na chleb - 3500 przepisów (strona:26/234)

Gotowane mięso mielone do chleba 252

Składniki : 70 dag mięsa mielonego, najlepiej kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić 2 jajka 2 łyżki kaszy manny połowa dużej bułki, 2 płaskie łyżeczki soli

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z płatkami owsianymi 112

kiedy go piekłam.  Poszperałam jednak na blogu i znalazłam.  Przepis był jedną z propozycji w ramach 53 wydania Weekendowej Piekarni u Alicji.  To był czasy.  Chleb niby jest już na blogu , ale może dzięki temu wpisowi ktoś go odkryje?  Polecam, bo naprawdę warto.     Składniki: 300 g mleka 150 g wody 200 g dokarmionego

Sto kolorów kuchni
Szybki chleb półrazowy 134

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową.Składniki;250 g mąki pszennej razowej250 g mąki pszennej300 ml wody1 łyżeczka cukru białego lub brązowego1 łyżeczka soli25 g drożdży2 łyżki oleju słonecznikowegoDrożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn. Do miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część

wyzwania kuchenne
CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. 135

dowiedziono poprzez empiryczne doświadczenie. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy.  CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych  1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych

W kuchni Karmel-itki
Chleb pszenno orkiszowy 147

Chleb Wiecznie tak samo jeszcze jak za czasów Piasta, Po łokcie umączone ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa(...)długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły . Tak o wypieku chleba napisał Leopold Staff . Orkisz jest jednym z najstarszych gatunków pszenicy, znany był już w epoce kamiennej. Prawdopodobnie pochodzi z Azji południowo-wschodniej i był rozpowszechniony w epoce brązu

mojewypiekiinietylko
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 155

pewnego czasu, obserwuję akcję wspólnego wypiekania chleba z Piekarnią Amber , i w końcu zdecydowałem się wziąć w niej udział. W kwietniu wypiekamy wspólnie chleb ziołowy z płatkami owsianymi, wg. przepisu Kasi z bloga Smaki i Aromaty .  Jest to chleb pszenny, na drożdżach, z dodatkiem płatków owsianych i duuużej ilości rozmaitych ziół. Trochę się obawiałem, że z taką ilością różnych(...)ziół chleb będzie "przepachniony", ale nic tych rzeczy, chlebek wyszedł pyszny, a ziół jest w sam raz. CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300 g / forma 20 x 35 cm/ lub 2 małe bochenki Zaczyn: *  4 łyżki mąki pszennej chlebowej *  20 g świeżych drożdży (użyłem 7 g suszonych) *  1 łyżeczka cukru *  1/2 szkl. letniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 115

też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się(...)rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi czas i pora. Tym razem postanowiłam zrobić chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk

SMYKWKUCHNI
CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 171

okazji Światowego Dnia Chleba  oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko(...)drugi garnek sprawdził się idealnie. Jakiś czas trwało nim się na niego zdecydowałam pierwszy raz, choć z perspektywy czasu sama się sobie dziwię, jest to bowiem jeden z najłatwiejszych chlebów, co prawda powstaje w kilku etapach, ale każdy etap zajmuje tylko chwilę, wystarczy tylko odpowiednio rozplanować sobie czas. Ja zwykle pierwszy etap zaczynam późnym wieczorem

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy na zakwasie II 122

zakończona sukcesem. Zatem pomęczę was kolejnym orkiszowcem. Taki zwykły zupełnie, tyle że na zakwasie. No i mam pewne nowe uwagi co do tego naczynia. Otóż musiałem dwa razy ten chleb zrobić, bo pierwszy niestety wylądował w śmietniku :( Nie to żeby to była wina naczynia, nie o to chodzi. Po prostu przyzwyczaiłem się, że robię teraz chleby w formach silikonowych(...)też innych nieprzywieralnych. No i kierując się tym przyzwyczajeniem niczym tego naczynia nie natarłem. Po prostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na zakwasie III 132

Kolejny chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu(...)było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę robił chleby zakwasowe. Taaaa, zawsze na mówieniu się kończy, pewnie kolejny chleb na zakwasie zrobię za miesiąc, a pewnie nawet i dwa :) A ten chleb podpatrzyłem (i poddałem nieznacznym zmianom

Marder&Marder Manufacture
Mój pierwszy chleb - chleb gryczany 129

Chleb gryczany Bardzo długo wzbraniałam się przed zrobieniem własnego chleba. Wydawało mi się to zajęcie żmudne i wymagające anielskiej cierpliwości (przy chlebie na zakwasie z pewnością tak jest). Postanowiłam w końcu spróbować, ale nie rzucać się na głęboką wodę - wybrałam więc przepis, który nie wymaga wielkiego nakładu czasu ani nie jest trudny w przygotowaniu. Padło na chleb gryczany - wilgotny(...)ciężki, przepełniony mnóstwem dodatków w postaci pestek, siemienia lnianego, żurawiny i czarnuszki. Kiedy po upieczeniu chleba szykowałam sobie na śniadanie dwie kromki, okazywało się, że jestem w stanie zjeść tylko jedną - tak jest syty.  Przepis bazowy na chleb gryczany zaczerpnęłam z opakowania mąki Melvit - dostosowałam go jednak do własnych upodobań - zwykłą sól zastąpiłam himalajską, dodałam suszoną żurawinę oraz czarnuszkę

Moje Qulinaria
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych 158

  Składniki - proporcje na dwie małe keksówki 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru   1 szklanka oleju roślinnego   1 szklanka maślanki   1 szklanka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schab parzony do chleba 183

Przepis ten dostała moja Mama od mojej Cioci, która go wielokrotnie wykorzystywała i mogła nam szczerze polecić. Mięso tak przygotowane jest delikatne i absolutnie nie przesuszone

Gosia gotuje
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 127

O jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei. W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż

Pożeraczka, czyli raz adobrze