zalecił mi wprowadzenie do diety siemię lniane (poza lekami oczywiście). Mielone siemię lniane zalane ciepłą wodą okazało się tym, czego "tygryski nie lubią najbardziej". Postanowiłam więc przemycić je w ... chlebie! :) Trochę się tego obawiałam, ale efekt był zaskakująco pozytywny. Chleb wyszedł zwarty, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką, a siemienia wcale nie czuć. Przepis znalazłam na stronie chleby.info . Zapraszam(...)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ciasto (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut, aż ładnie się zarumieni. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu (ja nie czekałam ;) ) Smacznego! *Suche drożdże możemy zastąpić świeżymi. W takim przypadku będziemy potrzebowali 20 g świeżych
My Culinary Artstopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca. Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku(...)umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
BaRepastowarzyszycie i tworzycie ją razem ze mną Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę.Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego2 litry warzywnego bulionu1 szt. średniej kapusty włoskiej ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórkiok(...)garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy miksujemy w malakserze (bez skórki) na drobne okruchy. Mieszamy z mięsem, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka
Bon Appetit Małgorzatykompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś(...)przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin.Należy pamiętać
Codzienna kuchnia niecodziennaprawie nie wywaliłam.. xdDzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :)(pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną żurawiną) Chciałam zrobić zdjęcie gdy był(...)okazałości(a był ogromny) , ale zanim dorwałam się do aparatu to z wielkiego "bochena" zostało tylko tyle. :P Oficjalnie stwierdzam, że chyba włączyłam mi się "faza" na pieczenie chleba
More food, love and dreamsmąką do łopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować
W Mojej Kuchni LubięUwielbiam ciężkie razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę duży wybór i tanio. Różne mąki, kasze, zioła i inne cuda. Oj będę tam częstym gościem. Z mąki orkiszowej, którą tam kupiłam upiekłam taki oto chleb. Przepis znalazłam na bogu uno de dos . Odrobinę zmieniłam sposób wykonania i kształtowania chleba. Składniki: 250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie(...)wyrastania (u mnie rosło 4 godz. w temp. pokojowej plus 3 w lodówce i ponownie w temp. pokojowej ok 1 - 2 godz.). Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 25 - 30 minut. Wystudzić
Sto kolorów kuchniZgodnie z coroczną tradycją na naszym stole zagościła szynka w chlebie:) Od kiedy tylko pamiętam , co roku pojawiała się ona w moim rodzinnym domu. Zawsze robili to moi Rodzice, a od 15 lat przygotowuję ją wraz z moim mężem dla naszej Rodziny. Szyneczka jest pyszna a po tylu godzinach w piecu jest też baaardzo kruchutka, wprost rozpływa się w ustach(...)UWAGA! : Piec na programie góra-dół. Po wyjęciu z pieca odstawić ją na około 5-10 minut. Po tym czasie zacząć rozwijać z folii, odciąć górną część chleba i można już degustować :-) Ja zawsze wstawiam wieczorem, żeby szynka była gotowa rano na śniadanie. Zapach pieczonej szynki i chleba - po prostu bajka. Tym aromatem pachnie dom całe święta. Polecam ! Smacznego
Smaczne ZdroweZapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We wspomnieniach z babciąw roli głównej. To ten chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY.(Babciny.; na dwie porcje; )1 kg mąki pszennej1 szklanka otrąb pszennych1 szklanka siemienia lnianego1 szklanka łuskanego słonecznika100g świeżych
W kuchni Karmel-itkiChleb z kaszy gryczanej ? Z kaszy?! Czy mi się coś czasem nie pomyliło? NIE! To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Dla miłośników pulchnego białego chlebka ten będzie porażką, ale jeśli np. lubisz chleb żytni na zakwasie, to i tego posmak będzie(...)zdrowia, dlatego też warto włączyć ją do diety. Jest ona na tyle fenomenalna, że chcę jej poświęcić osobny wpis w „Dietetycznych rozprawkach”. Jak urodziła się koncepcja zrobienia chleba z kaszy gryczanej? Tydzień temu, wracając do domu rodzinnego, mama przez telefon poinformowała mnie, że własnie piecze chleb na mój przyjazd, więc będę miał co zjeść… oczywiście ze smutkiem
Blendmanprzepis dla nas wybrała Marzena, która wypieka piękne bochenki i prowadzi blog Kulinarna Maniusia . Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis ! Jest to prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach, pieczony w garnku. Najlepszy do tego celu jest podobno garnek żeliwny, ale ja takiego nie mam i piekłem ten chleb w zwykłym garnku emaliowanym(...)widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce; ostateczne wyrastanie
Przepisy na domowy ser i chlebChleb pszenno- żytni powstał rzec można przypadkiem... A mianowicie kupując mąkę żytnią pełnoziarnistą omyłkowo zapakowałam jedną paczkę mąki pszennej. Odłożyłam je wszystkie razem do pojemnika z mąkami żytnimi i tak sobie leżała, aż tu zarabiając w ubiegłym tygodniu chleb, o mało co użyłabym jej zamiast żytniej. Dosłownie w ostatniej chwili spostrzegłam, że to nie ta mąka... A ponieważ(...)było ostatnie opakowanie tejże mąki, musiałam trochę pokombinować. I tak do mojego ulubionego chleba gryczano-orkiszowego, który właśnie zarabiałam, nie dodałam tym razem żytniej mąki wcale (tylko orkisz), a mąkę pszenną, którą miałam, musiałam jakoś zagospodarować... Tak to właśnie powstał chleb pszenno- żytni, który okazał się całkiem całkiem. Jak wszystkie moje pozostałe chleby na zakwasie jest bardzo wilgotny, tradycyjnie
Smaczne Zdroweweekend nasz dom pachnie chlebem. A ten, dzięki dodatkowi piwa i razowej mące sprawi, że Wasz dom zapachnie jak prawdziwa piekarnia. Chleb zaczynamy przygotowywać wieczorem dnia poprzedniego i kończymy go na czas śniadania. Guinness to najpopularniejsze Irlandzkie ciemne piwo górnej fermentacji typu stout, Na świecie wypija się około 10 milionów kufli Guinnessa dziennie, a działający już od ponad(...)około 8 minut. Na podsypanym mąką blacie formujemy wstępnie ciasto w kulę i zostawiamy żeby ciasto odpoczęło, około 10 minut, przykryte lnianą ściereczką. Po 10 minutach odpoczywania ciasta chleb formujemy w owalny lub podłużny bochenek. Przy okazji wcześniej pieczonego chleba nakręciłam film , zobaczcie jak to zrobić. Tak przygotowany chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę
Karo in the KitchenClebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki(...)Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 220 stopni przez 6 do 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Kobiety przygotowują chlebki naan. Autor zdjęcia Steve McCurry U liczny sprzedawca chleba naan. Autor zdjęcia - Rex Temple
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata