na zimno - 10906 przepisów (strona:379/728)

Tarta z botwinką 176

przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką,  z dodatkiem sera feta. Pyszna na ciepło, jak napisałam, ale ja lubię ją też na zimno.   Tarta  z botwinką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie francuskiego ciasta (u mnie mrożone) 1 pęczek botwinki 1 cebula oliwa

Kulinarne przygody Gatity
Obiad w jesiennych barwach 204

lubię "czystą" soczewicę;) Pod koniec duszenia warzyw możesz dodać do nich soczewicę. Ja podałam oddzielnie. Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem. Bezpośrendio przed podaniem dodaj oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno - bogactwo omega 3:)) Smacznego

pyszne zdrowości
Kotleciki jaglane z jarmużem i tofu 239

koniec zwiększyłam ogień, by kotleciki mocno się przyrumieniły z każdej ze stron.  Porady: Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Zimne mogą być dość suche. Jeśli chcesz jeść je na zimno to dodaj więcej chia lub tłuszczu. Smacznego

pyszne zdrowości
Przepyszny tofurnik na zimno, truskawkowy 336

dbać o moją rozchwianą insulinę. Były więc jajka, był też łosoś i trochę niskoglikemicznych wypieków, między innymi ten przepyszny i cudnej urody tofurnik! Pierwszy raz robiłam tofurnik na zimno, musiałam więc posiłkować się przepisem z Jadłonomii. Pyyycha! Miałam zamrożone truskawki z lata, przepysznie skomponowały się z lekko cytrynowym "serkiem". Nie mogę jeść cukru więc zastąpiłam go stewią i odrobiną syropu

pyszne zdrowości
Gorąca czekolada - wegańska 233

warunkiem, że jest prawdziwa, gęsta i nie za słodka. W różnych kawiarniach często gorącą czekoladą nazywają coś, co bardziej przypomina rzadkie kakao. Straszne uczucie - idziesz do knajpy, jest zimno, chcesz się rozgrzać, zamawiasz gorącą czekoladę, marzysz o tym gęstym, aromatycznym, ciepłym i przepysznym napoju... i dostajesz kakao z proszku :( Dlatego lepiej jest zrobić gorącą czekoladę w domu, wtedy jest dokładnie

pyszne zdrowości
Gazpacho 176

Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.  Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa

wyzwania kuchenne
Lodowiec z truskawkami 194

Truskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest mało, trudność polega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona) 4 łyżki soku z cytryny

Kuchcik gotuje
Tarta winna bo idealna do wina 208

termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina.  Jestem przekonana, że doskonale będzie również smakować na zimno, jako np. zakąska na przyjęciu.  Niestety tym razem nie udało mi się jej wypróbować, bo zniknęła z talerzy w mgnieniu oka ... :) Smacznego

Garniec Magalie
Gryka Cake 173

przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej się kroi. Porcje ciasta można podawać polane syropem klonowym lub jogurtem naturalnym.  Kaszy gryczanej nie powinno zabraknąć w diecie. Jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, błonnika, kwasu foliowego

My Chcemy Jeść
Piernikowe gwiazdki 164

delikatnie wykrawamy pierniki. Wierzch można posypać cukrem pudrem (użyłam mieszanki cukru pudru i cukru brązowego). Resztki, które zostaną z ciasta można wykorzystać jako spód w  tarcie makowej na zimno

My Chcemy Jeść
Tarta makowa 177

może zabraknąć ciasta z makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu

My Chcemy Jeść
Jaglaniec 201

drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, które pochodzi Azji. jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ale za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz

My Chcemy Jeść
Sałatka ze szpinaku i pieczarek 191

łodygi i wrzucamy go do dużej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek. Na wierzch wykładamy pieczarki i obsypujemy nerkowcami. Sałatkę można podawać z ciepłymi pieczarkami, ale równie smaczna jest na zimno. Szpinak zawiera przeciwutleniacze - beta-karoten i luteinę. Jest bogaty w magnez, potas i żelazo. W szpinaku znajdziemy witaminy z grupy B, C oraz E, która opóźnia procesy starzenia. Korzystnie wpływa

My Chcemy Jeść
Wielkanocny serowiec z orzechami 181

rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu serowca. Ozdabiamy migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno

My Chcemy Jeść
Szaszłyki na raz 274

pieczenia. Wszystkie szaszłyki posypujemy tymiankiem. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni i pieczemy ok. 20. minut. Szaszłyki można podawać z ulubionym dipem i jako przekąskę na ciepło lub na zimno. Ananasy przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Ten egzotyczny owoc ma swoich fanów nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Ananasy zwierają bromelainę, czyli grupę enzymów, które mają

My Chcemy Jeść