radością wykorzystuję je do produkcji świeżo wyciskanego soku, kompotu, marmolad, ciast. Przepis na wegański chlebek bananowy bije rekordy popularności w sieci. Pora na sezonowy chlebek z naszych polskich jabłek! Mus jabłkowy świetnie spulchnia i zwiera ciasto, jest słodki, więc redukuje zawartość cukru w przepisie. Możecie wykorzystać surowe jabłka lub (tak jak ja uczyniłam) wykorzystać gotowane z kompotu. Chlebek jest pyszny(...)wymiarach 31 cm x 13 cm: 1 3/4 mąki orkiszowej lub z samopszy, 2 łyżeczki sody, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru w proszku, szczypta soli, 1 3/4 szklanki musu z jabłek (około 4 zblendowane jabłka surowe lub gotowane z kompotu), 2 łyżki octu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1/3 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, dodatkowo: 1 -2 jabłka
Jeść, by żyć w zdrowiuwarstwę herbatników i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masa z brzoskwiń - żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Brzoskwinie obrać, usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki, a następnie zmielić na mus przy pomocy blendera. Do musu z brzoskwiń dodać sok z cytryny i chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na warstwie herbatników, wyrównać i włożyć do lodówki. Masa śmietanowa
WSZYSTKO SMACZNEsłońcu świeżymi malinami. Całość smakuje obłędnie i jest świetną propozycją lekkiego deseru z owocami. Składniki: 300ml śmietany 30% 280ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Mus malinowy: 150g świeżych malin 50ml wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Do garnka wlać(...)całość wymieszać. Następnie doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 3. Mus malinowy: Maliny oczyścić, przełożyć do rondelka, dodać wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie dodać mąkę wymieszaną z 3 łyżkami wody. Całość podgrzewać
Szalona Kuchnia Ewelinyobłędne ciasto jogurtowe, które przygotowuje się w bardzo szybki sposób. Do sera dodałam doskonałej w smaku konfitury ze sklepu Amus , dzięki czemu zwykły smak twarogu zmienił się w mus serowo - brzoskwiniowy. Potrzebujemy: Ciasto: 380 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 jaja 120 g cukru 200 g jogurtu naturalnego 250 ml oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy(...)twarogu (najlepiej z wiaderka) 80 g miękkiego masła 80 g cukru 1/2 słoiczka konfitury brzoskwiniowej z kwiatem pomarańczy Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy. Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga on obierania. Posłuży nam w końcowej fazie
MamaOskarkamieszam i wlewam do reszty sera cały czas miksując. galaretka: Jeżyny miksuje blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę rozpuszczam w łyżce zimnej wody potem podgrzewam w mikrofalówce i dodaję do musu jeżynowego. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na dno słoiczków układam granolę, potem na przemian sernik, mus jeżynowy i tak do końca. Dekoruję jeżynami, polewam resztą musu i wstawiam
wesoła kuchniadodać do sera. Gotowy ser przelać na ostudzone ciasto .Wierzch wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. galaretka= Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować na gładko. 1/3 musu arbuzowego doprowadzić do wrzenia ,dodać galaretki -proszek i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Połączyć mus z galaretką z reszta musu,wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy masa serowa jest już sztywna
w mojej kuchniSkładniki: Mus jabłkowy: 2 kg jabłek do szarlotki np. papierówka, antonówka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 4 łyżki cukru kryształ Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania biszkoptów okrągłych posypka waflowa kakaowa Przygotowanie: Mus jabłkowy - jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych(...)Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Dno tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm. wyłożyć biszkoptami. Na to wyłożyć jeszcze lekko ciepłe jabłka. Schłodzić. Następnie na mus jabłkowy wyłożyć biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę waniliową. Wierzch udekorować posypką waflową. Tak przygotowany deser schłodzić. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right
Ciastka - domowe słodkościpodgrzewaj do momentu, aż się rozgotują. Przetrzyj otrzymany dżem przez sitko i wlej z powrotem do garnka. Mocno podgrzej, dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści w truskawkach. Gdy mus się zagotuje wlej mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagotuj i zdejmij z ognia. Ostudź. Na zimne ciastka (pełne serca) nakładaj ostudzony mus truskawkowy i przykrywaj sercami niepełnymi. Odłóż ciastka(...)najmniej 5 godzin (do stężenia musu
Delicious PlaceScroll down for recipe in English. Składniki: (6 porcji) Mus czekoladowo-piernikowy 2 tabliczki (200 g.) gorzkiej czekolady (u mnie pół na pół, 70% i 85% zawartości kakao) 100 g. suszonych daktyli 1 puszka (400 ml.) mleczka kokosowego (u mnie 75% ekstraktu z kokosa) 1 szkl. aquafaby (wody po ciecierzycy w puszce, czyli 2 puszki ciecierzycy) 1 łyżka przyprawy piernikowej(...)sztywną pianę, 6-7 minut. Pianę przełóż do ubitego mleczka, dodaj zblendowane daktyle. Miksuj na mniejszych obrotach wlewając cienkim strumieniem ostudzoną czekoladę. Do pucharków wsyp trochę uprażonych orzechów, nałóż mus czekoladowy, na niego orzechy i znowu mus. Wstaw do lodówki na godzinę. Wierzch możesz udekorować kawałkami lub startą czekoladą, posypać orzeszkami lub kakao. Ingredients: (6 servings) 2 plates (200 grams
Delicious Placedodatki. Chociaż bez nich wyśmienite są zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody! 2 jajka 300 ml śmietanki 30% 140 g drobnego cukru 2 łyżki ciepłej wody Mus jagodowy: 4 łyżki jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus(...)śmietankę. W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin
VioletoweKucharzenierondelka, dodaję cukier, sok z cytryny i gotuje na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w 1/4 szklanki zimnej wody i rozpuszczam. Wlewam do gorącego musu malinowego i odstawiam do przestygnięcia. Śmietanę ubijam na sztywno i wlewam stopniowo i cały czas miksuję mus malinowy zimny, ale nie stężały. Polewa lustrzana. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier(...)kakao, śmietanę i mieszam rózgą do zagotowania, ale nie za długo. Przecieram przez sitko, żeby pozbyć się grudek. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, i rozpuszczam ja w gorącym musie. Ciasto zimne kroję na dwa blaty. Dolny blat wkładam do formy w której się piekł, wylewam połowę kremu, wstawiam na 10 minut do lodówki. Układam drugi blat i wylewam resztę
wesoła kuchniabyła zachwycona! :) Składniki: Spód: 1 jajo 1/3 szklanki erytrytolu 1 szklanka mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g oleju kokosowego 1 łyżka jogurtu naturalnego Mus: 3-4 średnie jabłka 2 łyzki erytrytolu cynamon Kruszonka: 1/2 szklanki mąki jaglanej 4 łyżki erytrytolu 30g oleju kokosowego Sposób przygotowania: Spód: Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Całość dokładnie zagniatamy(...)Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Mus: Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka. Dodajemy erytrytol i cynamon. Dusimy przez ok. 10 minut. Ostudzić. Kruszonka: Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok. 10 minut. Po upływie czasu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadzamy
Truskawkowa Fiestadzieciom książkę, zachęciłam szczególnie do zabaw grupowych i poszłam czynić polentę! Składniki kaszka kukurydziana Kupiec opakowanie serka mascarpone trochę likieru amaretto cukier puder do smaku i do dekoracji mus malinowy (przygotowanie poniżej) borówka borówka amerykańska świeża mięta opcjonalnie rozmaryn Jak przygotować polentę? Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać(...)tackę i wyrównujemy. Powinna mieć około pół centymetra wysokości. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli chcesz do Twojej polenty możesz dodać łyżeczkę suszonego rozmarynu. Jak przygotować mus malinowy? Podczas gdy nasza polenta będzie się chłodzić i zastygać, wsypujemy maliny do rondla z grubym dnem, dodajemy kilka listków mięty, cukier. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż maliny zupełnie się rozpadną
Z Kuchni Do Kuchni