na zimno - 10906 przepisów (strona:298/728)

Pieczone warzywa z feta 187

złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quiche z jarmużem, anansem i orzechami nerkowca na azjatycką nutę 158

przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna  na poczęstunek dla rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jaglana sałatka cytrynowa z dodatkami i "Widziałam" 218

wyparuje, zamieszać i przykryć garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by kasza doszła. Potem odstawić odkrytą kaszę na ok. pół godziny, by nieco ostygła (nie musi być zimna). Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do kaszy. Skórkę cytryny porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Cytrynę położyć na desce i porolować ją, dociskając wewnętrzną stroną dłoni do deski

Weekendy w domu i ogrodzie
JAGLANKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I KURCZAKIEM 137

drobne paseczki, wymieszałam z kaszą, posypałam pestkami dyni i żurawiną. Dolałam odrobinę, ok. łyżkę zalewy z pomidorów. Sól, pieprz i widelec na koniec, oczywiście do schrupania. Przepyszna na zimno i na ciepło.   Składniki:  100 g kaszy jaglanej  słoik (ok. 250 g) suszonych pomidorów w zalewie  1 pierś z kurczaka  garść pestek dyni  garść żurawiny

pieprzny smaczek
Konfitura z czerwonej cebuli 109

lekko kwaskowaty posmak i jest jednocześnie słodkawy. Przepis znalazłam tu .  Cebulkę można przełożyć do słoika i trzymać w lodówce. Smakuje zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do wędlin lub serów. Składniki 300 g czerwonej cebuli 2,5 łyżki cukru trzcinowego 100 ml czerwonego wytrawnego wina (może być również półsłodkie jeśli nie mamy wytrawnego) 50 ml octu

Piekielna Kuchnia Pati
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie 193

Schab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity. Polecam wypróbować przepis bo warto. Przepis podany w ulotce Biedronki. Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto porzeczkowy sad 242

lekkiego stężenia.   Biszkopt zwilżyć  i wylać tężejącą galaretkę.   Zelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wrzątku. Kremówkę ubić z cukrem i dodać lekko ciepłą żelatynę. Gdy będzie już zimna to kremówka zbyt szybko stężeje i trudno będzie ją rozsmarować. Tak więc wlać żelatynę, szybko ubić i rozprowadzić na cieście. posypać startą czekoladą

Jadło i czytadło
Niezwykłe miejsca – Borne Sulinowo, Kłomino, Brzeźnica-Kolonia 122

Dziś Krzywą Prostą oddaję we władanie Zawadiaki, autorki bloga Noszę Razy Kilka. Czeka Was niezwykła podróż. Usiądźcie wygodnie i posłuchajcie… Za oknami szaro, mokro i zimno, ale czy to musi być przeszkodą do przeżycia niezwykłej podróży? Znam takie miejsca w Polsce, które właśnie w takie dni jak ten nabierają osobliwego uroku. Jednym z nich są […] Post Niezwykłe miejsca

Krzywa Prosta
Pierogi z soczewica, calkiem jak z miesem :) 203

wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut. Są świetne i na zimno i na ciepło. a takie bajkowe widoczki można zobaczyć przed Ogrodem Botanicznym UW, fot. Marianna Wojcieska czyli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ziemniaczane z pastrami 125

nacierane kolejną mieszanką przypraw, a następnie mięso jest poddawanie wędzeniu. I co jest ważne, 100 g produktu wyprodukowano ze 140 g mięsa wołowego. Pastrami smakuje wspaniale zarówno na zimno jak i na ciepło, ale nasi producenci szczególnie polecają podawanie parowanego mięsa. Mięso możemy naparować w parowarze lub po prostu w garnku z wkładką do gotowania na parze. Mięso pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z dyni makaronowej na spodzie z bułki paryskiej 171

Taka zapiekanka to pożywne i bardzo smakowite danie czy jest zimno czy jest śnieżnie czy może deszczowo. Polecam serdecznie do wypróbowania przepisu. Można ją przygotować dzień wcześniej i podgrzać po przyjściu z pracy. Miłego zajadania. Zapiekanka z dyni makaronowej na spodzie z bułki paryskiej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
.1195. znów kuleczki 125

dodajemy syrop klonowy (można więcej do smaku). Przekładamy tapiokę do miseczki. Migdały kroimy i podprażamy na suchej patelni, posypujemy nimi tapiokę. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

breakfast of dreams
PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI 272

startych jabłek. Idealne na szybki deser, na drugie śniadanie dla dzieci, ale nie tylko, u mnie zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. U mnie w dwóch wersjach, z samymi startymi jabłkami i z jabłkami i cynamonem...mmmm... pychotka... :-). Do białej mąki dodałam także mąkę pełnoziarnistą, to takie moje małe uzależnienie... ;-) Z podanych

Smaczne Zdrowe
Schab pieczony w rękawie, aromatyczny i pyszny 231

Bardzo lubię piec mięsa w rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas pieczenia wytworzy się sos. Który po ostygnięciu przekształci się w pyszną galaretę. Na ciepło do ziemniaków też będzie pyszne. Ja upiekłam schab z kością, ale możecie upiec bez . Moim zdaniem schab z kością jest

Kuchnia Pokoleń
Kasza gryczana z brokułem, awokado i suszonymi pomidorami. 249

odsączyć i pokroić w paski. Całość wymieszać i przyprawić. Na sam koniec dodać podprażony słonecznik na suchej patelni. Przydatne: Czas przygotowania ok. 20 minut. Idealne na ciepło i na zimno. Jeśli mamy zamiar danie podgrzać np. na drugi dzień w pracy – wtedy należy skrócić czas gotowania zarówno kaszy jak i brokuła, kaszy ok. 2 minut niż w przepisie

rozgotowana