na zimno - 10906 przepisów (strona:161/728)

Pancakes na maślance 358

trzeba wtedy praktycznie w ogóle używać tłuszczu. Pancakes smażyć na małym/średnim ogniu tak aby za szybko się nie przypiekły. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno

Ze smakiem i z pasją
Wegańskie klopsiki 226

Przejrzałam posty z lutego (mało ich, skromnie bardzo w tym roku) i zauważyłam, że niemal całą zimę marudziłam. A to zimno, a to ciemno, a to chora jestem. I zamiast wziąć się w garść i zwalczyć zimową depresję, to ja się w niej pogrążyłam. No i powiem Wam, że od poniedziałku jest ładnie. Słońce, ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
pikantna zupa z buraków 205

pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula 1 duże jabłko 1 litr wody 1/2 łyżeczki imbiru sól, pieprz 3 - 4 łyżki octu balsamicznego nieco

babka w formie
Bułki ” codzienne „ 202

graham typ 1850 14 g drożdży suszonych ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 200 ml mleka 100 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Do wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny

Ogrodnik w podróży
Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą 196

Jaki jest sekret udanego ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki

My Chcemy Jeść
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 239

jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa

Wanilia i Kardamon
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 143

oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony u Kwestii Smaku. Ciasto zrobiłam jednak z mąki orkiszowej i dałam

Moja Mama Gotuje
Granola z owocami goji i żurawiny 228

Mojej Mamy: Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g migdałów 50 g sezamu 50 g nasion słonecznika owoce goji lub żurawiny 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno) 150 g miodu 150 ml soku jabłkowego lub wody 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • w małym garnku podgrzać olej, sok, miód i cynamon. • w osobnej misce połączyć suche składniki, a następnie

Moja Mama Gotuje
Szarlotka Mojej Mamy 182

drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. • Piec około 40 -45 minut. • Podawać (najlepiej na ciepło ale smakuje równie dobrze na zimno), posypane cukrem pudrem, z gałką lodów śmietankowych. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Afgańska frittata 159

pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy i zimna smakuje równie dobrze jak ciepła. Smacznego! Autor: Mama /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Moja Mama Gotuje
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 202

może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły)   2 jajka 1/2 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno ale może być inny- nie oliwa z oliwek   200 g startej na tarce surowej dyni   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów

Moja Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 188

może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3  łyżeczki cynamonu

Moja Mama Gotuje
Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone 169

jeszcze większym motorem napędowym znanych producentów, takich jak "Milka", "Wedel", "Wawel", "Goplana", i innych. Czekolada przez cały rok świetnie smakuje, ponieważ można ją spożywać w różnych formach, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Szczególnie w zimie dobrze przyswajalna jest forma na ciepło. I tutaj na myśl przychodzi mi od razu pewne niesamowite miejsce w sercu Krakowa, do którego chętnie

Moja Mama Gotuje
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 201

kapusty: około litr pokrojonej kapusty. 5. Barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy. Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika).  Dodatkowo,  po ostudzeniu warto nasmarować jajka tłuszczem, aby nabrały pięknego blasku. Można również eksperymentować. Przede wszystkim

Moja Mama Gotuje
Makaron z pieczonymi burakami z dodatkiem rukoli i słonecznika 199

Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy pestki słonecznika a przed samym podaniem rukolę. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek (niekoniecznie). Makaron smakuje zarówno na ciepło jak  i na zimno. Smacznego ! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje