truskawek2 gałki lodów waniliowychgarść orzechów (laskowych/włoskich/pestek moreli)garść żurawinySposób przygotowania:Banany obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy na miazgę. Mus przelewamy do dwóch wcześniej przygotowanych naczyń. Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera - miksujemy na jednolity mus, a następnie przelewamy do naczyń na mus bananowy, tak aby obie(...)masy się nie połączyły. Na wierzch musu truskawkowego nakładamy po gałce lodów waniliowych a następnie posypujemy orzechami( orzechy wrzucamy na lnianą ściereczkę, zakręcamy a następnie miażdżymy młotkiem do mięsa ) i żurawiną.Podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkubeczku rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, następnie dolewamy żelatynę, mieszamy.Biszkopty miażdżymy na drobno, dolewamy masło i przekładamy do niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do peiczenia. Rozkładamy równomiernie po formie, ugniatamy.Przygotowany mus porzeczkowy przelewamy na biszkoptowy blat, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, po tym czasie na wierzch torcika wylewamy mus porzeczkowy.Przygotowanie musu z czarnych porzeczek.Do rondelka(...)wrzucamy umyte i przebrane porzeczki, zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu gdy owoce "popękają". Następnie odstawiamy do przestudzenia. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie dolewamy do musu porzeczkowego.Przygotowany torcik wstawiamy do zamrażalki na 30-40 minut.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:250 ml śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowejSkładniki mus:4 kiwigarść świeżej miętyPonadto: 2 paczki żelków cytrynowych4 kiwi 6 paczuszek herbatnikówMasa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić. Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić(...)Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką.Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus.Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem.Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry.Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone herbatniki, następnie wystudzoną masę
Bon Appetit MałgorzatyGdyby ktoś był ciekawy poprzedniego przepisu, oto link: deser z kiwi i miętąSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki o smaku kiwki albo agrestu6 kiwiSkładniki mus:4 kiwi2 łyżki cukru pudruPonadto:paczka kwaśnych żelków1 kiwi - do dekoracjibiszkopcikiMasa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem a następnie(...)dodać kiwki pokrojone w kostkę. Wystudzić.Mus: 4 kiwi obrać, pokroić i zmiksować blenderem na jednolity mus. Dodać cukier puder by sos nie był zbyt cierpki. Na dnie pucharków układamy biszkopciki. Następnie zalewamy je masą. Na wierzchu polewamy musem z kiwi. dekorujemy plasterkami kiwi oraz żelkami.deser z kiwi
Bon Appetit Małgorzatygładki. Następnie dodać go do śmietany i razem delikatnie połączyć. Wstawić do lodówki.Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do wysokiego naczynia. Następnie za pomocą blendera rozprowadzić na gładki mus. Doprawić cukrem do smaku.Brzoskwinie dobrze odsączyć i również przetrzeć na mus.Przygotować pucharki lub szklanki i układać warstwami: mus brzoskwiniowy, masę śmietanową, mus truskawkowy, ponownie masę śmietanową
Świat Domowej Kuchniuwielbiam!Nie tylko w wersji na słodko , ale i na ostro … z warzywami … z ziołami … serem. Dziś mam dla Was owocową wersję – z musem jabłkowym!Łatwy … szybki … smaczny! Składniki:Omlet :- jajko – 2 szt– mąka pszenna – 2 łyżki– sól – 1 szczypta– masło – 1 łyżkaMus:- jabłka prażone(...)cukier puder – 1 łyżka– laska wanilii – 1 sztSposób przyrządzenia : Mus: Laskę wanilii wydrążamy. Dodajemy do cukru pudru. Delikatnie mieszamy z prażonymi jabłkami. Omlet: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę! Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy aż dokładnie się połączą. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy po kilka minut
Ostra na Słodkostwierdził, że to chyba najlepsze bezy, jakie jadł. Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch i nieco cierpki mus z żurawiny. Całość pięknie wygląda, i jeszcze lepiej smakuje. Niekonwencjonalny deser na Święta, lub, dla tradycjonalistów, coś na zimową niedzielę.Deser nie jest trudny w przygotowaniu, jedynie beza może płatać figle(...)Można ją jednak upiec dzień lub dwa wcześniej, i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy:150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)50 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:250 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek
Słodka Stronastwierdzenie - muszę przyznać, że ciasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć. Najlepsze Ciasto Świata - Składniki : Spód: 6 białek 160 g cukru pudru 180 g migdałów (zmielonych(...)kakao 100 g gorzkiej czekolady Mus: 6 żółtek 700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej) 100 g masła 250 g białej czekolady ok. 100 g płatków migdałów Najlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania: Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli
Słodka StronaRewelacyjny, orzeźwiający truskawkowy deser skąpany w czekoladzie otulonej musem z kaszki manny, a wszystko pokryte delikatną pierzynką ze śmietanki kremówki. Idealny deser dla fascynatów połączenia czekolady z truskawkami. Polecam. Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków ) mus z kaszki manny: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny cukier waniliowy 3 łyżki cukru(...)masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa: ok. 250 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób przygotowania: Mleko gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kaszę mannę i gotujemy ok. 3 minuty na niewielkim ogniu - często mieszając - studzimy
Słodka Stronamascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką. Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżki cukru Truskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus. Dodatkowo: 1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości do dekoracji(...)cytryną i cukrem (do nasączenia) opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatki Przygotowanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie nasączyć ponczem i przykryć niewielką ilością kremu. Boki ciasta również wysmarować kremem
Food SquareDzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu. Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej. Składniki: -1/2 kg białej fasoli -1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej) -1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej -mały słoiczek koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, majeranek, ostra papryka -ząbek czosnku Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości(...)wody a fasolę do miękkości. Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu. Do musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę. Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek. Mus przelewamy do ugotowanej fasoli. Dodajemy podsmażoną wędzonkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką
Maminek kulinarnyjest nieco nudna (na Boga, to przecież tylko ugotowana śmietanka!), świetnie sprawdzają się w jej towarzystwie wyraziste dodatki. Na blogu Kuchenny bałagan znalazłam wspaniały, prosty przepis na mus czekoladowy. Delikatny, puszysty, bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser(...)nich myśl . Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny. Musicie spróbować. Panna cotta z musem czekoladowym Składniki: (na 3-4 porcje) panna cotta: 200 ml śmietany kremówki (38%) 100 ml mleka (3,5%) 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuszyste desery. O tak! Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania zaległości prezentuję Wam pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco(...)likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce... Cóż, może następnym razem. Kawowy mus czekoladowy Składniki: (na 4 porcje) 125 g ciemnej czekolady (60%) 50 ml mleka 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy karmelowej 100 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko jagody (a właściwie borówki amerykańskie, bo świeżych jagód w Danii nie ma, o ile ich sobie człowiek sam w lesie nie nazbiera), ale też jagodowy dżemo-mus. Problemu zaczęły się wczoraj, gdy zabrałam się za przygotowanie. W domu nie ma zwykłego cukru, hmm... Dżem jest więc z cukrem trzcinowym. Prawdziwe schody zaczęły się jednak, gdy odkryłam, że żelatyny(...)się w nim oboje, jak na Walentynki przystało. Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 130 g ciastek digestive 60 g masła mus jagodowy: 450 g jagód (mogą być mrożone) 125 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1 laski wanilii masa serowa: 200 g serka kremowego 250 g serka mascarpone
Pożeraczka, czyli raz adobrze