galaretki truskawkowe 3 łyżeczki żelatyny + 150 ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 150 ml gorącej wody 1 galaretka agrestowa + 200 ml wody 430 - 450 ml śmietanki 30% truskawki na mus - ok 450 g (po oczyszczeniu) truskawki do dekoracji Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż ciasno rurkami waflowymi. Połam niektóre, aby dopasować po bokach. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyj(...)usuń szypułki. Odłóż najładniejsze do dekoracji. Przygotuj 450 g i zmiksuj je blenderem na mus. Proszek na galaretkę truskawkową wymieszaj w garnuszku z żelatyną i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia. Możesz mieć z tym problem, z uwagi na zbyt małą ilość wody. Ja pomogłam sobie, podgrzewając płyn na malutkim ogniu. Ważne, by nie doprowadzić do wrzenia, bo wtedy
Anioszek w kuchnidodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w 170 stopniach przez ok 12 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mus z białej czekolady: 300 g białej czekolady 180 ml mleka kilka kropel zapachu waniliowego 220 ml śmietanki 36% 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody, odstawić(...)Dodać żelatynę i wymieszać do jej dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać na biszkopt, równomiernie rozprowadzić, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa truskawkowa: 700 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do garnka i zblenderować. Podgrzać
kulinarnyswiatdomiłyżeczka cukru pudru Diamant , sok z cytryny, prażone płatki migdałowe, 6 biszkoptów, likier truskawkowy, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Truskawki łączymy z sokiem z cytryny, miksujemy na gładki mus. Połowę przekładamy do 2 pucharków. Biszkopty nasączamy w likierze, układamy na musie. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, dodajemy serek. Wykładamy na biszkopty, zostawiamy trochę do dekoracji. Polewamy pozostałym(...)musem, robimy kleks ze śmietany, dekorujemy płatkami migdałowymi
słodki bratekŹródło: USDA National Nutrient Database Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki(...)chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe
Kulinarne przygody Gatitydesery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie. Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy 600 ml mleka 3 łyżki cukru(...)budyń. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Kiedy się zagotuje wlewamy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy wraz z żelatyną i rozlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawiamy do lodówki, aby mus się ściął. Powinno to zając około 30 minut. Masło ucieramy przez około minutę i ciągle miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Gotową budyniową masę wykładamy na truskawkowy mus na około
Kuchnia od dwojgazapiekam 15 minut aż się zrumienią. Mango obieram, kroję i przekładam do miski, miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu mango i mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki. Truskawki obieram, miksuję blenderem. Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę(...)ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas. Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje. Przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę
wesoła kuchniagładko z malinami i 2 łyżeczkami cukru. Truskawki blendujemy na gładką masę. Do wysokiej szklanki wsypujemy posiekane prażone orzechy, a następnie naprzemiennie wlewamy: – jogurt grecki ( solo ) – mus kawowy – jogurt grecki solo – mus malinowy – mus truskawkowy Dekorujemy bitą śmietaną, owocami i prażonymi orzechami. Podajemy natychmiast – mocno schłodzone! Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką INKA
Ostra na Słodkopowiecie na mus czekoladowy? Ale taki zdrowy mus, który można jeść bez wyrzutów sumienia :) O lekkiej konsystencji i orzechowym posmaku. Podawany na milion sposobów, m ożna go zajadać zarówno z owocami, chlebem, granolą jak i racuchami :D Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 łyżki kakao 4 łyżki mleka 3 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Awokado obrać i usunąć pestkę, przełożyc(...)blendra, dodać resztę składników i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało słodka, dodać więcej miodu. Mus można podawać w formie deseru z orzechami lub owocami, bądź smarować nim pieczywo czy też podawać z racuszkami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniSezon truskawkowy trwa, więc trzeba to wykorzystać. Na podwieczorek przygotowałam placki serowe z truskawkami, polane musem z truskawek. Placki są przepyszne, pulchniutkie, słodkie z duuużą ilością truskawek. Znikają w mgnieniu oka, dlatego tu moja rada... koniecznie od razu wymieszajcie ciasto na placki z podwójnej porcji :) Do placków wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią od Skworcu . Składniki(...)jajka * 250 g twarogu z wiaderka * 2 łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki mąki pszennej * około 300 g truskawek+ kilka do zrobienia musu Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszać. Do ciasta dodać pianę
Zrób to smacznieTruskawki coraz tańsze więc korzystam ile mogę. Dzisiaj na deser zrobiłam serniczki na zimno z musem truskawkowym i granolą. Jak wszystko co z truskawkami serniczki znikały bardzo szybko. Składniki: 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g twarogu z wiaderka* 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl ciepłej wody granola 300 g truskawek Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić(...)momentu połączenia się składników i na końcu wlać letnią rozpuszczoną żelatynę. Masę rozlać do szklanek i włożyć na około 2 godziny do lodówki by masa stężała. Truskawki zmiksować na mus i dosłodzić według uznania. Gdy serniczki stężeją nasypać warstwę granoli i wylać warstwę musu truskawkowego. Można ponownie schłodzić w lodówce lub spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. * Dodając twaróg o temperaturze pokojowej
Ala piecze i gotujeŻelatynę podgrzewamy (nie gotujemy). 4. Gdy żelatyna przestygnie łączymy ją z jogurtem. 5. Jogurt przelewamy do szklanki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 6. Truskawki miksujemy na gładki mus. 7. Jogurtowo – cytrynową piankę polewamy musem truskawkowym. Jogurtowo – cytrynowa pianka z musem truskawkowym jest bogata w: - wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów, - witaminę C (pochodzącą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachktóre czekają, żeby je od razu zjeść, albo zrobić z nich pyszny deser. Ja nie tylko zjadłam ich sporą porcję, ale zrobiłam też torcik na zimno, bez pieczenia z musem, delikatnym jak pianka. Taki torcik idealnie pasuje na dzisiejsze święto. Przecież to Dzień Matki. Można go razem z życzeniami ofiarować naszym Kochanym Mamom z okazji ich święta. (Tortownica średnicy(...)Wstawiłam do lodówki, żeby galara teka zastygła. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Mleko skondensowane zmiksowałam na dużych obrotach miksera, żeby powstał kremowy mus. Wlałam do niego tężejącą (ale płynną) galaretkę. Jeszcze raz zmiksowałam do połączenia się składników. Jeśli galaretka na truskawkach już zastygła to można już wylać na nią mus. Tortownicę wstawiłam
Kuchnia u Krysipięknej słonecznej pogodzie zapraszam na serniko jabłecznik. Bardzo pyszne połączenie, polecam Składniki: spód: 250 g kakaowych herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 150 g masła masa jabłkowa: 3 szklanki musu z jabłek 3 galaretki cytrynowe masa serowa: 3/4 szklanki śmietany kremówki szklanka sera trzykrotnie mielonego 250 g sera mascarpone 150 g ricotty cukier puder do smaku 3 łyżki soku(...)dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm. Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał mus jabłka kroimy na kawałki, wlewamy odrobinę wody, tyle gotujemy aż jabłka się rozpadną , słodzimy do smaku) wsypujemy galaretki, mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę wlewamy na spód ciasteczkowy
Z Majeczką w kuchnibanalne , gdyby nie pewien drobiazg. Otóż, rzeczone truskawki, które smakują już całkiem nieźle, ale do czerwcowych nadal im daleko, upieczone są z dodatkiem porto, a następnie zmiksowane na gładki mus. W połączeniu ze śmietanką tworzą coś tak pysznego, że nie można oprzeć się kolejnej kulce. Takiej małej, malutkiej, maciupeńkiej ... Lody z pieczonymi w porto truskawkami Składniki: (na 1 l lodów(...)Ułożyć w formie, posypać cukrem i wanilią, polać porto. Piec w 140 st. C. przez 45 minut. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Odłożyć 1,5 łyżki, resztę dokładnie wymieszać z kremówką i mlekiem. Przełożyć do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją jej działania. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka
Pożeraczka, czyli raz adobrzelaskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy
Kulinarne przygody Gatity