na zimno - 10906 przepisów (strona:299/728)

Zrazy wołowe 371

warzywa – w przypadku naszego przepisu duszone w sosie razem z mięsem. Zrazy podajemy z reguły na ciepło jako główne danie, ale nie każdy wie, że doskonale smakują również na zimno jako przekąska. Zrazy wołowe 2015-12-20 04:59:11 Zrazy wołowe to bardzo popularna potrawa, ale wymaga odpowiedniej techniki – radzimy jak je przyrządzić, aby były delikatne, kruche i soczyste

Kulinarna Pokusa
Sałatka z wędzonym łososiem 280

składniki * 100 g łososia wędzonego na zimno * 1 sałata strzępiasta * 1/2 avocado * 1/2 długiego ogórka wężowego  dressing * 1/2 kubka jogurtu naturalnego * 1 pęczek koperku * 1 ząbek czosnku * sól, pieprz sposób wykonania Umytą i osuszoną sałatę pokroić na mniejsze kawałki, pokroić łososia, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić wzdłuż na cienkie plastry . Wszystkie składniki umieścić w misce lub pojemniku

Mix smaku
Ryba niespodzianka na Wigilię 206

śmietanką. Następnie dodajemy sok z cytryny, alkohol oraz przyprawy. Po zagotowaniu można przecedzić przez sito. Jak podawać? Podawać serwujemy na ciepło z sosami, ale smaczna jest tez na zimno

Szybko Tanio Smacznie
Rybne klopsiki 157

Takie klopsiki śmiało możecie już przygotować. Jak trochę postoją będą lepsze bo przejdą smakami. Podaje się je na zimno. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makowiec świąteczny z bakaliami 282

patelni rozpuścić masło, dodać miód i mak wymieszany z bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim ogniu około 10 minut. Przesmażoną masę makową pozostawić do całkowitego wystygnięcia (musi być zupełnie zimna) po czym dodać alkohol i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać. Przygotowanie makowca Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 2 równe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 399

ciepłej czekolady dodać ubitą śmietankę, energicznie wymieszać, żeby nie porobiły się grudki z czekolady - należy uważać, żeby czekolada nie była zbyt ciepła, bo może rozrzedzić ubitą śmietanę, ani za zimna - może się zbrylić w kontakcie z zimną śmietaną - na wierzch każdego serniczka nałożyć po 1-2 łyżeczki gotowego kremu, na nim delikatnie ułożyć bakalie - udekorowane serniczki ponownie schłodzić, co najmniej

Smakołyki Bereniki
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 209

posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku 240

grecku, chociaż z Grecją nie ma wiele wspólnego, bardzo łatwo przyjęła się w naszych domach jako danie wigilijne. To danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki są dość tanie, a wykonanie niezbyt pracochłonne. Potrzebujemy filetów dowolnej ryby oraz warzyw korzeniowych, m.in: marchewki, pietruszki i selera. U mnie przygotowuje się taką rybę na każdą wigilię

Pasja Smaku
Kiełbasa chłopska 227

osadzenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. No i u mnie zaczęły się kolejne schody. Kiełbasa miała być wędzona na ciepło, ale okazało się, że jest możliwość uwędzenia tylko na zimno. Przed wędzeniem ciepłym dymem pozostawiamy kiełbasę na 2 godziny na powietrzu, następnie przez 4 godziny wędzimy. Jak uzyskamy odpowiedni kolor kiełbasę parzymy przez 20 minut w 75 ° C. Po tym czasie

mojewypiekiinietylko
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 313

Nowego Roku.   Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno i za wilgotno na to, żeby mój zakwas miał szanse przetrwania i prawidłowego rozwoju. Zakwas to naturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając

Karo in the Kitchen
Ciepły koktajl z siemienia lnianego ze spiruliną 170

Uwielbiam ciepłe koktajle, szczególnie teraz, kiedy na dworze jest mgła...jest zimno i bez wyrazu. Uwielbiam tropikalne napoje i koktajle pobudzające do życia. Niejednokrotnie działają o niebo lepiej...od zwykłego posiłku. Składniki 1 grejpfrut 3 plastry ananasa jabłko jagody goji Symbio  do dekoracji pół małej łyżeczki ekologicznej spiruliny  Symbio 6 łyżek siemienia lnianego kilka listków świeżej bazylii kilka

Z Kuchni Do Kuchni
Kuchnia polska 007 182

Czyli jak James Bond degustował polskie wiktuały i nie tylko... Zupa bouilabasse, bulion potasowy, orzechowa mielonka, sola z rusztu, jajka en cocotte, rostbef na zimno z kartoflaną sałatką, jajecznica z bekonem, turbot poche, sauce mousseline, zwyczajne kanapki z angielską marmoladą czy wreszcie sławne ośmiorniczki w plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie

Grunt to przepis!
Wytrawne ciasteczka serowo – cebulowe 212

zwykłe paluchy, a powstały ciasteczka ślimaczki. Niby nic ale rodzica cieszy i to jak!  Zrobicie jak uważacie - paluchy, ślimaczki, a może paszteciki? Będą smaczne na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska :). Składniki: Na ciasto: ½ kg twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może

Nie tylko w kuchni
Zielone jajka – omlet ze szpinakiem 256

posmaż jeszcze minutę. Gotowe! Najpraktyczniejsze jest pokrojenie omleta w trójkąty – docenią to dzieci, bo tak można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać

PaleoSMAK