mus - 6353 przepisów (strona:88/424)

DESER Z MASCARPONE, BEZAMI I MALINAMI 257

kremówki 36% * 300 g serka mascarpone * około 50 g małych bezów  (użyłam bezów Mamut) * 2 szklanki świeżych malin * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (kilka odłożyć do dekoracji), jeśli maliny są kwaśne można dosypać łyżkę cukru pudru. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru i serek mascarpone(...)dokładnie wymieszać mikserem. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki (kilka pozostawić do dekoracji). Na dnie pucharków umieścić po łyżce serka mascarpone, na to wyłożyć warstwę musu z malin, kolejno warstwa pokruszonych bezów, mus z malin i serek mascarpone. Na wierzchu posypać pokruszone bezy i udekorować malinami i całymi bezami. Najlepiej podawać od razu po wykonaniu

Zrób to smacznie
Mini torcik bezglutenowy - zdrowy, prosty i szybki :) 207

zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania(...)nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.  Biszkopty pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy.  Każdy blat biszkoptowy nasącz wybranym mlekiem, posmaruj musem (nie za dużo, aby nie wyciekał pod naciskiem kolejnej warstwy ciasta) i ponownie nakłada następny blat, aż do wyczerpania.  Całość wykończ ubitą śmietanką kokosową (z mleczka kokosowego z puszki

Zdrowie na języku :P
Tarta z musem czekoladowym i malinami 165

filiżanką kawy.   Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód 450 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (typu Oreo) 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 500 g malin mus z czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki likieru Amaretto 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Spód: Masło rozpuścić w małym garnuszku(...)tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę docisnąć do dna i boków, wyrównać. Na dnie ułożyć maliny, w odległościach około 0,5 cm od siebie. Spód schłodzić w lodówce Mus z czekolady: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody , tak aby ją przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia. 250 ml śmietanki podgrzać w rondelku niemal do wrzenia, zdjąć z palnika

Pyry na Gaz
Sernik kajmakowo - dyniowy 219

październiku zawsze przygotowuje sobie sezon na dynie, przygotowując MUS DYNIOWY . Na bazie musu mogę bez problemu przygotować wiele pysznych wytrawnych, ale i przede wszystkich słodkich dań. Dzisiaj chciałam podzieli się z Wami jednym z lepszych wypieków dyniowych jakie miałam okazję wyjąć z piekarnika. Bardzo prosty w wykonaniu sernik, który podbił serce nawet mojej Córy :) Spróbujcie :) Składniki:  200g maślanych herbatników(...)masła 750g białego sera z wiaderka 4 jajka  1/2 szklanki cukru 200g masy kajmakowej z puszki 1 budyń smietankowy w proszku 2 czubate łyżki mąki pszennej 250g musu z dyni łyżka cynamonu do posypania Przygotowanie: Sernik kajmakowo - dyniowy jest jednym z najprostszych ciast jakie robiłam. Jedynym warunkiem jest przygotowanie wcześniejsze produktów, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej. Przygotowanie ciasta

ChilliJemy
Omlet z komosą ryżową 203

Dzisiaj kolejny pomysł na śniadanie. Tym razem na słodko. Omlet z komosą ryżową ze słodkim musem z bananów oraz prażonymi orzechami. OMLET z KOMOSĄ RYŻOWĄ Składniki: omlet: 50 g komosy ryżowej 3 jajka 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżka mąki masło do smażenia dodatkowo: 1 banan sok z 1/2 cytryny 2 łyżki orzechów posiekanych 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego(...)studzimy,a następnie mieszamy z jajkami,mąką i jogurtem, smażymy na patelni omlet. Posiekane orzechy prażymy, a potem zalewamy miodem i cukrem, karmelizujemy Banana miksujemy z sokiem cytrynowym na mus, polewamy musem omlet i posypujemy orzechami w miodzie

Bon appetit mon amie
Babcina szarlotka 200

otoczka pięknej jesieni - ciepła herbata, ciepły koc, gruby sweter, zaparowane okna, mgła z rana… Z tym właśnie kojarzy mi się to ciasto! Bo jesień jest cudowna! Foremka 24x25 cm Mus jabłkowy: 1,5 - 2 kg słodkich jabłek ¼ szklanki wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g rozpuszczonego masła Kruche(...)szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego garnka. Do jabłek wsypujemy cukier oraz cynamon. Wlewamy rozpuszczone masło, wodę oraz esencję waniliową. Dokładnie mieszamy i dusimy

VioletoweKucharzenie
Sernik dyniowy z limonkowym lukrem 256

przełamany kwaskowato sło dkim lukrem limonkowym. Uwaga! Ro dzaj dyni jaką do dacie zależy o d Was. Ja wypróbowałam już opcję z surową zblen dowaną dynią, ale również z musem z pieczonej dyni. Oba polecam :) Skła dniki: 5 jaj w temperaturze pokojowej 1 kg sera w wia derku skórka otarta z cytryny 2 łyżeczki mąki pszennej bu dyń śmietankowy puszka(...)mleka skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki     Przygotowanie: Masło roztapiamy w ron delku i stu dzimy. Ciastka kruszymy drobno i łączymy z masłem. Okrągłą tortownicę

ChilliJemy
Granola z musem śliwkowym i serkiem 233

warstwową pyszność powstała pod wpływem przypadku. Miałam w lodówce serek homogenizowany, który miał krótki termin ważności, więc połączyłam go z musem ze śliwek z dodatkiem cynamonu oraz domową granolą (możecie również użyć kupnej, ale zachęcam do zrobienia swojej wersji). Składniki na 2 porcje: 300g śliwek ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła (np. miodu, ksylitolu) 1 serek homogenizowany (200g(...)mnie domowa ) Przygotowanie: Śliwki umyć i pozbawić pestek. Pokroić na drobne kawałki, przełożyć do rondelka, wlać 2 łyżki wody. Dusić aż się rozpadną i trochę zgęstnieją. Jeżeli wolicie jednolity mus, możecie go zblendować. Dodać cynamon i osłodzić do smaku, jeżeli jest taka potrzeba. Na dno szklanki wyłożyć pierwszą warstwę musu śliwek ok. 2 łyżki, na to warstwę serka lub jogurtu

Fabryka pomysłów
TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 250

sitku pod bieżącą wodę. Wrzucamy do garnka, dodajemy około 50 ml wody, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż borówki puszczą sok. Następnie blendujemy całość na gładki mus i do gorącego musu wsypujemy galaretę. Mieszamy do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem(...)sztywną masę. Serek waniliowy mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i porcjami dodajemy do ubitej śmietany, powoli wszystko miksując. Na końcu, bardzo powoli, dodajemy wystudzony mus borówkowy z galaretką, cały czas mieszając masę. Masę wkładamy na chwilę do lodówki. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Torcik: Wystudzony biszkopt lekko ścinamy

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka biszkoptowa. 163

Dziś propozycja szarlotki, szybkiej i bardzo prostej. Wystarczy upiec biszkopt i przełożyć musem jabłkowym. Zostały mi jeszcze musy jabłkowe w słoikach z zeszłego roku. Muszę je wykorzystać bo nadchodzi sezon na robienie nowych słoiczków :) Jeśli nie macie jabłek w słoikach to szarlotka zajmie Wam trochę więcej czasu bo trzeba będzie usmażyć jabłka. Składniki na biszkopt: 7 jajek szczypta soli(...)najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni 25-30 minut. Składniki na masę jabłkową: 1 duży słoik musu jabłkowego (1 litr) 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa. Jabłka przełożyć do rondelka i podgrzać. Do gorących jabłek wsypać galaretkę. Wymieszać, żeby proszek się rozpuścił. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić

Agusiowe smakołyki
Budyń jaglany z musem malinowym 180

szklanki mleka. Kasza wchłonie nam całe mleko. Po ugotowaniu dolewamy resztę mleka (ciepłego lub zimnego), dodajemy kawałki banana i blend ujemy na gładki krem. Maliny miksujemy na mus. W słoiczku lub pucharku układamy warstwami: budyń, mus malinowy, budyń, mus malinowy. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami

VioletoweKucharzenie
Mus jabłkowy 131

Mus jabłkowy to nie tylko naturalny i najzdrowszy deserek dla niemowląt Ja przyrządzam go regularnie i wykorzystuję dla całej rodziny. Dzieci zajadają się gotowanym makaronem polanym tym sosem w alternatywie do domowego dżemu . A wszyscy domownicy cieszą się różnymi wypiekami, które zagęszczam i dosładzam tym musem. Jednym słowem z kilku jabłek mamy wiele zastosowań! Polecam Składniki: 2 duże jabłka (około(...)nasionami i kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarły do dna. Smacznego! Artykuł Mus jabłkowy pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kawa o smaku rafaello (kokosowa) 201

Zapraszam Was do przygotowania kawy o smaku rafaello, przygotowanej na bazie mleczka i musu kokosowego 😃 Prosta do przyrządzenia, lekko kokosowa i przepyszna w smaku!  Składniki na 1 porcję: 1/3 szklanki mleczka kokosowego (płynna, rzadka część) 1 podwójne espresso (180 ml) 1 łyżka musu kokosowego do dekoracji wiórki kokosowe Przygotować espresso. Do małego rondelka wlać mleczko i dodać mus kokosowy

Ugotować
Karmelowa rozpusta, czyli ciasto z musem karmelowym i borówkami (bez pieczenia, wegańskie, bezglutenowe) 191

szklanki orzechów włoskich (można użyć innych orzechów) 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao 5 szt. daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli Mus karmelowy: 1,5 szklanki daktyli + 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka mleka, np. sojowego, migdałowego lub owsianego 4 duże łyżki nasion chia (1/3 szklanki = 80 ml) szczypta soli(...)dekoracji: garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą.  Zaczynamy od przygotowania daktyli do musu karmelowego: Daktyle zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. W międzyczasie przygotować spód : W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe

Domowa Cookierenka Agi