na chleb - 3500 przepisów (strona:21/234)

Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta 242

Chlebek wyjątkowo nadziany!   W ramach szaleństwa kulinarnego, które mnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" .   Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci(...)zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu - w ten sposób nie ma niebezpieczeństwa, że chlebek w trakcie pieczenia się rozleci .  Chleb umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać ostrym nożem wrzesz w kilku miejscach - aby para podczas pieczenia nadzienia miała którędy się ulatniać - i posmarowałam jogurtem naturalnym po wierzchu

Grunt to przepis!
Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku 314

Chleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo nie trzeba go prawie wyrabiać. Przekonałam ? no to bierzemy się do pieczenia. Chleb z cebulką i oregano pieczony w garnku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zdrowy chleb z ziarnami 279

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od mojego męża Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych inspiracji kulinarnych. Już niedługo recenzja książki na moim blogu. Post Zdrowy chleb z ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb jak z duńskiej piekarni 153

przepis idealny. Ja co prawda mój bochenek upiekłam w wielkim, szkolnym piekarniku, razem z dwudziestoma pięcioma innymi, jednak w domowym zaciszu również uda się bez problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą cudownie chrupiącą skórkę. Mięciutki w środku, smakuje(...)dwóch kilogramów mąki. Na domowe potrzeby aż takie ilości wydają mi się niepotrzebne, ale jeśli ktoś ma ochotę, może sobie ilość wszystkich składników pomnożyć razy trzy.  Chleb pszenny z mąką graham Składniki: (na 2 bochenki) 430 g mąki pszennej 230 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 35 g oleju

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb Oliwkowy czyli kolejne wspólne pieczenie 262

Ależ ja lubię te nasze wspólne wypieki! i tyle piekarek nowych tym razem z nami piekło! cudnie!A najpiękniejsze jest to, że każda z nas podchodzi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 155

zaserwowałam nam na niedzielny obiad.Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!  Składniki :( na 2 duże porcje )Mięso :- średnia polędwiczka wieprzowa – 1 szt– musztarda ostra ( ja użyłam(...)marchew – 1 szt– seler – 1 szt– oliwa z oliwek – 50 ml– masło – 1 łyżkaDodatkowo :- duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt– drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso :Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.Lekko rozbijamy dłonią.Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.Do

Ostra na Słodko
Chleb pszenno-żytni z musli 142

pisałam, że od jakiegoś czasu nie kupuję pieczywa. Mam pecha, że w mojej okolicy o dobre trudno, a byle czego jeść nie lubię. Najczęściej piekę pszenne bułki, chleb tostowy lub mieszany pszenno-żytni. Dziś pokusiłam się domieszać garść musli. Byłam niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie :) No i - jak widać niestety na zdjęciach(...)czekałam, aż chleb ostygnie i kroiłam ciepły jeszcze. No cóż...łakomstwo... Szkoda tylko, że chlebek nieco się...hmmm...zmęczył... ;)Składniki:3 dkg drożdży,1 szklanka mleka,1 łyżka cukru,1 łyżeczka soli,3 łyżki masła,około 20-25 dkg mąki pszennej,4 lekko czubate łyżki mąki żytniej,4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe.Drożdże pokruszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb razowy z suszonymi pomidorami 176

nagrzanym do temp. 35 stopni). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ponownie przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 210 stopni. Wierzch chleba przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 192

Ostatnio doszłyśmy do wniosku, że w ramach terapii (małżeńskiej, rodzinnej itd) powinno się piec razem domowy chleb! Nic tak nie poprawia humoru i ogólnej atmosfery niż ubabranie się mąką i wyczarowanie błogiego aromatu unoszącego się po domu. Uśmiech na twarzy pojawia się ze wzmożoną częstotliwością, zarówno gdy obserwujemy rosnące ciasto czy rumieniącą się skórkę, jak i gdy wyciągamy nasze "dzieło(...)stosowana do przygotowania kisieli, puddingów, budyni." (Opis: sklep.)Kupisz ją tutaj: kliknijJest to produkt bezglutenowy. Mąka uważana za najlepszą do wyrobu bezglutenowego pieczywa. W Stanach bezglutenowcy zajadają się chlebami i bułkami z jej dodatkiem. Dla nas jest to produkt genialny, który o wiele bardziej zagęszcza niż jakakolwiek inna mąka. Chodź jest to produkt bezsmakowy, to i tak, po upieczeniu

Wypisz Wymaluj
Chleb z cukinią 164

ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .Chleb kroić dopiero po 4 godzinach .     /źródło ,,upiecz swój chleb

Anioły w kuchni
Chleb z dynią i ziołami 133

małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia . Jaga /źródło ,,upiecz swój chleb,,/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji

Anioły w kuchni
Chleb śliwkowy na miodzie 155

Wigilijno świąteczny chleb na miodzie, wypełniony suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi i bakaliami jakie tylko lubicie. Można go z powodzeniem robić przez cały rok, a tuż przed świętami aż kusi żeby go zrobić:) Składniki na jedną dużą keksówkę; 40 dag suszonych lub wędzonych śliwek 1/2 litra letniej wody (do zalania śliwek) 75 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka(...)ciasto włóż do formy, posyp z wierzchy mąką i piecz godzinę w piekarniku w 170 C. Po upieczeniu przełóż na kuchenną kratkę i odstaw do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Szybki chleb razowy na drożdżach 161

Chwilę wyrabiaj, kiedy składniki dobrze się połączą przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw na 20 minut, żeby ponownie wyrosło.3. Piekarnik rozgrzej do 180 C i piec przez ok. 60-70 minut. Gotowy chleb przełóż

Apetyczna babeczka
Chleb z dynią 163

włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł.                    Chleb jest bardzo smaczny

Proste Potrawy
Chleb bezglutenowy 216

łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK !Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków.Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie.Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu ! Składniki

kolorowotorcikowo