40 krążków o średnicy 4 cm ➞5 placków dowolnej Tortilli ja użyłam pszennej ➞1 puszka tuńczyka Princes ja dałam w oleju ➞ 3 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę ➞ 2 płaty papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę ➞ 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę ➞15 dag tartego sera np. cheedar ➞1 łyżka drobno posiekanej
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI NA PIZZĘ 2 blaszki po 20 cm : Ciasto z tego przepisu 10 plasterków salami 15 dag sera żółtego tartego 1 papryczka jalapeno ( ja użyłam konserwowej) 2 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Dodatkowo : kasza manna lub bułka do posypania blaszki olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Ciasto
Gotowanie PatkiKolorowa, wiosenna sałatka z makaronem ryżowym w roli głównej. Szybka do zrobienia, także jest doskonała, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście 😊 Składniki: makaron ryżowy 130 g, ogórek 1 szt, pomidor 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, rzodkiewka 5 szt, szczypiorek posiekany 6 łyżek, majonez 8 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy(...)zimną wodą i odcedzamy. Pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewkę drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe
kulinarne odsłony patiKonkretnie duże pierogi, gdzie 2 szt. stanowią mega porcję. -- Skład farszu: 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków, 5-6 ząbków czosnku, 4-5 ogórków kiszonych. Przyprawy: pieprz 1 płaska łyżeczka, sól 1 płaska łyżeczka, opcjonalnie inne przyprawy, koper. Ziemniaki i pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce mieląc/tłukąc... Potem dodajemy zieleninę- mieszamy i chowamy do lodówki
chleba naszegobakłażana marynowanego (bakłażan/ orzechy/ kolendra/ suszona cebula) i pak choi z boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie to danie jadłam, kiedy byłam w Mao po raz pierwszy. Dostajemy mięso z ćwiartki kaczki i 6 placków. Z tej pierwszej wizyty zapamiętałam też pierożki(...)parze z różnymi nadzieniami. Kiedy byłam wczoraj u Mao zamówiłam krewetki czosnkowe (ogórek/ czosnek/ papryka) i wołowinę po seczuańsku (papryka/ por/ mun/ sezam). Pyszny jest też sernik z matchą. document.createElement('video'); http://www.ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2018/05/mao.mp4 A jak z tymi chińskimi drinkami? Mój chiński znak to świnia, ale ten koktajl nie jest moim ulubionym. Dużo bardziej efektowny jest Tygrys podawany w kokosie
Ugotowane pozamiatanezachęcam. Pamiętajcie, że koncentrak z buraków możecie również przygotować sami w domu (klik). Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 25 min 2 pęczki botwinki 1 ogórek gruntowy 1 duży pęczek koperku 1 duży pęczek szczypiorku lub dymki ok 200 ml dobrej jakości koncentratu z buraków 400 ml kefiru lub zsiadłego mleka 250 g kwaśnej śmietany 4 ząbki(...)buraczki są al dente dorzucamy łodygi,a na samym końcu liście, wlewamy koncentrat buraków, odstawiamy do wystygnięcia 3. Wlewamy kefir i śmietanę, dodajemy obranego i startego na tarce ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i dymkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem 4. Przechowujemy w lodówce, podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem
Słodki Kompromisskórze cudownie mienił się w promieniach słońca. Grecja to nie tylko klimat, historia i urzekające krajobrazy. Grecja to też przepyszna kuchnia. Ja niezmiennie pozostaję wierna sałatce z dużymi kawałkami ogórków i pomidorów, świetnej fety, z pikantnymi papryczkami i oliwkami. W tym roku zachwycił mnie smak suszonych na słońcu pomidorów. Wszystko było pyszne: moussaka z bakłażanem, jagnięcina, owoce morza, ryba
W mojej kuchnipszennej krem: 160 g tuńczyka / 1 puszka / w sosie własnym Princes 200 g serka śmietankowego puszystego 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki żelatyny pieprz dekoracje: 4 pomidorki koktajlowe 1 ogórek długi 4 liście sałty 10 oliwek czarnych 1 papryczka chili 1 garść kiełek słonecznika natka pietruszki pieprz czerwony 160 g tuńczyka w sosie własnym Princes Ciasto ptysiowe: Do garnka wlewam(...)lodówki na 15 minut. Dolny blat ptysiowy smaruję kremem,tzn wyciskam go za pomocą szprycy. Układam liście sałaty, przykrywam drugim blatem, który też smaruje kremem, układam cienkie plastry ogórka którego kroję wzdłuż. Układam trzeci mały blat ptysiowy. Resztę kremu wyciskam, układam tuńczyka odsączonego, oliwki, pomidorki, papryczkę pokrojoną, posypuję kiełkami, natką, pieprzem.Dekoruję słupkami ptysiowymi. Zapraszam serdecznie wszystkich do świetnego konkursu
wesoła kuchnialodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo
Leśny ZakątekSezon na jedne z moich ukochanych warzyw zakwitł w pełni. Tuż obok botwinki i mizerii z ogórków, szparagi to dla mnie zdecydowana oznaka wiosny. To z kolei oznacza dużą ilość świeżych warzyw z których można wyczarowywać w kuchni prawdziwe cuda! Wiosna to w moim rankingu absolutny numer jeden pór roku i cudowności na talerzach. Coś czuje
Kolizje SmakówKażdy wkłada do swojego kielicha co zechce i jest zadowolony z szybkich efektów. Nawet nasz 4-latek, który domaga się warzywno - owocowych koktajli. Sam wrzuca do kielicha ogórki, szpinak, jarmuż i owoce, pije i mówi, że są pyszne. Mnie to bardzo cieszy, myślę, że każdą mamę cieszyłby taki widok. :) Długo szukałam tego jedynego i padło na Mini blender RONIC
MamaOskarka