mus - 6353 przepisów (strona:85/424)

Lody jagodowe 128

dodatki. Chociaż bez nich wyśmienite są zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody Mus jagodowy: 4 łyżki jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus(...)śmietankę. W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin

VioletoweKucharzenie
Malinowo czekoladowy torcik 183

rondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję mus malinowy zimny, ale nie stężały. Polewa lustrzana. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier(...)kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, i rozpuszczam ja w gorącym musie. Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę

wesoła kuchnia
Jaglano-migdałowa szarlotka 168

była zachwycona! :) Składniki: Spód: 1 jajo 1/3 szklanki erytrytolu 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego Mus: 3-4 średnie jabłka 2 łyzki erytrytolu cynamon Kruszonka: 1/2 szklanki mąki jaglanej 4 łyżki erytrytolu 30g oleju kokosowego Sposób przygotowania: Spód: Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Całość dokładnie zagniatamy(...)Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Mus: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy erytrytol i cynamon. Dusimy przez ok. 10 minut. Ostudzić. Kruszonka: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut. Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy

Truskawkowa Fiesta
Polenta na słodko z mascarpone i owocami 137

dzieciom książkę, zachęciłam szczególnie do zabaw grupowych i poszłam czynić polentę! Składniki kaszka kukurydziana  Kupiec opakowanie serka mascarpone trochę likieru amaretto cukier puder do smaku i do dekoracji mus malinowy (przygotowanie poniżej) borówka borówka amerykańska świeża mięta opcjonalnie rozmaryn Jak przygotować polentę? Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać(...)tackę i wyrównujemy. Powinna mieć około pół centymetra wysokości. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli chcesz do Twojej polenty możesz dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu. Jak przygotować mus malinowy? Podczas gdy nasza polenta będzie się chłodzić i zastygać, wsypujemy maliny do rondla z grubym dnem, dodajemy kilka listków mięty, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż maliny zupełnie się rozpadną

Z Kuchni Do Kuchni
Tatar z tuńczyka na musie z awokado 151

tatar z tuńczyka na musie z awokado chodził za mną już od dawna i ogromnie się cieszę, że już dziś mogę się z Wami podzielić przepisem! Dlatego gdy tylko udało mi się dorwać piękny świeży kawałek tuńczyka, od razu postanowiłem go zrobić. Skąd ten pomysł? Otóż jest to moja wariacja na temat boskiego ceviche z awokado i tuńczyka, które miałem(...)dekoracji * PRZYGOTOWANIE Awokado przekrój na połówki, wydrąż miąższ i umieść go w miseczce. Wyciśnij sok z połowy limonki i dodaj drobno posiekaną szalotkę. Całość wymieszaj, ugniatając awokado widelcem. Mus ułóż na talerzach, wspomagając się okrągłym rantem o średnicy około 5 cm i wyrównując całość łyżeczką. Tuńczyka wyjmij na kwadrans przed podaniem z lodówki. Kolejno umyj, osusz i pokrój w niedużą

Food Square
Mus z awokado z nutą limonki i mięty 138

skórki z limonki (ok. 3 g), - kilka listków mięty. Do dekoracji: owoce np. truskawki. Sposób przygotowania 1. Awokado i banana obieramy ze skórki. 2. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. 3. Mus dekorujemy owocami. Mus z awokado jest bogaty w: - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo, - potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Truskawkowa stracciatella 183

chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście można wykorzystać mrożone truskawki i smakuje tak samo bajecznie. Polecam wypróbować. Mus truskawkowy: 750 g truskawek* galaretka truskawkowa sok z połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne) 1,5 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody(...)Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2/3 kremu wymieszać z tartą czekoladą. Salaterkę wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce. Na masę wylać mus truskawkowy i powrzucać resztę truskawek.Schłodzić w lodówce aż stężeje. Na truskawki wyłożyć białą masę-schłodzić, ostatnia warstwa to reszta kremu stracciatella. Włożyć do lodówki. Kiedy cały deser będzie stabilny

Anielskie wypieki
Sernik na zimno z oczkiem 258

herbatniki w polewie czekoladowej - 170 g 2. warstwa 400 g sera tłustego 200 g jogurtu naturalnego 1 galaretka cytrynowa 0,5 szkl gotowanej wody 1/2 szkl zmiksowanych truskawek 3. Mus truskawkowy 750 ml zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe Dodatkowo : 150 g markizy orzechowe 120 g herbatniki w polewie czekoladowej Przygotowanie: 1. warstwa Ser i jogurt dobrze zmiksować(...)galaretki truskawkowe, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. warstwa Przygotować w ten sam sposób co warstwa pierwsza, tylko dodać tężejącą galaretkę cytrynową , rozpuszczoną w połowie szklanki gotowanej wody, i mus truskawkowy, zmiksować, wyłożyć na masę agrestową, schłodzić w lodówce. Ułożyć na środku markizy orzechowe, a za nimi przy brzegu, resztę herbatników czekoladowych. Wierzch zalać musem truskawkowym, odstawić do całkowitego stężenia

Kuchnia Danusi
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 231

idealnym pomysłem jest wywar warzywny przepis tutaj klik , na którego bazie później przygotujemy każdy rodzaj zupy) warzywa gotowane na parze, pieczone i duszone Warto też wspomnieć, że kremy czy musy warzywne i owocowe mają wyższy indeks glikemiczny ,niż ich surowe odpowiedniki. Zawierają także mniej błonnika i substancji odżywczych. Wszystkie gotowane na parze warzywa - to najlepsza forma obróbki termicznej - warto gotować(...)kardamon kmin rzymski kminek koperek kurkuma liść laurowy majeranek natka pietruszki pieprz biały, czarny, cayenne, ziołowy rozmaryn szczypiorek tymianek zioła prowansalskie Kolejność spożywania dań podczas diety: Surowe: warzywa surowe musy z surowych warzyw surówki kiszonki świeżo wyciskane soki koktajle Gotowane: warzywa pieczone, gotowane, duszone zupy kompoty musy z gotowanych warzyw i owoców pasteryzowane soki I co bardzo ważne! Trzeba planować

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli 3130

masy dodajemy serki homogenizowane, a następnie rozpuszczoną żelatynę*. Powstałą masę śmietankową wykładamy na sucharkowo-nutellowy spód. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Truskawki odstawiamy do rozmrożenia. Miksujemy je na gładki mus. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Łączymy z musem truskawkowym*. Masę truskawkową wylewamy na masę śmietankową. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.   Uwagi(...)wiaderka lub w wersji de lux – serek typu philadelphia (choć tutaj nie wiem czy nie wystarczyłoby ich dać mniej wagowo – np o połowę). Galaretkę dodawałam do musu truskawkowego stopniowo, cały czas mieszałam. Ciepła galaretka w kontakcie z zimnymi truskawkami dość szybko tężeje, dlatego już po chwili można wylewać ją na masę śmietanową

Smaki Na Talerzu
La Maldita i miniserniczki na zimno na Dzień Mamy 124

gęstego jogurtu 150 g półtłustego twarogu 2 łyżki cukru ¼ laski wanilii 1-2 łyżki kandyzowanych, drobno siekanych skórek owocowych (takich, jak do keksa) 8 – 10 truskawek cukier – opcjonalnie – mój mus wyszedł tak słodziutki, że nie musiałam go niczym dosładzać 3 łyżeczki żelatyny La Maldita. dobrewina.pl. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Przygotowanie: W blenderze umieszczamy 2 łyżki cukru oraz ziarenka(...)żelatyny. Dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Dodajemy kandyzowane skórki owocowe i bardzo krótko miksujemy tak, aby wszystkie składniki wymieszały się. Przelewamy masę do kubeczków, zostawiając odrobinę miejsca na mus. Wstawiamy do lodówki, aby serniczki stężały. Truskawki miksujemy. Do odrobiny gorącej wody dodajemy małą łyżeczkę żelatyny i rozpuszczamy. Dodajemy do zmiksowanych truskawek. Dokładnie mieszamy. Galaretko – mus wylewamy na stężałe

Kate's Kitchen
ciasto szpinakowe z truskawkami 305

łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do garnka, dodajemy wodę i podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia, miksujemy blenderem na mus, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia się. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia (nie dopuszczamy aby mus stężał). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem(...)schłodzonego musu dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie miksujemy na jednolitą masę. Gotową piankę równomiernie wykładamy na ciasto szpinakowe. Wstawiamy do lodówki do stężenia. dodatkowo: ok. 300-350 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa (ja użyłam zielonej ale wyszła pomarańczowa, dla lepszego efektu polecam użyć truskawkowej) 500 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.Truskawki

Domowy Smak Jedzenia
Przepis #141 Wafle "Princessa" - bez białego cukru 176

łyżeczka masła orzechowego - 1-2 łyżki syropku klonowego lub innego słodzika - 150 ml mleczka kokosowego - 2 łyżki wiórek kokosowych - można dodać więcej (musi powstać bardzo gęsta masa Dodatkowo - mus kokosowy (ja swój kupiłam w Biedronce) Wykonanie Wafle Do miseczki wrzucamy białka, mleczko kokosowe oraz słodzik. Mieszamy. Olej rozpuszczamy i powoli wlewamy do naszej masy. Na koniec wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy(...)rozpuszczamy mleczko kokosowe z słodzikiem praz masłem orzechowym. Na koniec wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Przestudzoną masą przekładamy nasze wafle. Wierzch smarujemy musem kokosowym.   Wafle przechowujemy w lodówce. Zamiast musu kokosowego wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Idealnie sprawdzą się na przekąską lub słodki deser. Smacznego

Health-Fit-Life
Sernik japoński – najdelikatniejszy z serników 818

lekką, piankową strukturę, dlatego w smaku i konsystencji przypomina bardziej suflet. Sok i skórka z cytryny nadają mu orzeźwiający cytrusowy posmak. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami, konfiturą lub musem – razem stworzą idealną kompozycję. Sernik tego typu jest niezwykle popularny w Japonii – w tym kraju nie używa się dużo nabiału, a serniki są wysokie, puszyste, wilgotne i mało(...)cukru pudru (1 szklanka) skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki / skrobi ziemniaczanej do podania: owoce, konfitura lub mus owocowy Do garnka wrzucamy masło, twarożek Mój Ulubiony oraz dolewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Masa powinna być lekko ciepła. Jajka (jeśli są z lodówki) przelewamy

Poezja smaku