na zimno - 10906 przepisów (strona:302/728)

Jajka gotowane w herbacie 150

ogniu przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia w mieszaninie herbaty. Jajka można pozostawić w herbacie na całą noc, jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak. Podawać na gorąco lub na zimno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką 271

Pogoda nas nie rozpieszcza, na zewnątrz jest już dość zimno. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak rozgrzewać się od środka smacznymi, gorącymi daniami, które nie tylko świetnie smakują ale i pięknie wyglądają. Poniżej przedstawiam Wam pierwszy przepis na blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego chcieć

Mango Papaja
Rosół z kaczki z suszonymi pomidorami 143

Jest dość zimno kochani, postanowiłam zrobić rosołek z kaczuszki. Idealny na wieczór! Kaczuszkę dostałam, więc to będzie rosół od serca na dobranoc. Składniki -porcja kaczuchy suszone pomidory cebulki natka pietruszki lub selera naciowego marchewka ząbek czosnku sól himalajska różowa makaron w kształcie ryżu u mnie  Czaniecki Mięso wypłucz pod wodą. Włóż do garnka, dodaj marchewkę,cebulę opieczoną nad ogniem

Z Kuchni Do Kuchni
Energetyczna kasza manna 165

Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Temperatury spadły poniżej zera, wiatr ostro siecze skórę. W takich warunkach powinniśmy jeść gorące, dosyć kaloryczne potrawy, które pomogą nam uporać się z zimnem. Dziś mam dla Was przepis na pożywne śniadanie, które zapewni Wam energię na długi czas. Jego przygotowanie zajmie Wam jedynie chwilę. Kasza manna, żurawina, migdały... czujecie klimat? Przepis bardzo prosty, każdy

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa serowa z mięsnymi kuleczkami 147

Zupa ta chodziła za mną od dłuższego czasu. A że zrobiło się bardzo zimno a ona jest idealna na taką pogodę bo świetnie rozgrzewa postanowiłam ją w końcu zrobić. I powiem Wam, że się nie zawiodłam. W smaku jest bardzo pyszna, a dzięki mięsnym kuleczkom bardzo syta. Myślę, że będzie to miła odmiana dla naszych tradycyjnych zup: pomidorowej, ogórkowej

Passion of Cooking
Polędwiczki z suszonymi śliwkami i szynką parmeńską 272

Polędwiczki z suszonymi śliwkami aromatyzowanymi skórką pomarańczową i przyprawą do piernika można zjeść na ciepło, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę. Gdy zdecydujecie się na wersję obiadową, polecam podawać  z sosem z sera camembert z tego przepisu . Polędwiczki są idealne na zimową porę kiedy wszystko, co piernikowe i pomarańczowe ma wzięcie. Spróbujcie tej miłej odmiany. Polędwiczki

Pyza i Surówka
Zupa z zapiekanym bakłażanem, papryką i pomidorami 121

stopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu). Pomidory, bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę. D o wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą , gotujemy

Łycha smaków
Bográcsgulyás, bograczem zwany 264

Zimno się, ludziska, zrobiło, z chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca na bimberku? Nu, zwyczajnie – bimberek się na piecu podgrzewa, goździkami doprawia, cynamonu z leksza dosypuje i już, grzany bimberek gotowy! Tylko poramańczy lepij nie dodawać, bo aksamitny posmak kartochli w bimbrze zabijajo, a wiadomo

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Racuszki 147

Dobrze trzeba wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak gęsta śmietana. Miskę z ciastem przykrywam czysta ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce ( na wiosnę na słonko a w zimnie na kaloryfer) na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję je w cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładam porcje ciasta

Tanio smacznie i prosto
Domowy smalczyk z wędzonym boczkiem 166

wiem jak wy ale jak robi się naprawdę zimno na dworze i pada śnieg to wtedy chce mi się smalczyku na kanapce,tym razem zrobiłam z wędzonym boczkiem,jabłkiem,cebulką i oczywiście ze słoninką-wyszedł naprawdę pyszny i już prawie go nie zostało....chyba muszę zrobić znowu Składniki: 40 dag słoniny bez skóry 1-2 cebulki 15 dag boczku surowego

Swojskie jedzonko
Ciasteczka piwoszki z nadzieniem figa z makiem i różanym . 196

Witajcie :) Zimno na dworze to teraz więcej czasu spędzamy w domu i tak ostatnio siedziałam i przeglądałam swoje książki kulinarne,  w jednej z nich znalazłam  przepis na ciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:)  do ciastek użyłam dwóch

Sama słodycz i szczypta chili
Odwracane ciasto ananasowe 191

Lekko studzimy i odwracamy ciasto (jeśli wyrósł „czubek” należy go odciąć), aby ananasy znalazły się na górze wypieku. Delikatnie zdejmujemy papier. Możemy podawać na ciepło lub na zimno. Post Odwracane ciasto ananasowe pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
– 15 C czyli bieganie zimą 164

biegałam przy tak niskiej temperaturze, czyli – 15 C. Ogólnie było ok, nie ma co bić rekordy czasowe o tej porze roku zimą, bo jest przede wszystkim ślisko i zimno. Mnie biega się dobrze gdy jest chłodniej, pewnie dlatego że mam niskie ciśnienie i dlatego też odpada bieganie gdy jest gorąco, tj. dla mnie powyżej 25 C. Dystans jaki pokonuję

greenscarf
Kruche babeczki z musem łososiowym 301

będą święcić triumfy również podczas eleganckich bankietów. Potrzebne nam (na 18 mini-babeczek): - 18 małych korpusów do kruchych babeczek - 270 g serka typu almette - 150 g łososia wędzonego na zimno (u mnie z koperkiem) - pieprz cytrynowy - szczypta soli Przygotowanie: Łososia rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z serkiem i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli, dokładnie mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Rozgrzewająca zupa z marchwi i czerwonej soczewicy 174

około 1 litr wody. Dodaj całą soczewicę, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj garnek pokrywką i gotuj 10-15 minut aż soczewica zmięknie. Zupa jest pyszna na ciepło jak i na zimno. Smacznego! Ps. Jeżeli wolicie zupy kremy, to przed dodaniem soczewicy można wszystko zblendować i w takim kremie ugotować soczewicę. Pamiętajcie jednak, że kremy szybciej się trawi

greenscarf