wskazane. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Składniki (2 porcje): 2 garści jarmużu 0,5 szklanki (100 g) suchej kaszy jęczmiennej pęczak 2 jajka 0,5 ogórka 4 rzodkiewki 0,5 awokado 50 g sera feta 2 łyżki oleju rzepakowego 0,5 pęczka szczypiorku 1-2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kaszę ugotować(...)mniejsze części). 3) Dodać ugotowaną kaszę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około 1-2 min., a następnie odstawić do wystudzenia. 4) Wystudzoną kaszę z jarmużem nałożyć na talerze, dodać ogórka, rzodkiewki i obrane awokado pokrojone w plasterki. Całość doprawić solą i pieprzem. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i położyć jajka przekrojone na pół. 6) Podawać
Fitsweet.merównież po przepis na SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI, SAŁATKĘ Z POMARŃCZĄ oraz SAŁATKĘ Z GRUSZKĄ Składniki (2 porcje): Sałatka: 1 plaster (300 g) arbuza bez pestek 2 garści rukoli 1/2 ogórka 1/4 czerwonej cebuli 10 czarnych oliwek 1 plaster (80 g) sera feta kilka listków mięty Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony(...)pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Arbuza pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 3) Dodać pokrojony ser, ogórka, cebulę, oliwki oraz listki mięty. 4) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 5) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem
Fitsweet.meCENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, po 1/2 średniej wielkości papryki - żółtej, zielonej i czerwonej, 50 dag pieczarek, średniej wielkości ogórek kiszony, 500 g sosu do spaghetti, pieprz chili cayenne, sól, zioła prowansalskie, 4 plastry sera żółtego. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Na łyżce oleju podsmażam kiełbasę(...)pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni dodaję pokrojone w większą kostkę warzywa - pieczarki i paprykę oraz odrobinę soli. Podsmażam do momentu wyparowania wody z pieczarek, dodaję ogórka pokrojonego w małą kosteczkę, smażę jeszcze przez chwilę. Do podsmażonej kiełbasy z warzywami wlewam sos, dodaję zioła prowansalskie i odrobinę pieprzu chili cayenne, gotuję przez 3-4 minuty na małym ogniu
JejKuchniaburaków 4 ząbki czosnku 3 ziarna angielskie2 liście laurowe 3 goździki 2 gałązki kopru 1 l wody 1,5 łyżki soli himalajskiej 1 łyżka soku z kiszonych ogórków PRZYGOTOWANIE: Przegotowaną zimną wodę mieszamy z solą. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w dużym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy osoloną wodą. Zakręcamy
Marcepanowa kuchniaoliwie dość dużo sałaty rzymskiej( jako dodatek, a przede wszystkim sprytny sposób ,aby nam się paluszki nie "pobrudziły". To mój trick u dzieci ) oliwa z oliwek extra vergine świeży ogórek opcjonalnie glassa balsamica z octem balsamicznym z Modeny Wykonanie proste jak drut. Wafle skrapiamy oliwą z oliwek. Dodajemy ogórek w plasterkach, salami i pomidory suszone. Na koniec ser, sałatę
Z Kuchni Do Kuchnilinolenowego omega-3. Olej ten przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapraszam na zdrową i pyszną sałatkę! Składniki: 1 szkl kaszy kuskus 3 małe pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej papryki 1 pęczek natki pietruszki 20-30 listków świeżej mięty 4 łyżki soku z cytryny 6-7 łyżek oleju lnianego, np. SemCo 1 ząbek czosnku sól pieprz(...)Wykonanie: Kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem ok 1 cm powyżej jego powierzchni. Odstawić na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Ogórka również obrać i razem z papryką pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i miętę drobno posiekać. Wszystko wymieszać z kaszą kuskus. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, całość
Trufelkowotuńczykiem i jajkiem Na kolację i do pracy - propozycje na szybką sałatkę! Proste przygotowanie i lubiane składniki! Składniki (2 porcje): - 1 puszka tuńczyka - 3 lub 2 jaja - 1/3 ogórka - mix sałat - 1/2 opakowania - kilka pomidorków koktajlowych Sos: - 1 łyżeczka musztardy fracuskiej - 1 łyżeczka chrzanu - 3 łyżeczki oliwy - 3 łyżeczki wody - 1 łyżeczka bazylii - pieprz i sól Sposób przygotowania(...)sałat ułóż na talerzu - pokrój pomidorki i ogórka - odsącz tuńczyka z wody - jaja ugotuj na twardo - wszystkie składniki dodaj na sałatę - składniki sosu połącz i dodaj do sałatki SMACZNEGO! Porcja do pracy i na kolację
MintTastełososia – składniki 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki miodu świeżo zmielony pieprz Zdrowa sałatka – składniki miks sałat czerwona cebula pomidor zielony ogórek sos: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżki miodu, sól, pieprz Pieczony łosoś ze zdrową sałatką – przepis Łososia myjemy i dokładnie osuszamy. Delikatnie oprószamy go pieprzem(...)cytryny. Smażymy go ok. 4 minut z każdej strony na patelni grillowej. Pamiętajcie aby zacząć smażenie od strony bez skóry. Pomidory kroimy w ćwiartki, cebulę w cienkie piórka, ogórka w półplasterki (jak go dokładnie umyjecie – nie musicie obierać go ze skórki). Wszystkie składniki mieszamy. W miseczce mieszamy składniki sosu i polewamy nim naszą sałatę . Na talerzu układamy odrobinę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdyby ktoś mnie zapytał jakie są moje ulubione składniki w kuchni, odparłabym bez wahania, że chili, jalapeño, limonka i cheddar…oczywiście zaraz po ogórkach kiszonych ;) Ale to właśnie kuchnia meksykańska, w której pełno kolorów, pikantnych i wyrazistych smaków, jest moją ulubioną. Chciałabym Wam dziś, trochę o niej opowiedzieć. W Meksyku kuchnia bardzo silnie łączy się z tradycją. Była
Mienta blogSkładniki: Kilka listków sałaty lodowej 1 opakowanie "Mix sałat" 1 ogórek 1 pomidor Pół opakowania Sera feta 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Pęczek koperku 3 łyżki oliwy Kilka kropli octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Na półmisek wykładamy mix sałat oraz pokrojoną sałatkę lodową. Kroimy w kostkę ogórka i pomidora i wykładamy na sałatę. Następnie posypujemy serem fetą pokrojonym
Olga Piecze i Gotujeblachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo polewamy dobrym olejem - bez również są dobre
Szkrab Je SamWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę. Podajemy udekorowane np. sałatą , pomidorkami koktajlowymi i ogórkami kiszonymi. Smacznego
Kawa z mlekiemwypieczonym mięsem z rusztu. Obecnie częściej trafia na stół jako alternatywa mizerii. Mocno koperkowy z wyczuwalną nutą czosnku pasuje do większości dań obiadowych. Składniki (4 porcje) -1 świeży ogórek -1/2 pęczka koperku -naturalny jogurt grecki ok. 150g -1 ząbek czosnku -sól, pieprz Przygotowanie Ogórek umyć, obrać, zetrzeć na tarce o gruchych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek umyć
Zielona Kuchniazalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce lub na półmisku. Zalej ją ciepłą zalewą. Gotową rybę po żydowsku możesz podawać na ciepło lub zimno udekorowaną natką pietruszki, papryką lub kiszonymi ogórkami
blog.moje-pasje.info