na chleb - 3500 przepisów (strona:27/234)

Chleb dyniowy 110

Składniki: 1 kg mąki (u mnie tortowa) 14 g suchych drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g  

kulinarnyswiatdomi
Kolejna pasta do chleba! Htipiti, pasta z pieczonej papryki i fety. 259

Dzień dobry, Htipiti, czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno - żytni 123

Składniki : 1 szklanka mąki żytniej ze sklepu z MIESZANKI CHLEBOWE - dawne receptury  1 szklanka ciepłej wody 1 szklanka mąki pszennej 1/8 część 10 dag paczki

Proste Potrawy
Do chleba 134

Htipiti Pasta z pieczonej papryki Pasta z czerwonej fasoli  Dip z buraków z za'atarem Hummus z południowych Włoch Turecka pasta z bakłażana Pasta z

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb orkiszowy na zakwasie z suszoną śliwką 189

napisać? Że rewelacyjny? No to ok - REWELACYJNY! :) Dawno nie jadłam chleba z suszoną śliwką. Kiedyś kupowałam, a potem o jakoś zapomniałam.  Teraz, z racji tego, że od dłuższego czasu nie jadam słodyczy, to moja córka dostaje słodkości, a ja - suszone śliwki... Coś za coś :) Mam ich już kilo, trzeba było więc coś z nich zrobić.  I mam chleb(...)duża garść śliwek suszonych (ok. 100 gramów, 16 sztuk u mnie) 270 ml wody 300 gramów mąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem 160

Chleb z serem - coś banalnego i często goszczącego na polskich stołach. W naszym domu coraz mniej wędlin i mięsa, a coraz więcej serów. Klasyczna i nudna kanapka nie zachwyca już. W poszukiwaniu czegoś co ją zastąpi, zupełnie przypadkowo wyszedł mi taki oto pszenny chleb upieczony z żółtym serem. Chleb przypomina strukturą tostowy, jest delikatny, miękki(...)środku, a chrupiący na zewnątrz.  Wykorzystałam resztki sera, lekko podsuszone, stąd jego ilość podana orientacyjnie. Jestem pewna, że ten chleb wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy nie pieką pieczywa codziennie. Składniki: 220 g mąki (najlepiej typ 750) - to jest około 1 i 1/3 szklanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody (nie może być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schrzaniony chleb 236

zmniejszyłem ilość płynów w przepisie. Ale i tak ciasto nadawało się na foremkowca. Podczas pieczenia w całej kuchni panował delikatny, jakby lekko kwaśno-słodkawy zapach chrzanu, który w chlebie pozostał wyczuwalny nawet po jego wystygnięciu. A w smaku? Po prostu super. Najlepiej o tym świadczy to, że akurat przyszli sasiedzi, którzy na miejscu zjedli jeden mały bochenuś, drugi wzięli(...)niewolę do siebie na rano, i na odchodne stwierdzili, że w końcu upiekłem prawdziwy wiejski chleb :) Chleb upiekłem w jednej większej foremce (24x10x8) i dwóch mniejszych (18x10x7). Trzeba pamiętać, że mniejsze foremki należy parę minut wcześniej wyjąć z piekarnika. Na koniec mała zabawa słowna - po raz pierwszy, w sensie poztywnym, schrzaniłem chleb :D Zaczyn: 40 g zakwasu żytniego razowego

Grahamka, weka i kajzerka
Pszenno - razowy chleb z orkiszem 163

Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co

Ewa w kuchni
Chleb z ziołami 189

Składniki: 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 400 g mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki

O kuchni z uczuciem
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 174

Chlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść

BaRepas
Chleb z sezamem z nutą czosnku 172

Kolejny chlebek na zakwasie, tym razem z dodatkiem sezamu i posmakiem czosnku. Bardzo lubie chlebek z czosnkiem jednak taki chlebek dłużej rośnie no i nie wyrasta

Monia miesza i gotuje
Chleb orkiszowy na maślance 128

 Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki:   400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ

Aga w kuchni
Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli, Wiedeń (1) 142

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Qlinarnie i Qlinarnie
Ajwar – genialna serbska pasta do chleba 149

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 800x600 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie