gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą w tym wielowarstwowym cieście. Biszkopty upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam(...)schłodzić MASA WIŚNIOWA - wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i cukier, wiśnie gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie lekko ostudzić i zmiksować blenderem na mus - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, do rozpuszczonej żelatyny dodać 1-2 łyżki musu wiśniowego, wymieszać, całość wlać do reszty musu, dokładnie wymieszać i pozostawić
Smakołyki Berenikimnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok. 26 na 38 cm) Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklankę cukru ok. 230 g zimnego masła(...)powrotem do lodówki. Pozostałą 1 szklankę kremówki, obie czekolady (połamane na kawałki lub posiekane), 100 g masła i miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Na zastygnięty mus pomarańczowy wylewamy wciąż płynną polewę. (Polewę najlepiej lać niebezpośrednio na mus, a można pomóc sobie przy tym np. łyżką. Inaczej w delikatnej piance mogą powstać wgłębienia.) Całość wyrównujemy i znów
Ratunku obiadweekend będzie słodki ! Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki ! Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy(...)śmietankę ubić na sztywno. Do czekolady dodać kopiastą łyżkę śmietanki - wymieszać. Dodać 2-3 łyżki śmietanki - wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę - wymieszać. W spiętej obręczy tortownicy ułożyć blat biszkoptowy. Połowę musu czekoladowego wyłożyć na orzechowy blat biszkoptowy, przykryć drugim krążkiem. Wyłożyć resztę musu czekoladowego. Powierzchnię wyrównać - wstawić do lodówki. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Ułożyć na wierzchu tortu. Galaretki rozpuścić
kolorowotorcikowolight) Tym razem proponuję przygotować klasyczną wersję tego deseru- panna cotta z truskawkami. Deser ma delikatnie waniliowy smak i aksamitną konsystencję, wzbudza zachwyt wizualnie, ale i też rewelacyjnie smakuje. Mus truskawkowy przygotowałam ze zmiksowanych truskawek z dodatkiem octu balsamicznego i cukru pudru. Panna Cotta klasyczna jest warta polecenia. Smacznego Składniki: 100 ml mleka 400 ml śmietany kremówki(...)całą noc. Aby wyjąć panna cottę z foremek, zanurzamy je na kilka chwil w bardzo gorącej wodzie. Deser wykładamy ostrożnie na talerzyki i podajemy ze świeżymi owocami lub musem truskawkowym. Mus truskawkowy: 8 dużych truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu balsamicznego Wszystkie składniki przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, jeśli ktoś chce mus idealnie gładki może przetrzeć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBorówki amerykańskie mam w swoim ogrodzie, zebrałam dosyć sporo więc musiałam coś wykombinować.Padło na pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.Jest pyszny. Składniki: Spód 300 g migdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie(...)waniliowe 200 g borówki amerykańskiej 2 łyżeczki mąki pszennej Mus 300 g borówki amerykańskiej 4 łyżki cukru 3 łyżeczki konfitur fix Przygotowanie: Spód: masło rozpuścić,ciepłe wlać do migdałów i wymieszać.Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć. Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej,cukier,mleko,jajka,żółtka i budynie
Ala piecze i gotujeuprzednio Maly Lakomczuch pochlonal swoja porcje. Mysle, ze to dobra rekomendacja dla takiej niewinnej slodkosci. Zapraszam wiec wszystkich na panna cotte z owocem kaki. Cytrynowa panna cotta z musem z kaki skladniki na 4 porcje: 500ml smietany 100ml mleka 45g cukru pudru 2 lyzki zelatyny zest/skorka z 1 cytryny sok z polowki cytryny 4 owoce kaki ewentualnie cukier do smaku(...)wymieszaniu krem przelewamy do 4 miseczek lub szklaneczek. Odstawiamy do zastygniecia. Mozemy odstawic ja na cala noc lub na kilka godzin do lodowki. Przed podaniem przygotowujemy mus z kaki. Owoce obieramy ze skorki i miksujemy. Dodajemy do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier. Jesli panna cotte przygotujemy w szklaneczkach to mus z owocow wykladamy na krem. Jesli panna cotte
Przysmaki KarolkiDziś ciasto w pomarańczowych kolorach ---- podwójnie pomarańczowych. Ciasto marchewkowe z pomarańczowym smaczkiem , słodki mus z marchewki i pomarańczy , a do tego delikatna bita śmietaną . Całość wspaniale współgra i cieszy zarówno oczy słonecznymi barwami ,jak i podniebienie cytrusowym smakiem. Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 200 g utartej marchwi(...)cukrem na puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy pomocy miksera.Wylać do formy ( u mnie o średnicy 28 cm ) Piec w 180'C ok 25 min Mus Pomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g) 1 pomarańcza 1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowego woda ew cukier i sok z cytryny do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Marchewkę
Malinowa Kawiarenkapłaskich łyżeczek żelatyny] 350 ml śmietany 30 % 350 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek cukru pudru kilka gałązek świeżej mięty Wykonanie : Warstwa pierwsza : Truskawki obrać i zmiksować na mus z łyżką cukru pudru. Powinno go być łącznie 2 szklanki . Jeśli ktoś nie lubi w deserach wyczuwalnych małych pesteczek z truskawek , może ten mus przetrzeć przez gęste sitko. Dla mnie(...)jest to zbędne . Galaretkę truskawkową i jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Gdy galaretka zacznie delikatnie gęstnieć połączyć ją ze szklanką musu i wylać na dno foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa druga : Z mięty oberwać kilkanaście listków ( kilka odłożyć do dekoracji) i drobno posiekać . Pozostałe części mięty pokroić na mniejsze kawałki , zalać szklanką wody
Malinowa KawiarenkaNajlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda! Składniki: *na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 3 łyki cukru(...)dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i podprażamy przez około 15 minut, często mieszając aby się nie przypaliły. Następnie do jabłek wsypujemy galaretki (w proszku) i dokładnie mieszamy *** *** Mus jabłkowy wykładamy na podpieczone ciasto *** *** Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną
Blog z Apetytemgotowane ziemniaki z kremowym serkiem, ogórkami i olejem lnianym vel Pellkartoffeln mit Quark und Leinöl... Dzisiaj jednakże prezentujemy przepis na równie dobre szprewaldzkie naleśniki drożdżowe (Hefeplinse), najczęściej serwowane z musem jabłkowym. Składniki (8-9 naleśników, 3 porcje): P rzepis bazowany na lubelskich drożdżowych naleśnikach Weganona - 2 szklanki mleka sojowego - 1 łyżka cukru - 7 g suchych drożdży - mała szczypta soli(...)szklanka mąki - 1 łyżka oleju - olej (do smażenia) Do podania: - mus jabłkowy - cukier puder Przygotowanie: 1) Mleko lekko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie może być gorące) i wlewamy do sporej miski, dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Dokładnie mieszamy (najlepiej blenderem). Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około pół godziny
Roślinożerni urlopowiczegłowy Tym razem nie czekoladowe, lecz kokosowe z polewą jagodową. Do ciasta oprócz obowiązkowego trio w postaci mąki , oleju i mleka kokosowego trafiły także wiórki kokosowe. Polewa zaś to mus kokosowy z nierafinowanym olejem kokosowym i sproszkowanymi jagodami . Także jeśli wydawało Wam się, że wspomniane trio wyczerpuje możliwości użycia kokosa w jednym przepisie, to z przyjemnością obalam ten mit! Keto(...)morskiej 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa jagodowa 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki musu kokosowego 1/2 łyżeczki sproszkowanych jagód 2 łyżki gęstego mleka kokosowego Sposób przygotowania Donuty kokosowe Wymieszać suche składniki, dodać jajka, olej kokosowy, mleko kokosowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksować
Modern Cave GirlPyszny, słodki mus morelowy bez cukru . Idealny do wszelkich placuszków, naleśników, gofrów, owsianek, jaglanek czy kanapek. Gotowy w dosłownie w 10 minut. Ważne jest użycie dojrzałych moreli i świeżych daktyli, które oprócz słodkości nadadzą musowi odpowiednio kremową konsystencję. The post Mus morelowy bez cukru appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjacoś nowego, coś pysznego, coś co zaskoczy i smakiem i wyglądem.... myślę, że się udało, sernik rozpływa się w ustach, słodki smak waniliowy przeplata się z orzeźwiającym smakiem malin, mus jogurtowo malinowy dopełnia całość... Polecam spróbować, może jest trochę roboty ale warto :) Składniki na blaszkę 22cm Spód: - 210g ciastek owsianych - 30g masła Masa serowa, składniki w temperaturze pokojowej: - 500g(...)serka mascarpone - 200g śmietanki 30% - 2 jajka - 1 budyń waniliowy - pół szklanki cukru pudru lub jak ktoś woli więcej (do smaku) - łyżeczka cukru z wanilią - 100ml przetartych malin Mus malinowy: - 300ml przetartych malin - 150ml jogurtu naturalnego - 1 galaretka malinowa zrobiona na 50ml wody Do ozdobienia: - 1 galaretka malinowa Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom wstawiamy głębszą
Wypieki Reneśmietana 36% – 250 ml * jajko L – 2 szt * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * cukier puder – 1 szkl * ekstrakt wanilii lub ziarna – 1 łyżeczka MUS Z OWOCÓW: * owoce typu porzeczki, borówki, jeżyny ( śmiało mogą być mrożone ) – 750 g * śmietana 36% – 550 ml * sok z cytryny – 2 łyżki * cukier – 100 g * żelatyna spożywcza(...)misy, mieszamy kilka sekund – tylko do połączania składników. Zalewamy ciasteczkowy spód, równamy. Pieczemy ok. 50 minut/160C bez termoobiegu. ( w razie potrzeby delikatnie wydłużamy czas pieczenia ). Wyciągamy, studzimy całkowicie. MUS: Owoce, sok z cytryny i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Przecieramy przez sito zostawiając tylko mus ( bez pestek ). Z żelatyny robimy masę żelatynowa – zalewamy zimną wodą ( ok.100 ml ), odstawiamy
Ostra na Słodko