na zimno - 10906 przepisów (strona:387/728)

Ryby na kwaśno 129

Ryby na kwaśno doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska nie tylko w okresie świątecznym. Można wzbogacić nimi zbliżające się karnawałowe przyjęcia, gdyż wspaniale pasują do różnego rodzaju alkoholowych trunków:) Do przepisu możemy użyć ryb świeżych lub mrożonych. Czas przygotowania nie obejmuje okresu leżakowania ryb w przyprawach

Milion Smaków
Sernik czekoladowy z amaretto 148

serników? Ja nie. Jeżeli szukacie jakiegoś słodkiego "pewniaka" warto rozważyć właśnie sernik. A rodzajów jest naprawdę mnóstwo - od klasycznego, puszystego, po różne wariacje migdałowych, czekoladowych czy na zimno. Różne pomysły znajdziecie oczywiście na naszym blogu - wystarczy wpisać w wyszukiwarce "sernik". Inspirację do ciasta, które prezentuję poniżej zaczerpnęłam z kuchni włoskiej. Spód przygotowałam na bazie ciasteczek amaretti

Milion Smaków
Parówka w szlafroku 142

Pyszna i szybka przekąska. Smakuje dobrze na zimno, ale doskonale na gorąco - świeżo po zrobieniu. Dodatkowym atutem jest to, że takie parówki można maczać w dowolnym sosie lub kilku i w ten sposób wzbogacać smak

Milion Smaków
Grillowane tortille na dwa smaki 235

dostarczą sił na długą zabawę. Poniżej przepis, który spełnia wszystkie funkcje udanych przekąsek na karnawałową imprezę. Grillowane tortille można przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw. Drugie - z kozim serem, szynką i pomidorkami koktajlowymi. Do podania przyda

Milion Smaków
Tarta z szpinakiem i ricottą 128

chcecie ograniczyć ilość mięsa w swojej diecie. Szpinak, ricotta, parmezan i pomidorki koktajlowe na idealnie kruchym spodzie na pewno przypadną Wam do gustu - zarówno na ciepło jak i na zimno

Milion Smaków
Francuska przekąska 140

Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słono. Ser pleśniowy typu rokpol świetnie komponuje się z upieczonym ciastem francuskim. Pyszne na ciepło gdy ser jest lekko płynny i później na zimno gdy jest już twardym wypełnieniem ciastka

Milion Smaków
Świderki z boczkiem i serem 115

Szybka, smaczna i ciekawie wyglądająca przekąska. Wymaga trochę uwagi podczas "skręcania" świderków, ale już przy drugim pasku nabiera się wprawy. Doskonale smakują i na ciepło i na zimno są więc idealnym daniem na wszystkie spotkania i imprezy. Zwłaszcza do piwa

Milion Smaków
Naleśniki gryczane z świeżym szpinakiem i serem 161

tyle wdzięcznym daniem, że można przy nich pokombinować zarówno z ciastem, jak i z nadzieniem. Do tego są proste do przygotowania, łatwe do odgrzania a nawet dobre na zimno. W tym przepisie do ciasta wykorzystałam mąkę gryczaną, która jest bardzo zdrowa i bezglutenowa. Do jej charakterystycznego smaku z nutą goryczki doskonale pasuje świeży, krótko podsmażony na maśle szpinak. Do tego

Milion Smaków
Kasza jaglana z szparagami i szynką parmeńską 113

ciepło i na zimno, na obiad i na kolację - to danie jest naprawdę bardzo uniwersalne. Kaszy jaglanej nie muszę reklamować - jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, oczyszcza organizm i dodaje energii. Dodatki do niej to cały miks pyszności - zielone szparagi, suszone pomidory, szynka parmeńska, ser feta, prażone pestki dyni i aromatyczne zioła. Danie może stać w lodówce przez kilka

Milion Smaków
Zgrzewane kanapki z kurkami i oscypkiem 119

lasach i sklepach. A kurki świetnie komponują się ze słonym smakiem oscypka. Do tego pełnoziarniste pieczywo, trochę cebuli i mamy kanapkę, która smakuje idealnie na gorąco i na zimno

Milion Smaków
Naleśniki z truskawkami 136

Takie naleśniki robi się dość szybko więc można je zrobić nawet na śniadanie (jak w moim przypadku - idealny początek dnia). Smakują dobrze na ciepło i na zimno - no i wykorzystują pełnię smaku truskawek z których trzeba korzystać przez ten krótki okres w roku kiedy goszczą na naszych stołach

Milion Smaków
Karp zapiekany w śmietanie 147

Sezon na karpia w pełni więc koniecznie spróbujcie przyrządzić go na kilka ciekawych sposobów. Oprócz klasycznego czyli smażenia karpia możecie też przyrządzić na zimno w galarecie lub zapiec go w piekarniku z ulubionymi dodatkami. Tutaj karpia najpierw podsmażyłam a następnie zapiekłam z kawałkami ziemniaków, śmietaną i parmezanem. Minusem są oczywiście ości, na które trzeba uważać

Milion Smaków
Serduszka z orzeszkami pinii i parmezanem 133

smakuje jeszcze lepiej dzięki temu, że orzechy pinii dobrze komponują się z parmezanem. Jak większość przekąsek z użyciem ciasta francuskiego - robi się szybko, można podawać na ciepło i na zimno i można długo przechowywać - jeśli, oczywiście, nie zje się wszystkiego od razu

Milion Smaków
Zupa śliwkowa 148

suszonych owoców, natomiast w karnawale króluje u nas zupa śliwkowa. Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Od razu zasmakowała całej rodzinie. Podajemy ją zarówno na ciepło jak i na zimno, dzięki czemu przygotowaną rano zupę można podjadać przez cały dzień, gdyż na jednej porcji na pewno się nie skończy

Milion Smaków
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 150

efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć jako gorąca lub zimna przekąska, a nawet - jak w moim przypadku - jako śniadanie i dobry początek dnia

Milion Smaków