na zimno - 10906 przepisów (strona:152/728)

Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 155

dodatkiem natki pietruszki. Pierogi bardzo smaczne, u mnie z dużą ilością pieprzu, więc dość pikantne. Najlepiej smakują na ciepło z barszczykiem, ale można je również serwować na zimno. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku. Polecam!       Pierogi z kruchego ciasta z grzybami   Składniki na około 20 sztuk:   Na kruche ciasto

Smak mojej kuchni
Schab z bakaliami 173

Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche i wilgotne.       Schab z bakaliami   Składniki

Smak mojej kuchni
Ciasto Elf 201

biszkopt, rozprowadzamy równo łyżką (najlepiej moczyć ja w wodzie). Odstawiamy do wystudzenia.   Masa śmietankowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany powoli wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zieloną masę, wyrównujemy. Na śmietanie układamy w równych rzędach delicje. Lekko

Smak mojej kuchni
Gniazdka z ciasta francuskiego z kurczakiem 228

palnika i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy śmietanę i szczypiorek, mieszamy. Farszem napełniamy gniazdka, posypujemy startym parmezanem, przed podaniem gniazdka można podgrzać w mikrofali lub piekarniku, choć na zimno również dobrze smakują.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Sernik na zimno z truskawkami 136

wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam!          Sernik na zimno z truskawkami   Składniki na formę 24x24cm:   Na masę serową: 120 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii

Smak mojej kuchni
Sernik jogurtowy z morelami na zimno 119

ekstrakt z wanilii. Całe ciasto jest nieskomplikowane i szybkie do przygotowania. Przepis jak zwykle z mojej ulubionej strony Moje Wypieki . Polecam!     Sernik jogurtowy z morelami na zimno     Składniki na tortownicę 25cm:    Na spód: 140g herbatników maślanych 40 g stopionego masła   Na masę serową: 500g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego 350g jogurtu naturalnego greckiego

Smak mojej kuchni
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 167

Dzisiaj polecam przepis na pyszną tartę z pieczarkami, szynką i porem. Farsz idealnie komponuje się z kruchym ciastem, tartę można podawać na ciepło lub na zimno. Ważne, by warzywa po podsmażeniu nie miały nadmiaru wody, należy je dusić do momentu, aż cała woda odparuje. Polecam! Tarta z pieczarkami, szynką i porem Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki

Smak mojej kuchni
Terrina z jajkiem i warzywami 1736

Terrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę

Smak mojej kuchni
Francuskie ślimaczki z łososiem 269

łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki  z łososiem Składniki na około 10-12 sztuk

Smak mojej kuchni
Tarta z łososiem i szpinakiem 154

śmietanową. Tartę pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut, aż cała powierzchnia się zetnie. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Można serwować na ciepło i na zimno. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Schabowe pod grzybową pierzynką 172

się podsmażą. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować chwilkę, żeby nadmiar płynu wyparował. Dodać posiekany koperek, wymieszać i wylać wszystko na usmażone kotlety. Można podawać na zimno jak i na ciepło. Ja przed podaniem wstawiłam do mocno nagrzanego piekarnika na 10 minut. Danie jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane z cebulką 177

spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło jak i na zimno. Od lewej: składniki przed wymieszaniem Środek: gotowe ciasto Po prawej: smażenie placków

Ugotować
Śniadaniowa kasza manna z owocami dla dzieci 163

Mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlać cienkim strumieniem do utartych żółtek i mieszać do zgęstnienia. Mannę wyłożyć do salaterki, obłożyć pokrojonymi owocami, polać sosem waniliowym. Deser możemy podawać na zimno i na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z żurawiną i ananasem . 182

mleko, 2 łyżki mąki i odstawiamy, aż zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do dużej miski,  robimy dołek i dodajemy olej,sól, żółtka i pracujące drożdże. Łyżką ( drewniana, metalowa jest zimna, a ciasto tego nie lubi) mieszamy dokładnie składniki. Nie trzeba tego długo robić, wystarczy 1 - 2 minuty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy podwoi swoją objętość,  ponownie chwilę

Dieta moja pasja
Smażony makaron czyli frittata z makaronem 182

dodatkami, może stworzyć coś naprawdę niezwykłego. Tym razem jednak, przygotowywałam frittatę z premedytacją, bardzo lubię to danie bo jest pyszne i pożywne. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno. Wiem, że makaron można przygotować na milion sposobów, ale ten jest ciekawy, spróbujcie, warto. Danie przygotowywałam na patelni o średnicy 24 cm. Potrzebujecie następujących składników 400 g makaronu, na przykład

Pichceniomania