placki. ...rozgrzewamy patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor :) Po usmażeniu placki na chwilę układamy na papier, żeby odsączyć je z tłuszczu. Podajemy na gorąco lub na zimno :) Smacznego
chleba naszegozimno, gdy Ci źle-Limoncello napij się :) Włosi uważają ją za symbol świąt Bożego Narodzenia ale również chętnie sięgają po nią latem-dla ochłody-wtedy piją zmrożoną. Sycylijska specjalność, która zdobyła popularność w całych Włoszech – słodko-kwaśna cytrynowa nalewka na bazie spirytusu, którą serwuje się pod koniec posiłku, na deser, w małych kieliszkach. SKŁADNIKI : 400 g cukru
Kopystką po garachDziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje wybornie. SKŁADNIKI: * jeden większy lub dwa mniejsze bakłażany * oliwa z oliwek * łyżeczka oregano /może być suszony/ * sól,świeżo zmielony pieprz * czerwona cebula * 2 ząbki czosnku * garść zielonych oliwek, bez pestek * mała garść natki
Kopystką po garachśrodku temperaturę ok. 56-57°C). Po wyjęciu z piekarnika nakrywamy mięso folią aluminiową i odczekujemy 10 minut, aby odpoczęło. Kroimy na cienkie plastry.Smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno Najlepiej smakuje z sosem remulada. Przepis na ten sos pojawi się w dziale Sosy/dipy
Kopystką po garachHummus =ciecierzyca, czyli pyszne danie,zdrowie, energia do życia. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem, zazwyczaj pita. Głównym składnikiem jest ciecierzyca, czosnek, pasta z sezamu, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Ok, składniki już znamy ale czy z nich zrobimy prawdziwy, oryginalny, hummus? Dziś podaję wersję najlepszego, jaki jadłam.Doskonały hummus-jest kremowy, gęsty
Kopystką po garachMuszle można faszerować na wiele sposobów, na zimno i na ciepło, z mięsem lub bez. Miłośnicy makaronów zawsze będą zachwyceni. Pisałam już,że od jakiegoś czasu mam szał na szpinak-dlatego dziś, znowu w roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa
Kopystką po garachBuraki lubię pod każdą postacią, zarówno na zimno z dodatkiem chrzanu, jak i na ciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ cebulkę przesmażałam na oliwie a nie na smalcu. Składniki: ok. kg buraków (wybieram mniejsze) sól pieprz sok z cytryny lub ocet cukier oliwa z oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam
Kopystką po garachdań. Jeżeli jesteś fanem risotto, to to danie również Ci posmakuje :) Dzisiaj moja propozycja na bardzo SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny. * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo
Wylizany RondelPostanowiłam więc ponownie wybrać się do Ten Sushi, tym razem na niedzielny obiad, wybór padł na lokal znajdujący się przy ul. Rydygiera. Jesteśmy pierwszymi gośćmi, w lokalu jest bardzo zimno, najchętniej założyłabym z powrotem płaszcz. Ogrzewanie zostanie włączone dopiero później, kiedy w lokalu pojawi się więcej klientów. czyżby oszczędności ? Restauracja jest niewielka, urządzona w stylu minimalistycznym. Nikt tu chyba
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika pozostaw clafoutis do ostudzenia przed wyjęciem go z formy. Podawaj clafoutis lekko przestudzone lub schłodzone w lodówce (około 2 godz.), posypane cukrem pudrem, osobiście wolę je na zimno. *Jeśli wolisz bezglutenowe clafoutis, zamiast mąki możesz użyć maizeny. **Jeśli wolisz, możesz użyć indywidualnych kokilek ceramicznych do zapiekania. Wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy. *** Gdyby ciasto zbyt szybko się przyrumieniło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1/2 łyżki miodu 1/2 cytryny (otarta skórka + sok) 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren ziela angielskiego 2 - 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminu rzymskiego 6 -7 goździków 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej kolendry
Kuchcik gotujegram Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch.Twaróg mielimy 3 razy( mieliłam 5 razy) i dodajemy do ubitych jaj. Masło rozpuszczamy i kiedy będzie zimnie dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną( wymieszać dokładnie by mąka się rozpuściła)i dajemy do reszty składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy na dno krakersy( nie kruszyłam ich dałam
Różowa kuchniaDodajemy jajko, masło orzechowe i miód. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Rozgrzewamy tłuszcz. Wykładamy po łyżce masy. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło bądź na zimno. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 14 placuszków Koszt przygotowania: ok. 5 zł Czas przygotowania: ok. 30 minut
Pobite gary Barbarypodsmażonych warzyw dodany czosnek, przecier pomidorowy i gałka muszkatołowa. Dodana zmielona wołowina. Warzywa i wołowina po podsmażeniu. Doany listek laurowy. Sos przed gotowaniem. Dodane pomidory z puszki, zimna woda, sól i cukier. Sos zaraz po ugotowaniu i otwarciu szybkowaru. Ugotowany sos po wymieszaniu
Szybko SzybkowarPyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. To moja propozycja na bezmięsny obiad. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: 8 jajek 1 szklanka kaszy kuskus mała cebula 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz
magiczna kuchnia Kasi