płaska łyżeczka słodkiej papryki -dodatkowo łyżeczka miodu, łyżeczka oleju i szczypta słodkiej papryki Składniki solanki mieszamy i na 24 godziny wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut
Maminek kulinarnyzalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu, 150 ml oleju (rzepakowy tłoczony na zimno), 1 łyżeczka do kawy cukru, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach
królestwo garówSmażone pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy. składniki: ciasto 225 g mąki pszennej duża szczypta soli 2-3 łyżki oleju ok 90-100 ml letniej wody farsz 250 g ricotty 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona
Monia miesza i gotujeprzekąskę, a także jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Wykonanie przepisu nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła, bo do nowego roku zostały już tylko 2 dni! Zimna przekąska z awokado i krewetek Składniki (na 1-2 osoby) : 1 duże awokado 1 zielony ogórek (najlepiej perski, jeśli nie jest dostępny to jak najmniejszy o długości
Jem więc Jestemzagrać, ale możemy ujawnić, że główną atrakcją imprezy jest pizza produkcji cycatej Mad Moxxi. Jak to w Borderlands bywa, nie jest to najurodziwsza pizza świata (a w dodatku nieco zimna), zwłaszcza, że po przybliżeniu widać na niej rybie szkielety w roli składników, tuż obok pepperoni. Oczywiście w rzeczywistości można ten rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu
Nerds Kitchenwywaru wymieszałem z 3 łyżkami i sokiem z cytryny, solą , pieprzem i olejem. Sosem polałem jarzynkę, posypałem natką selera. Można podać zarówno na ciepło jak i na zimno
R'n'G KitchenTortilla to rodzaj placka bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Można serwować go zarówno na ciepło jak i zimno z różnymi dodatkami. Polecam farsz z mięsem wieprzowym, pomidorami, kukurydzą i czerwoną fasolą a także dodatkiem świeżej papryki i sałaty. Taki danie można przygotować w zaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku
Pyry na Gazkolejny pyszny smalczyk na kanapeczki- dopóki jeszcze zimno na dworze to sprawdza się super,a to połączenie z pieczarkami jest na prawdę udane Składniki: 1 kg słoniny 25-30 dag pieczarek 1 duża cebula kostka smalcu sól, pieprz Przygotowanie: Słoninę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do garnka i topimy na średnim ogniu. osobno na smalcu podsmażamy cebulkę pokrojoną również
Swojskie jedzonkołyżce). Odczekujemy chwilę nie ruszając pucharka, aby utworzyły nam się delikatne warstwy (mleko na górze, linia malinowa, kawa). Taką latte możemy przygotować zarówno w wersji na ciepło, jak i zimno. Kawę podałam w towarzystwie pięknych, drewnianych, ręcznie robionych akcesoriów kuchennych z Graciarni Smacznego
Słodkie okruszkiprzy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi, aby zrobić różne podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko
Kuchcik gotujezagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze
Kulinarne przygody Gatitytygodniu włoskim w jakimś markecie udało mi się kupić oryginalną włoską kaszkę kukurydzianą - polentę i teraz znakomicie się przydała. Lubię polentę, jednak zdecydowanie bardziej na ciepło niż na zimno, dlatego swoje trójkąty dodatkowo podsmażyłam. Do trójkątów podałam pastę z awokado, czosnku, koncentratu pomidorowego i szalotki. Wyszło rewelacyjnie, polecam spróbować. Ziołowe placki z polenty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegodzin. Po tym czasie mięso upiec w 200 st. C przez ok 40 minut. 4. Podawać wedle uznania - u nas z risotto i surówką z czerwonej kapusty. 5. Na zimno świetnie zastąpi wędlinkę na kanapce. Smacznego
Kuchnia domowa AniŁopatka pieczona w cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi. Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata: 3 l wody 15 dkg soli kilka listków
Maminek kulinarnyZielone ciasto jest wilgotne i zwarte z lekkim, nienachalnym posmakiem szpinaku. Przełożone jest masą z serka riccota z cytrynową nutą. Można powiedzieć że jest to swego rodzaju sernik na zimno z ciastem szpinakowym. Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu) 4 jajka szczypta soli 250 g cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki
Pyry na Gaz