ogórki - 26028 przepisów (strona:1048/1736)

Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 191

sosu zależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wegetariański gulasz z ciecierzycą 116

oleju 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 12 % pół łyżeczki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 koncentratu dodatki: szczypiorek i natka pietruszki do posypania kasza jęczmienna i ogórek kiszony Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy liść laurowy i resztę przypraw, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odsączoną i opłukaną cieciorkę. Chwilkę podsmażamy po czym zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem(...)wlewamy do garnka. Dusimy jeszcze około 10 minut po czym dodajemy przecier i mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Całość podajemy posypane szczypiorkiem i natką z ugotowaną kaszą i ogórkiem kiszonym. Smacznego :) Artykuł Wegetariański gulasz z ciecierzycą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tortilla z jajecznicą 149

warzywami:). Jeśli śniadaniowe kanapki już Wam się znudziły, sięgnijcie po tę tortillę:).  2 placki tortilli  4 jajka 4 liście sałaty garść kiełków pomidor 1/4 papryki kawałek ogórka  szczypior  sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, często mieszając smażymy aż się zetną. Wszystkie warzywa kroimy.  2. Tortillę podgrzewamy(...)chwilę w grillu elektrycznym lub na patelni. Na każdy z placków wykładamy: sałatę, usmażone jajka, kiełki, pomidora, paprykę, ogórka, szczypior.  3. Każdy z placków składamy, przekrawamy na pół

Szefowa kuchni
Restauracja UKIM, pysznie jak u wietnamskiej mamy 164

Była doskonała! Dawno nie jadłam tak smaczniej zupy. Udon z pieczoną kaczką Teraz czas na drugie dania.   Kaczka Cesar Roll to luzowana kaczka, placki pszenne, ogórek, Kim Chi, łodygi lotosu, zielony ogórek, świeża kolendra i pachnotka (35,90 zł). W zestawie są podawane dwa sosy: słodki sojowy oraz sosu hoisin. Placki są parowane i podawane w bambusowym koszyku

Kulinarne przygody Gatity
Panzanella – wersja zimowa sałatki z pomidorów i sucharków 204

puszki) puszka pomidorów całych (zachować sok z puszki) – pokrojonych na duże kawałki 2 dojrzałe pomidory malinowe – pokrojone na kawałki papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki mały ogórek szklarniowy (lub pół dużego)– obrany i pokrojony na kawałki, lekko posolony mała cebula czerwona – cienko pokrojona w piórka i posolona 6 filetów z anchois (opcjonalnie) kilka listków bazylii do dekoracji garść(...)miseczce wymieszać czosnek, pieprz, sok i skórkę z cytryny, oraz sok z odsączonej puszki pomidorów i fasoli. Zalać sucharki tym sosem. Ułożyć na nich pomidory i paprykę. Posypać kawałkami ogórka i cebuli. Udekorować anchois, bazylią, kaparami i odrobiną oliwy. Podawać od razu. Artykuł Panzanella – wersja zimowa sałatki z pomidorów i sucharków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Śledzie z kurkami marynowanymi 235

odsączenia. Śledzie kroimy na paski ok. 1,5 cm. Dodajemy odsączone kurki (w całości, można dać z marchewką i gorczycą z marynaty), cebulę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórki, liście laurowe, ziele angielskie. Oprószamy pieprzem cytrynowym, skrapiamy olejem, bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na noc do lodówki, aby potrawa „się przegryzła”. Śledzie z kurkami marynowanymi

mojewypiekiinietylko
Żołądki duszone z pieczarkami 218

Kolejna wersja dania dla miłosników podrobów. Tym razem żołądki duszone w sosie z pieczarkami. Pyszny sosik podałam z kaszą bulgur i ogórkami z czosnkiem z domowych przetworów. składniki: 800 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka 300 g pieczarek 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 listki laurowe kilka kulek angielskiego ziela sól,pieprz garść posiekanej natki pietruszki

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak ze świeżej kapusty po rosyjsku 127

Składniki pół głowki białej kapusty 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki cebula biała rzepa 3 kwaśne jabłka 1 l bulionu wołowego 3 łyżki masła pół szklanki kwasu z kiszonych ogórków sól pieprz kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy koperek Przygotowanie Łodygi selera, marchew oraz rzepę obrałem, pokroiłem w słupki, a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyłem na maśle

R'n'G Kitchen
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami 192

mieszamy z dodatkami. \r","Posypujemy na koniec fet\u0105 i natk\u0105 je\u015bli lubimy i pestkami dyni.\r"]} Drukuj Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami Składniki 1/2 ogórka 6 połówek suszonych pomidorów + kilka łyżek oliwy spod nich 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek pestki dyni feta, natka, cebula (opcjonalnie) sól, pieprz Sposób przygotowania Kaszę gotujemy zgodnie(...)instrukcją, tak aby mieć ok. 1 szklanki po ugotowaniu. Ogórka kroimy w kostkę. Jeśli jemy w domu, dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Pomidory kroimy w paseczki a oliwki w plasterki. Pestki dyni jeśli nie były z pomidorami to podprażamy na suchej patelni. Kaszę doprawiamy, dodajemy kilka łyżek oliwy spod pomidorów i mieszamy z dodatkami. Posypujemy na koniec fetą i natką jeśli

Mieszam w Garnku
Sałatka z ryżem 272

jaśminowego ponieważ moim zdaniem jest on najsmaczniejszy z dostępnych gatunków ryżu. Polecam spróbować     Składniki: 1/2 szklanki ryżu (użyłam ryżu jaśminowego) 2 jajka 15 dkg szynki 1 gruntowy ogórek 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy(...)ząbek czosnku   *** Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, studzimy *** *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Do miski dodajemy też jajka i ryż. Wszystko razem mieszamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, musztardą

Blog z Apetytem
Domowy zakwas na żur śląski 202

żurek śląski , a nadwyżkę , przelać do butelki i wstawić do lodówki …zużyjecie , nawet po 3- 4 miesiącach Smacznego ! Ciekawostka : żeby przyśpieszyć fermentację , można dodać łyżeczkę soku z kiszonych ogórków lub kapusty Artykuł Domowy zakwas na żur śląski pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pulpety w sosie koperkowym 140

takie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem...  Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki

Kardamonovy
Surówka z pora z kiszonym ogórkiem 185

Blueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z pora z kiszonym ogórkiem i jabłkiem jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych, zarówno tych mięsnych jak i … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Surówka z pora</span> z kiszonym ogórkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Surówka z pekinki z chrupiącymi dodatkami 223

Taka surówka sprawdzi się jako dodatek do obiadu jak i do domowego fast foodu. Robi się szybko a jest bardzo smaczna! 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek zielony ½ czerwonej papryki 2 marchewki 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Obranego ogórka oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka z brokułami i kozim serem solankowym (w jogurtowo-czosnkowym sosie) 206

wyjątkowego smaku. Prosto, a jakże pysznie. Spróbujcie. Polecam Wam produkty z Koziej Farmy Złotna . Smak i jakość. Składniki: 1 główka sałaty kilka ugotowanych różyczek brokuła 1 pomidor 1 duży ogórek kiszony kozi ser podpuszczkowy solankowy od Kozia Farma Złotna Na jogurtowo-czosnkowy sos: 6 łyżek koziego jogurtu od Kozia Farma Złotna 1 ząbek czosnku sól ziołowa do smaku (u mnie(...)mieszamy ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami. Odstawiamy na chwilę. Sałatę rwiemy w rękach i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojonego (dowolnie) pomidora, pokrojonego w półplasterki kiszonego ogórka, kilka ugotowanych różyczek brokuła i pokrojony w kostkę kozi ser podpuszczkowy solankowy (ilość wg własnych upodobań). Mieszamy składnik. Przekładamy do salaterki lub innej miski. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem

Słodkie okruszki