imprezę ostatkową proponuję pyszne ciasto z musem marchewkowym. Ciasto to urzekło mnie od pierwszego kęsa. Jest lekkie i puszyste, z delikatnie wyczuwalnym smakiem marchewkowo- pomarańczowym. Bardzo lubię takie ciasta i mam nadzieję, że i Wy je polubicie i przygotujecie dla swoich najbliższych na ostatnie dni karnawału. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki(...)ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, Mus marchewkowy: 1/2 litra świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Żółtka oddzielam
Tradycyjna kuchnia Kasitruskawek mrożonych (ok. 100g), - 4 łyżki amarantusa ekspandowanego (ok. 12g), - 2 łyżeczki prażonych płatków migdałów (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Obieramy gruszkę ze skóry i miksujemy na gładki mus. 2. Miksujemy truskawki na gładki mus. 3. Na dno szklanki wlewamy mus z gruszki, następnie posypujemy amarantusem, nakładamy jogurt i wlewamy mus z truskawek. 4. Całość obsypujemy migdałami. Deser jest bogaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpierwszy śnieg. Dobrze, śnieg to może duże słowo, ponieważ we Francji rozpuszcza się on po zaledwie dwóch godzinach.... Pamietam, że gdy tu przyjechałam zdziwiłam się, gdy podano mi mus jabłkowy i powiedziano, że to " compote ". Zupełnie inaczej niż u nas! Popularne jest tutaj dodawanie compote jako bazę pod jabłka w tarcie, z czym nie spotkałam się wcześniej. Nadaje on wspaniałego(...)posmaku i delikatności temu wypiekowi. Składniki na formę o średnicy 24 cm . Ciasto: -200g mąki -100g cukru -100g masła -1 jajko Mus: -1 jabłko -100 ml wody -2 łyżki cukry -1 laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego) Na wyłożenie: -3 jabłka -1 łyżeczka cynamonu -2 łyżki soku z cytryny -5g cukru waniliowego -3 łyżki masła Wykonanie
Smakuj życie!mojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki(...)ziemniaczanej (lub 400 g maki pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia W misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli
moj przepis naBardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciastka z musem jabłkowym. Takie inne ciasteczka z ciasta francuskiego :) Pyyycha :) SKŁADNIKI 1 prostokątne opakowanie ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka musu jabłkowego 1 jajko PRZYGOTOWANIE Ciasto kroimy na 16 równych prostokątów. Możemy je delikatnie rozciągnąć palcami. Na każdym kładziemy łyżeczkę musu jabłkowego. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy w rulon. Odwracamy
Moje Kuchenne Rewelacjeideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz(...)mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii 1 szklanka wytrawnego białego wina sól i biały pieprz do smaku cukinie kroimy w małą kostkę i dusimy w winie około 7 minut , po ugotowaniu dodajemy przyprawy oraz bazylię i blendujemy na jednolity mus. dodatkowo cukinia grillowana do dekoracji oraz kawałek ugotowanej i grillowanej kolby kukurydzy. Na maśle szklimy
na gaziePostanowiłam zmienić trochę tradycyjne pierniczki i dodałam mus z jabłek. Efekt był chyba udany, ponieważ pierniczki nie doczekały świąt, nawet nie zdążyłam ich udekorować. Smakowały nawet moim małym córeczką, a one są dosyć wybredne. Polecam. Składniki: 1 szklanka musu z jabłek (Jeśli nie mamy to obrać około 2 jabłek, pokroić i podprażyć z odrobiną wody w rondelku, aby zmiękły(...)łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu do masy maślanej i mieszać łyżką. Piekarnik nagrzać
talerz przyjemnościMoje zapasy jabłek zaczynały się marszczyć, więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak sobie wykombinowałam ulubiony typ ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami. Składniki: 250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej(...)pszennej razowej- może być tylko pszenna 100 g daktyli 100 g masła kokosowego/oleju lub 120 ml oleju roslinnego 100-150 g musu jabłkowego (1 średnie jabłko) *możesz po prostu obrać jabzo i je zblendować łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu szczypta soli *do dekoracji (można pominąć) pół łyżeczki cynamonu z 2 łyżkami brązowego cukru Przygotowanie: Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw
greenscarfmojprzepisna.pl | Mus czekoladowy Przepis był obecny z nami jak byliśmy na diecie South Beach, często go robiliśmy, potem nam się troszkę znudził, a teraz z wielką przyjemnością znów do niego powracamy. Przepis pochodzi z tego forum . Mus jest gotowy w 2 godzinki razem z zastyganiem dlatego warto zapamiętać sobie ten przepis. Zaletą tego musu jest(...)pozostawić na jedną minutkę, aby się rozpuściło. Po tym czasie dodać mleko z żelatyną, wymieszać bardzo dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Do pucharków powrzucać po kilka wiśni, zalać musem, odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie. Smacznego
moj przepis natemperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone na 150 g + 35 g) barwnik w paście/żelu 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(" "); Składniki na 30 gotowych ciasteczek: 150 g zmielonych migdałów 150 g cukru(...)pieczenia. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia. Krem porzeczkowy: 250 g czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis Porzeczki umyć, obrać, umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgotować parę minut
moj przepis naszybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy(...)dzieła. Czas rozpocząć kurację. Do zobaczenia w grudniu. Po południu. Czyli cholera wie kiedy. Jak Święta nie zrobią się same w tym roku, to będzie słabo. *Z połowy musu zrobiłam ekspresowy deser- długie biszkopty nasączyłam rumem, położyłam w płaskim naczyniu. i zalałam musem. Wyszło coś przypominające w smaku wawelowskie trufle. Całkiem zjadliwe
les mirabellesKolejna wariacja ze zwykłymi naleśnikami z białym serem. Po co zalewać naleśniki sosem, jeśli można odwrócić kolejność i ułożyć naleśniki na musie? Mus truskawkowy podprawiony syropem truskawkowym Eterno stał się bardziej wyrazisty w smaku, a naleśniki zniknęły z talerzy w zastraszającym tempie. Nikt by nawet nie przypuszczał, że tego dnia nie miałam weny na gotowanie, a naleśniki to naprawdę kilka(...)kostkę sera białego, wsypałam cukier i wszystko porządnie zmiksowałam . Miskę z serem odstawiłam. Rozmrożone wcześniej truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do momentu, w którym mus lekko zgęstniał, na koniec wlałam syrop i wymieszałam. Rondelek odstawiłam. Na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto i smażyłam cieniutkie łaciate naleśniki. Usmażone układałam na talerzu, jeden naleśnik na drugim. Jak usmażyłam
Blondynka Gotujelekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam do blendera i zmiksowałam do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, posłodziłam do smaku i dolałam tyle kremówki, aby konsystencja stała się lekko "luźna", ale nie płynna. Płatki migdałowe uprażyłam lekko(...)suchej patelni. Jak już wszystko było gotowe zabrałam się za podanie. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyłam do miski. Wlałam do niego mus truskawkowy i wymieszałam tak aby mus pokrył cały makaron. Na talerz wyłożyłam der biały i rozsmarowałam po dnie, aby utworzył grubszą warstwę, na ser wyłożyłam makaron z musem, posypałam wcześniej rozmrożonymi owocami i płatkami migdałów.Dodatkowo wierzch oprószyłam
Blondynka GotujeDoskonałe połączenie biszkoptu z musem truskawkowym , bitą śmietaną i galaretką . Idealne ciasto na gorące dni . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 1 kilogram truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30% 4 łyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe Sposób(...)stopni. Truskawki oczyszczamy z szypułek , myjemy . Przekładamy do rondla miksujemy blenderem. Zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki . Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek . Odstawiamy do stężenia . Tężejący mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzoną dodajemy
Bajeczna KuchniaChodził za mną ostatnio mus czekoladowy i ciasto filo. Wymyśliłam sobie, że włożę mus do "kokilek" z ciasta filo :) Deser jest prosty do zrobienia a bardzo smaczny i efektowny, zasmakuje nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Składniki na 12 sztuk: - 3 płaty ciasta filo, - olej, - 1 opakowanie tofu jedawbistego miękkiego, - 2 duże łyżki orzechowego masła czekoladowego, - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, - 2 płaskie(...)łyzki agar-agar, - 2 łyżki oleju kokosowego, - ew. coś do posłodzenia (melasa, syrop z agawy itp.) Wykonanie: Jeśli macie wysokoobrotowy blender wystarczy wrzucić składniki musu i blendować aż czekolada się rozpuści i całość ładnie połączy. Bez takiego blendera trzeba zmiksować tofu, masło orzechowe, agar, olej kokosowy a czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (lub w mikrofali
Co na wege obiad?