na zimno - 10906 przepisów (strona:301/728)

Biszkopt z 2 jajek - Cienkie Blaty, 328

przepis ma więcej lat niż ja. To przepis mojej mamy. Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Nie trzeba nim rzucać, żadnymi biszkoptami nie rzucam i nie rozumiem, tego

Blondynka Gotuje
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 212

łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=HarqZdonhGg   Przygotowanie : Najpierw przygotowuję farsz : Grzyby płuczę pod bieżącą zimna wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam zimną wodą . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc lub namoczyć przed wyjściem do pracy

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Kotlety Sojowe 251

strony w bułce tartej . Tak przygotowane kotlety sojowe smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor . Kotlety sojowe są gotowe , są smaczne na ciepło jak i na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 216

minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy . Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 347

pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno. Będziemy potrzebować : około 2 kg karkówki przyprawy na marynatę: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta ze Szpinakiem i Białym Serem na Cieście Francuskim 218

termoobiegu. Po upieczeniu tartę odstawiam na chwilę do przestudzenia i dopiero wtedy kroję i podaję. Tarta ze szpinakiem i białym serem jest gotowa można podawać na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszny Pasztet z Cukinii 302

Witam serdecznie Propozycja na pyszny pasztet z cukinii bez dodatku mięsa. Jest prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule

Uwaga Babcia Gotuje
Papryka Faszerowana z Pomidorami – Danie Wegetariańskie 220

naczyniu żaroodpornym. Zapiekanie papryki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:). Faszerowana papryka z pomidorami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z Ryżem i Warzywami do Słoików na Zimę 371

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę z ryżem i warzywami do słoików. Taką sałatkę możemy jeść samą na zimno lub na ciepło. Możemy również do niej dodać wcześniej przygotowane mięso i podać razem z sałatką. Z takiej sałatki możemy przygotować bardzo szybki obiad gdy nie mamy czasu a na pewno będzie pyszny. Będziemy potrzebować: na podane proporcje będziemy potrzebować słoików

Uwaga Babcia Gotuje
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 249

maluję górę olejem. Zapiekanie papryki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:). Faszerowana papryka z białym serem i tuńczykiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszna Ryba z Pieczarkami i Papryką w Sosie Ketchupowym 405

Witam serdecznie Propozycja na pyszną rybę z pieczarkami i papryką w sosie ketchupowym, ryba jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, można ją podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Będziemy potrzebować: 800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.) 500 g ketchupu pikantnego (dobrego) 500 g pieczarek 3 papryki czerwone (około

Uwaga Babcia Gotuje
Ryba po Grecku 346

talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa. Ryba po grecku jest gotowa, można ją podawać na ciepło lub zimno w obu przypadkach bardzo dobrze smakuje. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto cytrynowe (cytrynowiec) 252

zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy galaretki oraz sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.  Do zimnej masy dodajemy kostkę masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem masła

Sprawdzone przepisy kulinarne
RYBA PO GRECKU 10766

sosu, u mnie jest tylko marchew, cebula i przecier pomidorowy. Nic więcej nie dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza !   Składniki: 1 kg filetu z morszczuka- może być inna ryba mąka do panierki olej do smażenia 5 marchwi 3 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego sól,cukier do smaku

Z Majeczką w kuchni
rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem 659

lubią szpinaku. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki a w dniu podania tylko upiec i gotowe. Jest smaczna nie tylko na ciepło ale też na zimno jako dodatek do kanapek. Mięso jest soczyste ale należy uważać, żeby go nie przepiec, bo wtedy będzie suche i niesmaczne.   Z podanych składników wychodzi rolada, którą można podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia