gdyby zdarzyło się że któryś biszkopt zacznie wypływać do góry lekko dociskamy go do dna blaszki), następnie odstawiamy do całkowitego stężenia, truskawki blendujemy (jeśli używamy mrożonych wcześniej je rozmrażamy), mus truskawkowy przelewamy do garnka, i zagotowujemy, gdy mus się zagotuje ściągamy go z gazu, wsypujemy do niego dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuszczą, następnie odstawiamy(...)całkowitego przestygnięcia, wystygły mus rozprowadzamy po zastygniętej warstwie serowej, ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLTrochę nierówny mi wyszedł, ale wg mojego męża to najpyszniejszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam, dlatego przymykam oczy na te małe niedoskonałości ;). Zapraszam na pyszny tort urodzinowy dla dziecka z musem jeżynowym, kremem z białą czekoladą i kremem czekoladowym. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekolady w śmietance. Dzień 2: Robimy kremy(...)czekoladowe, mus jeżynowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Dzień 3: Tynkujemy i dekorujemy tort kremem maślanym. Dzień 4: Tort urodzinowy podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika
Słodki Pomysłkrem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) *** *** Truskawki miksujemy na gładki mus *** *** Do truskawek dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową z miseczki i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy gęsty jogurt naturalny i ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby mus możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku *** *** Masę
Blog z Apetytemłyżki oleju Masa serowa: * 400 g serka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1 śmietan - fix * 1 łyżeczka cukru wanilinowego ze skórką cytryny Mus: *700 ml zblendowanych moreli * 2 galaretki brzoskwiniowa i cytrynowa Upiekłam biszkopt. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam małymi porcjami cukier a następnie(...)szklanki gorącej wody, ostudziłam. Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam. Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami i odstawiłam do stężenia do lodówki. Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik. Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki. Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne! Notatki: * morele można obrać ze skórki
Pieprzyć z Fantazjąodstawić na około 1 godzinę. Orzechy odstawić na około 3 godziny, jeśli mamy słaby mikser to orzechy najlepiej odstawić na całą noc, żeby później było je łatwo zmiksować na mus i nie przepalić blendera (jeśli mamy dobry blender kielichowy lub thermomixa to nie trzeba namaczać orzechów i daktyli). Spód: 2. Daktyle bardzo dobrze osączyć (można rękom docisnąć je na sitku(...)truskawkowa: 4. Orzechy nerkowca osączyć na sitku. Połowę orzechów przełożyć do miski i zblendować ręcznym mikserem, patrz FILM . Dodać ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, truskawki i wszystko zmiksować na mus. Dodać soku z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę truskawkową przełożyć na przygotowany spód i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny. Masa jeżynowa: 5. Pozostałe orzechy nerkowca przełożyć
Mała Cukierenkasłońcu świeżymi truskawkami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją deseru z owocami. Składniki: 330ml śmietany 30% 250ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 180g świeżych truskawek 50ml wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dekoracja: bita śmietana truskawki posypka Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia(...)całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 3. Mus truskawkowy: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody
Szalona Kuchnia EwelinySłodka tarta na kakaowym kruchym spodzie. Nadzienie czekoladowe jest bardzo proste do zrobienia i ma konsystencję aksamitnego musu, pasują do niej wszystkie owoce lata , najlepiej jednak komponuje się z borówką amerykańską, niebanalna i prezentuje się wyjątkowo, dla amatorów czekoladowych smaków. Za każdym razem zachwyca i ma jedną wadę-szybko znika! Forma do tarty 24-26 cm Maślane ciasto kruche(...)jednolitej konsystencji. Wystudzić . Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć do lodówki, gdy mus zacznie tężeć posypać borówką i zostawić na całą noc w lodówce. Kilka minut przed podaniem tartę wyjąć
Wanilia i KardamonKluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem to pyszny pomysł na prosty i bardzo szybki w przygotowaniu obiad. Wystarczy tylko kilka składników i mniej niż 30 minut na ich przygotowanie. Dodatek zmieszanej z cukrem śmietany i truskawkowego musu doskonale się z nimi komponuje – zresztą sprawdźcie sami! :) Artykuł Kluski leniwe ze śmietaną i truskawkowym musem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plpodjadać Co nam trzeba? Na słoiczek 200ml jogurtu greckiego naturalnego 100ml jogurtu owocowego-dowolnego 2 łyżki nasion chia łyżeczka miodu 100g borówek amerykańskich dojrzałe mango – potrzebujemy 2 łyżki musu z miąższu 2 łyżki granoli z bakaliami (lub dowolne płatki, musli) Robimy! Jogurty mieszamy ze sobą, miodem i chia. Odstawiamy na pół godziny, by nasionka napęczniały. Mango dobrze rozdrabniamy-nawet(...)widelcem, na mus. Jogurty mieszamy z 1/3 borówek. Wsypujemy granolę z bakaliami, wykładamy na to mus i dajemy na wierzch resztę borówek. Schładzamy. Zajadamy sięgając do dna z jogurtem. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydomprzecierem truskawkowym, który przygotowuję co roku. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1/4 szklanki wrzącej wody Mus truskawkowy: pół litra przecieru truskawkowego 3 galaretki truskawkowej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy w dwóch porcjach cukier i nadal ubijamy. Żółtka mieszamy z wrzącą wodą i dodajemy(...)upieczeniu biszkopt zwijamy w czystą ściereczkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wody i pozostawiamy do ostudzenia. Dodajemy przecier truskawkowy i czekamy aż mus zacznie tężeć. Musem truskawkowym smarujemy biszkopt i ponownie zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce. Ozdabiamy bitą śmietaną. Smacznego! (Moja rolada ma różowe plamki. Do dwóch łyżek biszkoptu dodałam troszeczkę różowego barwnika
Pyszności Słodkościnajlepiej kwaśnych: maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie (u mnie mrożone) Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Owoce jeśli są mrożone lekko podgrzać, następnie zblendować , uzyskamy konsystencję musu (nie słodzić). Można mus przetrzeć przez sito jeśli nie chcemy pestek. Ja zostawiam z pestkami. Na talerzu ułożyć bezę, na górę mascarpone, mus owocowy. Udekorować listkiem mięty i owocami. Smacznego
Mój pomysł napozbawionych szypułek + 6-8 łyżek prosecco 4 plastry limonki dobre wino musujące (prosecco) kilka truskawek do ozdoby Wykonanie Truskawki kroimy na kawałki, dodajemy kilka łyżek wina, całość blendujemy na mus, który od razu przekładamy do kieliszków. Mus zalewamy dobrze schłodzonym winem, kilka truskawek kroimy na małe kawałki, plastry limonki podobnie, wrzucamy do kieliszka, lekko mieszamy. I gotowe! Artykuł Prosecco(...)musem truskawkowym i limonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabyła dopracowana zarówno pod względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera(...)jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża 86 Oberża
Kucharzyca