oleju lnianego z ulubionymi ziołami i suszoną natką – wyszły wspaniałe, gorące i chrupiące grzanki takie jak lubię. Składniki: kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego lub białego majonez kilka pomidorków koktajlowych ogórek kiszony mała cebulka kilka plastrów żółtego sera oliwa z oliwek + olej lniany lubczyk, przyprawa do pizzy, świeżo zmielony pieprz, suszona natka Przygotowanie: Kromki chleba smaruję delikatnie majonezem, układam na nich(...)plasterku cebuli. Na to układam plasterek sera (może być tarty), kroję (opcjonalnie) na trójkątne grzanki. Na nie układam plasterki pieczarki i plasterki pomidora lub ogórka. Robię i takie i takie. Oliwę (kilka łyżek) mieszam z olejem lnianym, dodaję przyprawy, mieszam, delikatnie polewam wierzch każdej kromki. Robię to łyżeczką do herbaty. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C, piekę grzaniem góra-dół
Zasmakuj Kuchnizrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania hektolitrów wody, pryszniców trzy razy dziennie oraz żarcia pomidorów i ogórków małosolnych, nie robi mi się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś
ladykitchenmakrelą i porem , i też przepyszną z awokado i rzodkiewką . Wszystkie cudownie sprawdzą się na kanapki w leniwy poranek. Dziś do kompletu proponuję sałatkę jajeczną z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym, czyli idealną na jesienne dni. Szybka, łatwa i przyjemna, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4-5 porcji) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, obrane
karmelowygustu :) Składniki: 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu (przed ugotowaniem) 250 g. szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 5 jajek na twardo 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 4 ogórki korniszony (jak malutkie to więcej) 1 cebula 1 szklanka słoneczniku łuskanego 3 łyżki majpnezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Warzywa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, wrzucić
Agusiowe smakołykistarofrancuskiej. Obie wersje świetne, choć jednak większość domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;) 400 g makaronu mini kokardki Lubella 2 mini sałaty rzymskie 1 ogórek tzw wąż 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie(...)cytryny sól, pieprz mieszanka ziół greckich do smaku Umyte warzywa kroimy: sałatę na cienkie paseczki, papryki (zarówno świeże, jak i konserwową) na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki na plasterki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki
Smaki Na Talerzuworld – it is worth it! SKŁADNIKI (na dużą miskę): 2 torebki (200 g) kaszy jaglanej 350-400 g piersi kurczaka 10-12 pomiorów suszonych 1 średni ogórek 1 duże awokado Sos: oliwa sok z cytryny sól, pieprz, koperek INGREDIENTS (for a big bowl): 200 g millet 35-400 g chicken breast 10-12 dried tomatoes 1 medium cucumber(...)ostygnięcia. Jak kurczak się smaży zajmij się krojeniem warzyw (od czasu do czasu mieszając kurczaka, żeby się nie przypalił). Pomidory suszone na dość wąskie (+/- 0,5 cm) paski. Ogórka porządnie umyj, odetnij końcówki, przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką usuń nasiona. Ponownie przekrój wzdłuż na pół i pokrój w kawałki mniej więcej tej samej szerokości co pomidory. Awokado przekrój na pół
Martyna CooksSKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1-2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz Sos ketchupowy: 1-2 łyżki(...)dużo, bo ciężko będzie potem jeść burgery. Wszystkie składniki układamy na spodzie bułki, kolejność dowolna Ja ułożyłam po kolei – chutney, ser, sałatę, burgera, cebulę, pomidora i ogórka, na wszystko góra od bułki. Jak burger stoi o właśnych siłach lekko dociśnij górę do reszty, żeby wszystko się ładnie ułożyło. Prepare the chickpeas like for the hummus (instructions HERE ). After cooking
Martyna Cooksreducing sauces, especially red. Na tortilli układamy porcję sosu, posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem, zawijamy i można jeść! Do środka możesz dorzucić np. sałatę, a obok pokroić ogórki – dodatki są dowolne, a smak zawsze obłędny! Put on the tortilla a portion of sauce, sprinkle it with grated cheese, wrap
Martyna Cookssałatki, bo wiem, że jej smak będzie obłędny. Sałatka z makrelą Składniki: 1 porcja garść zielonej sałaty, kolorowej i trochę jarmużu 100 g wędzonej makreli 2 jajka kawałek ogórka ½ czerwonej papryki, małej ½ awokado Cheddar sos 4 grube plastry żółtego cheddar 150 ml śmietanki lub mleka szczypta białego pieprzu i soli szczypta kajeńskiego pieprzu sól do smaku Do małego garnuszka wlej(...)Ugotuj jajka na twardo, zalej zimną wodą. Schłodzone jajka obierz ze skorupki i pokrój w szóstki. Opłukaj i osusz z wody sałatę. Ułóż na talerzu na przemian z plasterkami ogórka i cienko pokrojoną papryką. Oddziel rybę od skóry i ości. Ułóż w kawałkach na warzywach wraz z jajkami i połówką rozkrojonego awokado. Podaj sałatkę z cheddar sosem
codojedzeniaróżne sposoby, dziś zrobiłem z kurczakiem, czyli szybko i smacznie. SKŁADNIKI: • ok.5-6 szt. tortilli • podwójna pierś z kurczaka • przyprawa do gyrosa lub inna • 1/2 kapusty pekińskiej • 2 pomidory • ogórek • puszka fasolki • 1/2 cebuli SOS: • 1 mały jogurt naturalny • 1-2 ząbki czosnku • łyżka majonezu • szczypta soli i cukru Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę(...)przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego
KUCHNIA POLSKAczęsto dodaję je do sałatek. 1 batat 1 kawałek dyni 1 papryka czerwona 10 pomidorków koktajlowych 8 kulek mozzarella 4 pomidory suszone 1 główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek przyprawa do sałatek 1 łyżka octu winnego 4 łyżki(...)słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią
wesoła kuchniakoniec smażenia wszystko posypujemy mąką. Dokładnie mieszamy. Ugotowaną fasolę odsączamy na sitku. Wkładamy do dużego garnka. Do fasoli dodajemy grzyby, cebulę z kiełbasą i boczkiem. Dokładamy pokrojone w półplasterki ogórki. Danie podlewamy niewielką ilością wody (można użyć wody w której moczyły się grzyby). Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Chwilę dusimy. Podajemy
Pobite gary BarbarySkładniki dwa kotlety schabowe kilkanaście pieczarek 100 g suszonych borowików ogórek kiszony czosnek, sól, pieprz sos sojowy Przygotowanie Kotlety rozklepać, oprószyć solą, pieprzem i nasmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem (z dwóch stron). Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Następnie przełożyć na kotlety (ok łyżkę) dodać ćwiartkę ogórka i plasterek sera
Gaździnka warzygram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda sól mielone kulki: 500 gram mięsa mielonego 1 papryka u mnie pieczona ale może być świeża 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 1 jajko płaska łyżeczka wędzonej papryki pęczek szczypiorku olej do smażenia pozostałe: grzyby - ilość i rodzaj dowolny u mnie ok 200 gram podgrzybów duża łyżka(...)mielone kulki: Mięso mielone przekładamy do miski, dorzucamy do niej również jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, wędzoną paprykę, posiekany szczypiorek, upieczoną i obraną ze skóry paprykę i pokrojonego drobno ogórka kiszonego. Wyrabiamy farsz ręką, aby dobrze połączyć składniki. Formujemy nie wielkie kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, następnie kładziemy usmażone grzyby
Życie zaczyna się w kuchnimożna na nim przetrzymać cały weekend. Przepis na chłodnik z buraków pieczonych : 2 duże pieczone buraki 400 g domowego jogurtu naturalnego , greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 mały ogórek gruntowy 2 rzodkiewki szczypiorek sól morska i czarny pieprz do smaku Jak przygotować chłodnik z buraków pieczonych? Najlepszy chłodnik jest z pieczonych buraków. Jak upiec buraki, wpis znajdziecie tutaj . Do pojemnika(...)blendera przekładamy buraki, obranego ze skórki ogórka, rzodkiewkę, zimny jogurt, czosnek, sól, pieprz , całość miksujemy pulsacyjnie na gładki krem. Jeszcze ewentualnie doprawiamy do smaku. Wstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przelewamy do miseczek lub szklanek, dekorujemy np. szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Smacznego! The post Chłodnik z buraków pieczonych appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię