na zimno - 10906 przepisów (strona:149/728)

Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 214

możemy zrobić z goździków, pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki). Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok). Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy do zrumienienia (około

Kolorowy Przepisownik
Jajka w sosie chrzanowym na ciepło 370

Jajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół. Sos chrzanowy przygotowuję na dwa sposoby, jeden na ciepło, a drugi na zimno z jogurtu naturalnego, który również pojawi się wkrótce na blogu. Polecam Wam również jajka po szkocku , które są łatwe do zrobienia, świetnie smakują i ładnie prezentują się na talerzu. Składniki 7 jajek

O kuchni z uczuciem
Kwiecień - plecień i sernik z musem pistacjowym 262

się nachwaliłam tej wiosny, a tu proszę - za pasem weekend, wolny w dodatku, a pogoda płata figle. Zrobiło się zimno i tak wietrznie, że Ptysi i Pączusi na spacerach uszy powiewają niczym bandery pirackich statków, a okna w sypialni otworzyć nie mogę, bo boję się, że nas wszystkie trzy wywieje do Kansas. Drzwi na taras, ku wyraźnemu niezadowoleniu futrzaków, pozostają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim 199

roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko z żurkiem. składniki: 6 małych białych surowych kiełbasek * 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 2 duże cebule

Monia miesza i gotuje
Racuszki twarogowo kokosowe 206

podanych wyżej proporcji zrobiłam 24 racuszki. Racuszki twarogowo kokosowe możemy podać na śniadanie, obiad, czy kolację. Najlepsze są świeże, zaraz po usmażeniu, aczkolwiek nie do pogardzenia są również na zimno. Używając zamiast cukru stewii lub ksylitolu otrzymamy wersję dla diabetyków. Jest to również propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Dla dorosłych i dla dzieci – gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 257

Roladę podajemy na ciepło jako danie główne obiadowe. Jednocześnie idealnie smakuje również na zimno jako smaczna przystawka. Przygotowanie rolady jest dość pracochłonne, jednak ze względu na efekt końcowy jak najbardziej warto przygotować ją, szczególnie jeśli szukacie smacznej i atrakcyjnej potrawy dla swoich gości. Gwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak

Podróż w kulinaria
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6533

CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho

Karo in the Kitchen
Kluski leniwe 173

Dzisiaj mam leniwy dzień, a wszystko za sprawa tej pogody - szaro, buro i ponuro, a i zimno jeszcze😱. A skoro leniwy dzień to i leniwy obiad. Lubicie takie? A w której wersji słodkiej czy słonej? Ja najbardziej z bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 361

końcówką do ubijania białek - dodaj cream of tartar, jeśli go używasz. Jeśli nie, pomiń ten krok.  U bijaj pianę przez 10 minut , aż masa będzie bardzo gęsta i zimna.  Następnie zmień końcówkę miksera na mieszającą. Powoli, stopniowo, kawałek po kawałku dodawaj kosteczki  masła, cały czas miksując. Gdyby masa po jakimś czasie ubijania stała się rzadsza i będzie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka migdałowo-imbirowe 166

lepsza ja”. Jak, a właściwie gdzie, do tego doszłam?... W Kazimierzu Dolnym… ot co! Wybrałam się na wycieczkę do wspomnianego miasta znajdującego się we wschodniej części Polski. Po drodze zimno, ciemno, ślisko i w ogóle nieprzyjemnie. Przyznaję zaczęłam się już zastanawiać, czy nie przespać całego wyjazdu pod ciepłą kołdrą i w ten sposób sprzeciwić się ciągle trwającej aurze zimy, która

Moja Mama Gotuje
Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik 192

jeszcze na 15 minut w piekarniku. 14 Po tym czasie wyciągam je z piekarnika, polewam czekoladą i posypuję płatkami migdałowymi. 15 Serniczki są do zjedzenia na ciepło lub na zimno. 16 Smacznego

Book of spells
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych i białej kaszy gryczanej 169

wody. Dodać kaszę, zmniejszyć moc do minimum i gotować do wchłonięcia wody (ok. 15-17 minut). Kaszę wymieszać z upieczonymi warzywami, zieleniną i sosem. Podawać na ciepło lub na zimno. Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodko-ostrej musztardy sól i pieprz według smaku Wszystkie składniki

Pełny talerz
Kociołek dyniowy z fasolą i soczewicą 236

Dziś chyba w całej Polsce jest zimno, więc zamarzyło mi się coś sycącego, rozgrzewającego, ale na tyle lekkiego by nie robić sobie „pół godzinki dla słoninki” ( czyt. drzemka) po obiedzie. Pojawiły się ostatnio bardzo zgrabne dynie piżmowe, ot takie niecały kilogram, co jest idealną wielkością do zużycia na raz. Zużywam już ostatecznie swoje puszkowe zapasy, bo mając sklep

greenscarf
Babka czekoladowo-rumowa 199

Inspiracje. Odnowa. Wiosna. Prawie. Bo dziś leje. Wieje. I zimno. A przedwczoraj chodziłam w krótkim rękawku... Lubimy babki. A zwłaszcza mój M. Ja lubię je piec, a on głownie jeść :) Najbardziej przepada za taką klasyczną, marmurkową, która znika zawsze w bardzo szybkim tempie (dlatego nie doczekała się do tej pory zdjęć :P). Ale od czasu do czasu lubię sobie poeksperymentować

My simple kitchen
Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem 207

Smaczny zielony koktajl skomponowany tak, że nie ma potrzeby dosładzania go miodem lub daktylami. Idealny  na wiosenne oczyszczenie, a przy okazji wzbogaci nasz wyjałowiony po zimnie organizm w mnóstwo witamin i minerałów. Ma całkiem sporo błonnika, więc doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie. Bogaty w potas, żelazo, mangan, witaminę C i K doda nam energii i sił witalnych. Ostatnio

Wiem co jem