 Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy 193
Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy 193Mus owocowy to kolejne 'danie' z menu mojego dziecka. Jest uniwersalny można podawać go na śniadanko do kaszki albo solo na deser. Warto zrobić większą porcję i zamrozić. Wówczas będzie łatwo dostępny jak danie ze słoiczka. Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Składniki 100 g dyni (po obraniu) 1 brzoskwinia 1 jabłko 1 szklanka wody Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Wykonanie Owoce myjemy(...)niegazowanej. Gotujemy ok 10 min. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy kolejne 10 min. Po tym czasie całość blendujemy i gotowe. Dziennie proste i smaczne. Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy
Pyza i Surówka Sernik waniliowy z musem jagodowym 210
Sernik waniliowy z musem jagodowym 210roztopionego masła Masa serowa: 400 g twarogu potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mus jagodowy: 100 g jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Przygotowujemy mus jagodowy. W garnuszku miksujemy jagody z łyżeczką cukru. Jeśli mus jest bardzo rzadki, gotujemy go na średnim(...)niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, bo wtedy mocno wyrośnie, a następnie opadnie, pękając przy okazji. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię. Łyżeczką nakładamy na powierzchnię sernika kleksy z musu jagodowego, cienkim patyczkiem kreślimy na powierzchni esy-floresy:) Na dnie piekarnika ustawiamy blaszkę z wrzącą wodą. Sernik wstawiamy do piekarnika, temperaturę zmniejszamy do 100 st. C i pieczemy sernik około
Smakowity Blog Kulinarny Mus z mrożonych jeżyn 158
Mus z mrożonych jeżyn 158tylko mam ochotę na coś słodkiego robię ten mus. Jest aksamitny, słodki i ma piękny kolor. Najczęściej podaję go w miseczkach albo w plastikowych kubeczkach jednorazowych. Ostatnio mam sporo jeżyn, więc dzisiaj powstał właśnie mus jeżynowy. Wykorzystać można dowolne owoce lub miks owoców. Nie warto kupować gotowych mieszanek, a samemu przygotować swoje ulubione, bo znajdzie się w nich tyle(...)owoców ile lubimy. Zachęcam do mrożenia owoców w woreczkach z odpowiednimi porcjami, które później wystarczy wyjąć, przełożyć do blendera i gotowe. Inspiracje jeżynowe: Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Sorbet jeżynowy z białym winem Mus z mrożonych jeżyn Składniki: mrożone jeżyny
Moja smaczna kuchnia Tarta z musem kawowym 270
Tarta z musem kawowym 270musicie mieć jaja ze stali. Chłopy, nawet te chude są łase na słodkie. Słodkie oprócz tego, że powinno smakować, fajnie by było, gdyby dobrze wyglądało. Taka jest tarta z musem kawowym i owocami. Prosta i wymagająca nocy w lodówce. Czy ktoś powiedział, że deser nie może być podany w formie śniadania do łóżka? Potrzebujemy ciasto kruche na spód tarty. Przepis(...)znajdziecie tutaj: http://ladykitchen.pl/tarta-z-musem-z-mango-i-borowkami/ Na mus: dwa pudełka jogurtu naturalnego typu greckiego (2×400 ml) 150 ml bardzo mocnej kawy posłodzonej 2 łyżeczkami brązowego cukru dwie łyżki miodu ziarenka z jednej laski wanilii kieliszek likieru kawowego (20 cl) 3 łyżki rozpuszczonej żelatyny owoce do dekoracji Jogurt ubijamy z kawą, miodem, likierem i wanilią. Próbujemy. Jeśli za mało kawowe
ladykitchen Torcik figowy 196
Torcik figowy 196śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem(...)wysokich obrotach. Krem wkładamy do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 równe spody. Mieszamy wodę z winem (ja użyłam wytrawnego), żeby przygotować poncz. 3 figi miksujemy w blenderze na mus. Nakrapiamy ponczem pierwszy spód, krem przekładamy do worka i wyciskamy kółko na brzegach spodu – dzięki temu mus, który nałożymy do środka nie będzie wyciekał na zewnątrz. Przykrywamy drugim spodem
Ciastkozercy Tort śmietanowo - truskawkowy. 202
Tort śmietanowo - truskawkowy. 202nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C. Mus truskawkowy i smietanowy - składniki; 1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji) 2 galaretki truskawkowe 3 łyzki cukru 400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%) 1 "smietan(...)trzema łyzkami cukru, około 10 minut. Żelatyne rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Truskawki należy zmiksować blenderem, dodac do nich rozpuszczone galaretki oraz rozpuszczoną zelatyne. Dokładnie wymieszać. Z musu należy odlać 1 szklanke. Odstawić. Kremówkę ubić, w trakcie ubijania dodac cukier puder oraz smietan fix. Miksowac jeszcze chwile, jednak należy uwazac aby nam się nie zważyła. Na samym
Radość kipiąca uśmiechem. Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries 201
Deser z mascarpone i truskawkami / Dessert with mascarpone and strawberries 201Składniki / Ingredients: 250 g serka mascarpone / 250 g mascarpone 250 g truskawkek / 250 g strawberries mus truskawkowy / strawberry mousse 1 śmietana kremówka 30 - 36% / 1 whipping cream 30 - 36 % 200 g ciasteczek korzennych / 200 grams of spice cookies 3 łyżeczki cukru pudru / 3 teaspoons powdered sugar 1 żółtko / 1 egg yolk Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, schłodzenie(...)godz., ilość porcji: 6 Zaczynamy od rozkruszenia ciastek w blenderze. Wkładamy je na dno kubeczków lub szklanek z płaskim dnem. Polewamy ciastka jedną łyżką musu truskawkowego. Następnie w misce ubijamy żółtko z cukrem pudrem. Potem innej misce ubijamy śmietanę. Żółtka mieszamy z serkiem mascarpone, a potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Całość wykładamy na pokruszone
Projekty ze smakiem Ciasto czekoladowe z borówkami 265
Ciasto czekoladowe z borówkami 265pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli brzoskwinie są mało słodkie) Dodatkowo: 200 - 250 g świeżych borówek Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę(...)formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu. Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać. Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień
Kuchcik gotuje Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 252
Tort czekoladowy z kremem jeżynowym 252tort? Może mój przepis Ci się spodoba? Klasyczny biszkopt upieczony bez udziału tłuszczu, po nasączeniu jest pyszny i wilgotny. Blaty porzełożyłam mocno owocowym kremem na bazie serka mascarpone i musu jeżynowego. Krem z serkiem mascarpone to krem, który zawsze sie udaje. Tort nie jest zbyt słodki. Prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt upiekłam w foremce o przekroju 24 cm. Składniki(...)mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżki rumu lub wódki 2 łyżeczki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Jabłecznik - szarlotka. 245
Jabłecznik - szarlotka. 245margaryny ( np. Kasia), 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego . Piana: 4 białka, szklanka cukru. Dodatkowo: mus jabłkowy (może być gotowy lub samemu można zrobić). łyżka cynamonu, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść(...)zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać cukier (niekoniecznie) do smaku
W kuchni u Moniki Sernik waniliowy z musem czekoladowym i likierem kawowym 209
Sernik waniliowy z musem czekoladowym i likierem kawowym 209Przepyszne połączenie aksamitnego spodu sernikowego i puszystego musu czekoladowego z nutką likieru kawowego Bailey's. Wygląda skomplikowanie? Nie jest :) Wykonanie sernika wymaga jedynie zmiksowania wszystkich składników i upieczenia. Na wystudzone ciasto wykładamy ubity mus czekoladowy i chłodzimy w lodówce. Deser jest idealny na zakończenie uroczystego posiłku :) Zachwycająca kompozycja pochodzi z książki "Moje wypieki i desery". Sernik: 500 g twarogu tłustego(...)wyłożyć papierem (dno) i wylać masę. Wyrównać. Piec 60 minut, aż masą się zetnie, a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć i wystudzić. Sernik najlepiej upiec dzień wcześniej. Mus: 400 ml śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 80 ml likieru kawowego Bailey's 3 łyżki cukru pudru Śmietankę doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Wymieszać na gładki
Chocolate Muffin Blog KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 260
KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 260bardzo delikatną konsystencję, a w zależności od użytych serków i galaretek mogą cieszyć oko kolorowym, fantazyjnym wyglądem. Dziś wersja sernika z kolorowymi galaretkami w środku i pysznym brzoskwiniowym musem. Składniki: Na sernik: 4 serki homogenizow ane waniliowe po 150g każdy 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka zielona 1 galaretka pomarańczowa 3 połówki brzoskwiń z puszki Na mus: 2 puszki(...)brzoskwiń (- 3 szt pokrojone do sernika) 1 galaretka brzoskwiniowa (zalecam użyć 2szt - mus będzie bardziej ścisły) Galaretki rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, odstawiamy do stężenia. Kiedy galaretka zacznie się lekko ściągać brzoskwinie miksujemy (blendujemy) i wlewamy do nich galaretkę. Mieszamy całość. Wykonanie: Galaretkę zieloną i pomarańczową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu (w osobnych miseczkach oczywiście
Walijskie Pichcenie Mus jabłkowy. 188
Mus jabłkowy. 188Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Dostałam ostatnio trochę ekologicznych jabłek od koleżanki i postanowiłam zrobić z nich pyszny mus. Szarlotka zimową porą, naleśniki z musem prawdziwe pyszności. Aby mus miał ładny, jasny kolor należy na bieżąco obierać jabłka ze skórki. SKŁADNIKI: 6 kg. jabłek cukier
Kuchnia Beaty tarta truskawkowa z miętą 203
tarta truskawkowa z miętą 203własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem. Składniki : masa serowa 500g zmielonego twarogu 50g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko mus truskawkowy 290g truskawek 3 łyżki cukru spód 130g mąki 50g cukru 80g masła 1/2 jajka Sposób przyrządzenia : masa serowa twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy(...)połączenia się składników mus truskawkowy do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus spód mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę ciasto wkładamy
zobacz ich smak Waniliowe muffiny z puree z cukinii i musem malinowo-porzeczkowym 175
Waniliowe muffiny z puree z cukinii i musem malinowo-porzeczkowym 175szklanka mąki (ja użyłam owsianej) 5 łyżek mąki kukurydzianej 3 łyżki miodu, stewii lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 5 łyżek rozpuszczonego masła 250 gram musu z cukinii (cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, bez skórki, przez 30-40 minut) ziarenka z 1 laski wanilii 8-9 łyżek musu z malin i porzeczek (garść(...)porzeczek i malin smażymy przez 5 minut na wolnym ogniu z dodatkiem odrobiny wody, studzimy) Masło, mus z cukinii, jajka oraz miód dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka wanilii, mąki oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy w 1/3 ciastem, nakładamy po łyżeczce musu i wypełniamy łyżką ciasta. Muffinki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Mango Papaja