posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrecku, chociaż z Grecją nie ma wiele wspólnego, bardzo łatwo przyjęła się w naszych domach jako danie wigilijne. To danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki są dość tanie, a wykonanie niezbyt pracochłonne. Potrzebujemy filetów dowolnej ryby oraz warzyw korzeniowych, m.in: marchewki, pietruszki i selera. U mnie przygotowuje się taką rybę na każdą wigilię
Pasja Smakuosadzenia. Odstawiamy w chłodne miejsce. No i u mnie zaczęły się kolejne schody. Kiełbasa miała być wędzona na ciepło, ale okazało się, że jest możliwość uwędzenia tylko na zimno. Przed wędzeniem ciepłym dymem pozostawiamy kiełbasę na 2 godziny na powietrzu, następnie przez 4 godziny wędzimy. Jak uzyskamy odpowiedni kolor kiełbasę parzymy przez 20 minut w 75 ° C. Po tym czasie
mojewypiekiinietylkoNowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno i za wilgotno na to, żeby mój zakwas miał szanse przetrwania i prawidłowego rozwoju. Zakwas to naturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając
Karo in the KitchenUwielbiam ciepłe koktajle, szczególnie teraz, kiedy na dworze jest mgła...jest zimno i bez wyrazu. Uwielbiam tropikalne napoje i koktajle pobudzające do życia. Niejednokrotnie działają o niebo lepiej...od zwykłego posiłku. Składniki 1 grejpfrut 3 plastry ananasa jabłko jagody goji Symbio do dekoracji pół małej łyżeczki ekologicznej spiruliny Symbio 6 łyżek siemienia lnianego kilka listków świeżej bazylii kilka
Z Kuchni Do KuchniCzyli jak James Bond degustował polskie wiktuały i nie tylko... Zupa bouilabasse, bulion potasowy, orzechowa mielonka, sola z rusztu, jajka en cocotte, rostbef na zimno z kartoflaną sałatką, jajecznica z bekonem, turbot poche, sauce mousseline, zwyczajne kanapki z angielską marmoladą czy wreszcie sławne ośmiorniczki w plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie
Grunt to przepis!zwykłe paluchy, a powstały ciasteczka ślimaczki. Niby nic ale rodzica cieszy i to jak! Zrobicie jak uważacie - paluchy, ślimaczki, a może paszteciki? Będą smaczne na ciepło i na zimno. Możemy je podawać z ulubionym sosem lub popijać czerwonym barszczem. Jednym słowem – idealna przekąska :). Składniki: Na ciasto: ½ kg twarogu półtłustego, ½ kg mąki tortowej, 250 g margaryny, ulubiona mieszanka przypraw: może
Nie tylko w kuchniposmaż jeszcze minutę. Gotowe! Najpraktyczniejsze jest pokrojenie omleta w trójkąty – docenią to dzieci, bo tak można go jeść bez użycia sztućców. Pyszny na ciepło, jest także smaczny na zimno , przez co można dać go dzieciom do szkoły zamiast chleba albo wziąć ze sobą jako przekąskę na rodzinną wycieczkę. W domu możesz oczywiście rozwinąć to danie i podać
PaleoSMAKugotowanej kaszy jaglanej 2 daktyle natka pietruszki pół łyżeczki curry suszony koperek kawałek pora szczypta majeranku sól himalajska do smaku oliwa z ostropestu lub oliwa z oliwek Fasolkę zalej zimna wodą i zostaw na noc do namoczenia.Na drugi dzień wypłucz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstaw. Ugotuj kaszę jaglaną na sypko, odstaw. Wszystkie warzywa pokrój jak lubisz
Z Kuchni Do Kuchniidealna na wieczór ze znajomymi. Kilka daktyli, pleśniowy ser, orzechy i porcja francuskiego ciasta…Tak niewiele potrzeba do jej przyrządzenia. Przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Szybka przekąska Składniki: 12 przekąsek 1 arkusz francuskiego ciasta mała paczka daktyli 300 g pleśniowego sera 12 połówek włoskich orzechów, grubo pokrojonych roztrzepane jajko do posmarowania Ciasto lekko rozwałkuj
codojedzeniaindeks glikemiczny – a więc była zdrowa, nie tucząca i odpowiednia dla osób chorych na cukrzycę? Poniżej spis potraw, których przepisy pojawią się u nas w najbliższych dniach: Przystawki na zimno Tofu z warzywami po grecku. Bakłażan z warzywami po grecku. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki. Domowy pasztet z grzybów suszonych i siemienia lnianego. Zupy Lekka zupa grzybowa z kaszą
Przepysznik - BLW i nie tylkorombu kłaść nadzienie, dokładnie sklejając składać ciasto w trójkąt a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Smażyć w głębokim tłuszczu aż zrumienią się z obu stron. Podawać na zimno
królestwo garówpasztecika smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem, czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, do zezłocenia. Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też
Karo in the KitchenWycinamy szklanką krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min w 170 stopniach. Studzimy na kratce i zajadamy na ciepło lub zimno z masełkiem i dżemem
psgotujemymąż zrobił mi niespodziankę i zabrał na romantyczny wyjazd do SPA. Dolina Charlotty Resort & SPA to cudowne miejsce na weekendowy relaks! Pomimo, że jest już jesień i było zimno, nie żałuję ani sekundy tam spędzonej. Czytaj więcej
Ana Mari's world