na zimno - 10906 przepisów (strona:386/728)

Kotleciki z jarmużem 203

tartej lub otrębach, rozgrzewamy patelnię, dodajemy dwie łyżki oleju i smażymy na małym ogniu z dwóch stron.    Takie kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mmm Pycha! Zapraszam na facebooka

NA MOIM TALERZU
Biszkoptowy omlet z jarmużem, marchewką i serem feta 189

podsmażyć omlet na większym ogniu, a następnie wstawić patelnię do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na kilka - kilkanaście minut, aż góra lekko się zrumieni. Podawać na gorąco lub zimno. Wspaniale smakuje z cząstkami świeżego pomidora

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 415

szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta z  ćwiartki cytryny Świeżo mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu

Kolizje Smaków
Szarlotka tradycyjna 148

całą sobotę, ale ponieważ miałam inne zajęcia na to już czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam, zabrałam się za pieczenie :) uwielbiam taką na ciepło, na zimno - pod każdą postacią :D bardzo szybko znikała, aż dziwne, że jeszcze w poniedziałek było kawałek. Szarlotki są trochę pracochłonne, ale jak się lubi je jeść to trzeba trochę czasu poświęcić

Kolorowy Przepisownik
Placki ziemniaczane, tzw. bliny 135

łyżką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy formując cienkie placuszki (lekko wyrosną). Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło lub na zimno

Kolorowy Przepisownik
Ryba zapiekana w warzywach 177

przykrywki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco

Kolorowy Przepisownik
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 185

więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę czy piknik ;) P.s. Lepienie bułeczek jest troszkę pracochłonne, dlatego dla bardziej leniwych proponuję wycinać większe koła. Można

Kolorowy Przepisownik
Placek do barszczu 206

ciepły spód) nakładamy farsz i równo rozprowadzamy, po czym przykrywamy rozwałkowaną na prostokąt drugą połowę ciasta. Nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Najlepiej podawać na zimno. Podczas pieczenia wytopi się trochę tłuszczu z mięsa, ale tłuszcz ten wsiąknie w ciasto na spodzie

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z kukurydzy, z chipsami z kindziuka i popcornem 202

chipsami z kindziuka i z popcornem zrobi piorunujące wrażenie na Waszych gościach. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Polecam z czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - kilka orzechów nerkowca - sól, pieprz - dodatkowo: plastry kindziuka/salami

CookYourself
Mielonka z szynkowara 237

wodę do temperatury 80 stopni i parzyć mielonkę przez 80 minut. Temperatura końcowa na termometrze, to 71 stopni. Szynkowar wyjąć z garnka i schłodzić wstawiając go do naczynia z zimna wodą, ostudzony wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie usunąć sprężynę dociskową i pokrywkę, obrócić szynkowar do góry dnem i polać go wrzącą wodą. Mielonka wypadnie

Gosia gotuje
Kurczak panierowany a'la KFC 154

różnych sposobów - z puree ziemniaczanym i brokułami jak tutaj lub pokrojone w niewielkie podłużne kawałki podawane z sosami do maczania (niezawodna opcja na niewielką domówkę). Świetnie smakuje też na zimno np. w kanapce

Milion Smaków
Jajka po szkocku 143

Idealne na przekąskę, śniadanie czy danie do przegryzania na imprezę. Smakują przysznie na ciepło oraz na zimno. Najlepiej podawać z sosem tatarskim

Milion Smaków
Tarta z kurkami 119

przekąskę ale również na lunch do pracy. Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych - tartę z kurkami. Prosta do przygotowania zachwyca smakiem przez kilka dni. Pyszna również na zimno

Milion Smaków
Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine 127

Sycące połączenie boczku, sera i cebuli. Quiche Lorraine to tradycyjne francuskie danie z Lotaryngii, które dość łatwo można zrobić w domu. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno jako przekąska

Milion Smaków
Krokiety z pieczarkami 160

przyprawy. Nadzienia nigdy nie miksuję chociaż wiem, że niektórzy lubią taką wersję. Ja zdecydowanie wolę tą z wyczuwalnymi kawałkami pieczarek. Tym pysznym daniem objadam się na ciepło i na zimno, na obiad i na kolację. Poniżej niezawodny przepis

Milion Smaków